Studententeams ontvangen eerste duizenden euro’s van BOOST
Negen studententeams van de TU/e krijgen elk een cheque van tienduizenden euro’s, bedoeld voor hun innovatieve projecten. Het is de eerste subsidieronde vanuit het Nederlandse fonds voor studententeams (BOOST). De oprichters van het fonds kwamen langs om de teams te verrassen.
De studententeams konden een subsidie aanvragen van 25.000 euro tot maximaal 40.000 euro voor hun innovatieve ideeën. Team Polar, TU/ecomotive, SOLID, Inmotion, Aero Team Eindhoven en University Racing Eindhoven krijgen vrijwel allemaal het maximale bedrag. Team VOID ontvangt 30.000 euro. Aster en Virtue krijgen beide 25.000 euro.
“Ik had niet durven dromen dat de eerste ronde al zo succesvol zou zijn”, zegt Nick Hol, medeoprichter van BOOST, vrijdag na uitreiking van de cheques. “We hadden al te veel aanvragen in deze ronde en weten dat er al teams klaarstaan voor de volgende.” Hij merkt veel interesse bij educatie-instellingen in Brabant om studenten te laten deelnemen aan studententeams of een eigen team op te zetten. “Dit laat zien dat wat we hebben neergezet echt nodig is, zeker in een tijd van grootschalige onderwijsbezuinigingen.”
BOOST is opgericht door vijf oud-leden van TU/e-studententeams, in de eerste plaats in opdracht van de universiteit. Wat begon als een idee voor een soort ‘TU/e-studententeams-vriendenclub’, ontwikkelde zich tot een fonds, gefinancierd door de provincie, bedoeld voor alle studenten van mbo, hbo en wo. Zij kunnen subsidie aanvragen om een team op te zetten of een project binnen een team te realiseren. De provincie heeft 1,6 miljoen euro gereserveerd voor de subsidies, voor een periode van vijf jaar.
Nieuwe ronde
Kleinere teams hebben nog geen aanspraak kunnen maken op de subsidie, vanwege het minimale aanvraagbedrag van 25.000 euro en een cofinancieringsregeling; de teams moeten zelf evenveel financiering inbrengen als ze krijgen vanuit het fonds.
Hol benadrukt dan ook dat het om een pilot gaat. “Aangezien dit subsidieprogramma vrij uniek is in Nederland wilden we kijken hoe studenten hierop zouden reageren. Nu hebben we vooral aanvragen ontvangen van grotere teams, die werken aan hoogtechnologische oplossingen, maar er zijn ook fantastische innovatieve projecten die minder hoogtechnologisch in zijn gestoken en minder subsidie nodig hebben.”
BOOST heeft feedback ontvangen vanuit meerdere partijen en gaat kijken hoe de volgende subsidierondes beter kunnen aansluiten op de teams. Een focuspunt is daarbij het verlagen van het minimale aanvraagbedrag.
Regeling
Wel blijft de cofinancieringsregeling staan, zegt Hol: “We willen innovatieve studentgeleide projecten ondersteunen, maar niet projecten die teams solitair ontwikkelen. Daarvoor moeten ze dus goed met maatschappij en industrie samenwerken.”
Discussie