Studentenfilmfestival als ode aan de cinema

In 48 uur een speelfilm maken, dat is de uitdaging die studentenverenigingen Doppio (theater) en Dekate Mousa (film en video) samen bedachten. Als het de deelnemers lukt, wordt hun film vertoond voor groot publiek in de Eindhovense bioscoop Lab 1. De ‘Oscars’ worden door jury en publiek toegewezen en tijdens de finale op 23 maart uitgereikt.

door
foto Miro Faes

Iedereen die het aandurft om in een weekend een film in elkaar te draaien met een team van maximaal zeven mensen, kan zich vanaf nu aanmelden. Dat geldt ook voor niet-studenten. De Film Jam Eindhoven vindt in maart voor de vijfde maal plaats en de organisatie hoopt op acht deelnemende teams.

Doppio-lid Kevin Dullens was vijf jaar geleden een van de eerste deelnemers en organisatoren aan het filmfestival. Nu zit hij weer in de organisatie, samen met onder anderen Dekate Mousa-lid Pim-Pepijn Terpstra. De mannen gunnen het iedereen om “met een groep iets te maken waar je trots op bent”.

Pas bij de opening - vrijdagochtend 21 maart in de Coronazaal in Luna- horen de deelnemers waar ze allemaal aan moeten voldoen. Iedere groep krijgt namelijk een eigen setje aan challenges. Dat maakt het eindresultaat, de filmvertoning in Lab 1, interessanter.

“Iedere groep moet een door ons bepaalde filmtechniek gebruiken”, zegt Dullens. “Dat kan zijn een matchcut, een tiltshift, een Dutch angle of iets dergelijks. Of we stellen eisen aan het scenario, dat er bijvoorbeeld beslist een dialoog in moet voorkomen.”
“Ook de genres worden over de groepen verdeeld”, vult Terpstra aan, “een period piece, een thriller, een buddy-cop-film of drama bijvoorbeeld.”

Wat voor ieder team gelijk is, is één zin, zinsdeel of woord dat zeker gebruikt moet worden. Welke tekst dat is, wordt bij de opening pas verteld. Vorig jaar was dat ‘Well, I’ll be dammed’. Het thema, ook voor iedereen hetzelfde, is al wel bekend: Homage, an ode to cinema.

Elk jaar wordt de kwaliteit van de 48-uurs films beter, volgens Dullens. Wie wil kan dat zelf checken, want alle films zijn openbaar. Hij hoopt dat jurylid Lucas Asselbergs, hoofd Studium Generale, die al bij de eerste editie mocht jureren, ook de verbetering ziet. “Het komt omdat we ondertussen meer ervaring hebben. Verbeteringen zijn bijvoorbeeld een mooie filmzaal gebruiken en het publiek mee laten beslissen.”

De ‘Oscars’ worden gefabriceerd door de commissieleden zelf, maar toegewezen door de jury waarin behalve Asselbergs ook twee professionals uit de filmwereld zitten. Zij geven onder andere awards voor beste acteerwerk, beste cinematografie, beste schrijfwerk, beste geluid en het beste gebruik van de challenge.

Deel dit artikel