TU/e terughoudend met juridische stap kabinetsbezuinigingen
De TU/e steunt de universiteiten die naar de rechter stappen vanwege de kabinetsbezuinigingen op het hoger onderwijs. Dat heeft een woordvoerder van de universiteit laten weten nadat de Eerste Kamer vorige week instemde met de onderwijsbegroting. Zelf wacht ze wat betreft juridische stappen af hoe een en ander zich ontwikkelt.
De Eerste Kamer stemde vorige week in met de kabinetsbezuinigingen van meer dan 200 miljoen euro op de starter- en stimuleringsbeurzen. Twijfels over de rechtmatigheid hiervan gaven niet de doorslag. Verschillende universiteiten besloten naar de rechter te stappen. In ieder geval Tilburg University en de Radboud Universiteit gaan dit doen, staat in het bericht van Universiteiten van Nederland. De TU/e haakt voorlopig niet aan. Wel laat woordvoerder Ivo Jongsma weten dat het College van Bestuur (CvB) van mening is dat het eenzijdig opzeggen van een afspraak, “wat Den Haag hier doet”, niet kan.
Het vorige kabinet sloot in 2022 een bestuursakkoord met de universiteiten en zegde extra financiering toe. Hierin spraken zij af dat de rijksoverheid 300 miljoen euro per jaar ter beschikking zou stellen voor starters- en stimuleringsbeurzen. Op aandringen van de minister zijn universiteiten destijds begonnen met het toewijzen van deze beurzen. De minister heeft het vertrouwen bij de universiteiten gewekt dat de universiteiten hiervoor bekostigd zouden worden. Dat akkoord is nu verbroken.
Verzet gaat door
“Daarom steunen we de universiteiten in hun actie”, aldus Jongsma. “Zelf wachten we wat betreft juridische stappen nog af hoe een en ander zich ontwikkelt.” De TU/e heeft naar eigen zeggen al geanticipeerd op de kabinetsbezuinigingen in haar eigen bezuinigingsoperatie. Die betreft alle faculteiten en diensten en was initieel een reactie op de sterk gestegen (loon)kosten. Jongsma benadrukt dat de TU/e de kabinetsbezuinigingen nog steeds desastreus en onbegrijpelijk vindt. “De Nederlandse overheid zou voor de toekomst van het land juist meer moeten investeren in kennis, in plaats van te bezuinigen.”
Het verzet tegen het kabinetsbeleid gaat door, en niet alleen in de rechtszaal. De afgelopen weken legden verschillende hogeronderwijsinstellingen in een estafettestaking om de beurt een dag het werk neer. Op 23 april is het de beurt aan Eindhoven, ook studenten en medewerkers van de TU/e en Fontys Hogeschool gaan dan de barrciades op.
Discussie