TU/e zet één Engelstalige opleiding om naar het Nederlands
De Nederlandse universiteiten kiezen een eigen koers tegen internationalisering en verengelsing van het bacheloronderwijs. De plannen zijn een reactie op het wetsvoorstel Internationalisering in balans (WIB) van het kabinet. De TU/e gaat één kleine Engelstalige opleiding naar het Nederlands omzetten of stopzetten.
Dat doet de universiteit naar eigen zeggen uit solidariteit met de andere universiteiten. Die hebben dinsdag een plan aangekondigd om maatregelen te nemen tegen de verengelsing en instroom van internationale studenten in het hoger onderwijs. Dat doen ze in reactie op het wetsvoorstel balans (WIB) van het kabinet. Doel van deze wet is de toegang van Nederlandse studenten tot bacheloropleidingen te behouden en verdringing van de Nederlandse taal te voorkomen.
Wat de universiteiten het meest tegen de borst stuit in het wetsvoorstel is de Toets anderstalig onderwijs (TAO). Universiteiten worden onder meer verplicht tot het ontwikkelen en implementeren van een gedegen taalbeleid. Om dit te voorkomen komen zij nu met eigen maatregelen, met als voorwaarde dat de taaltoets van tafel gaat. De universiteiten vinden dat de toets veel te rigoureus is en alleen zou mogen gelden voor nieuwe bacheloropleidingen. Bovendien legt de TAO een te zware administratieve last op de universiteiten.
Solidariteit
Opleidingen in tekortsectoren en in grens- en krimpregio’s, zoals de technische universiteiten, worden door het kabinet in principe ontzien. Toch steunen de TU’s de plannen van de universiteiten en gaan ze uit solidariteit ieder één kleine Engelstalige opleiding stopzetten of omzetten naar Nederlands. Ook de TU/e doet hieraan mee. Het College van Bestuur (CvB) gaat op korte termijn intern in gesprek om te kijken met welke opleiding de universiteit hier het beste invulling aan kan geven.
“We nemen hiermee als universiteiten helder gezamenlijk onze verantwoordelijkheid, waarbij we tegelijkertijd rekening houden met de realiteit van de zwaarwegende behoeften in krimp- en grensregio’s en tekortsectoren”, zegt collegevoorzitter Koen Janssen. “Wij maken ons als TU/e natuurlijk sterk voor de techniek, want de vraag naar hoogopgeleide ingenieurs blijft enorm hoog, vooral in de Brainportregio. We kunnen dan ook instemmen met dit maatregelenpakket dat ruimte laat voor groei van techniekopleidingen.”
Randstad
Hoeveel de afzonderlijke universiteiten precies gaan inleveren? Het gaat “naar rato”, zegt Anton Pijpers, voorzitter van de Universiteit Utrecht en ‘kartrekker’ van de zelfregie. Maar precieze getallen en percentages per universiteit wil hij niet noemen. Sommige opleidingen zullen immers krimpen, legt hij uit, terwijl andere opleidingen juist mogen groeien.
Alles bij elkaar komen er straks 2.000 internationale wo-bachelorstudenten minder, vergeleken met het piekjaar 2022/2023, zodat er circa 16.766 internationale eerstejaars overblijven. De daling is overigens al ingezet: het zouden er ongeveer 700 minder worden dan in het huidige studiejaar.
Want de komst van buitenlandse studenten levert hier en daar problemen op, erkennen de universiteiten. Sommige opleidingen worden te groot en in bepaalde steden is er eigenlijk ook te weinig studentenhuisvesting.
Discussie