Spontane interacties helpen start-ups sneller verder
Tijdens de vierde editie van de Alumni Startup Night wordt spontaan contact gelegd tussen mensen uit het publiek, nog voor de netwerkborrel begint. Rector magnificus Silvia Lenaerts is enthousiast door de interacties in de zaal. “Hoeveel tijd win je door dit hier gewoon te doen. Je weet dan meteen wat je aan elkaar hebt.”
De Startup Night wordt georganiseerd door TU/e, Tilburg University, The Gate, IQONIC, Round One, TIAS en JADS. Deze vierde editie had voor het eerst een thema: innovation in health. Het evenement stond in het teken van drie start-ups in verschillende fases van hun bedrijfsontwikkeling. TU/e-alumnus Laure van der Sanden mocht het evenement aftrappen. Ze is de CEO van een van de nieuwste TU/e spin-offs, Artic.
Van der Sanden vertelt over hun technologie: “We maken magnetische microhaartjes, die een stroom kunnen creëren. Het is geïnspireerd op natuurlijke celia, minuscule haartjes die mensen in hun longen hebben om afvalstoffen uit te scheiden. Ook terug te vinden in koraal, maar dan om voedingsstoffen op te nemen.”
De nieuwe pomptechnologie kan voor veel toepassingen worden gebruikt, maar nu focust Artic zich op organ-on-a-chip toepassingen, een chip die een orgaan in het menselijk lichaam nabootst, waarmee testen kunnen worden gedaan om ziektes in kaart te brengen of de effectiviteit van medicatie te testen. Daarvoor moet er een stroming nagemaakt worden, zoals die zich in het lichaam voordoet. “Met onze nieuwe technologie kunnen we veel meer gecontroleerd en makkelijker een stroom creëren in vergelijking met andere methodes.”
Prikangst
De tweede start-up is AINAR. Zij hebben een app ontwikkeld, een spel om mensen van hun angst voor naalden af te helpen. Gebruikers besturen een gordeldier langs een mooi heuvelachtig landschap onder een stralende zon, maar het weer kan zomaar omslaan. Dat wordt namelijk aangestuurd door een AI-algoritme dat aan een gezicht kan aflezen of iemand angstig wordt. Door die realtime biofeedback, kunnen zowel volwassenen als kinderen vroegtijdig angstgevoelens herkennen en daarmee leren om te gaan.
Tweehonderd
Het laatste bedrijf Xeltis is eerder een scale-up te noemen. Cofounder en TU/e-alumnus Martijn Cox richtte mede het bedrijf op in 2006. Hij laat een nieuwsbericht zien van Cursor uit 2008, toen het bedrijf net toekomst begon te zien in de commercialisatie van hartkleppen. Cox had geen idee dat hij 17 jaar later nog steeds bezig is om zijn producten naar de markt te brengen.
Xeltis ontwikkelt artificiële hart- en vaatprothesen, die uiteindelijk volledig vervangen worden door de lichaamseigen cellen. Deze technologie is deels op de TU/e ontwikkeld. Inmiddels heeft het bedrijf drie soorten implantaten. Cox eindigt zijn presentatie met een foto. Het is een taart met ‘200’ in grote gele letters. “Dit is een foto van vandaag. Inmiddels hebben we tweehonderd patiënten geholpen in klinische studies.”
Hulp vragen
Opvallend is dat alle drie de start-ups hun presentatie eindigden met een oproep. Zowel Artic als Xeltis zoeken mensen met ervaring in commercialisering en AINAR vraagt om investeringen. Het zet de deur open voor meer vragen in de zaal als er alvast een plenaire gestart wordt gemaakt van de aansluitende netwerkborrel.
TU/e-alumnus Rick Eurlings van Aumens heeft een kompas ontwikkeld die altijd naar huis wijst voor mensen met Alzheimer. Hij doet mee aan de Nationale Zorginnovatieprijs en vraagt het publiek om op zijn start-up te stemmen. Hij heeft vooraf flyers op de stoelen gelegd met QR-codes. Een andere student van Tilburg University ontwikkelt een fluorescerende wandelstok voor mensen met een zichtbeperking. Hij zoekt iemand die verstand heeft van het aanvragen van een licentie voor medische hulpmiddelen. In het publiek gaan meteen een paar handen omhoog.
Spontaniteit
Die spontaniteit aan interacties is precies wat we meer moeten stimuleren, vindt rector magnificus Silvia Lenaerts. “Hoeveel tijd win je door dit hier gewoon te doen. Je weet dan meteen wat je aan elkaar hebt”, vertelt ze na afloop, zichtbaar enthousiast.
“We zitten veel vast aan procedures op de universiteit. Als studenten elkaar vinden en samen iets willen doen, moeten wij niet zeggen tegen studenten: zoek het maar uit. Ik zie vaak dat het dan zo ingewikkeld is en dat ze dan gefrustreerd afhaken. Wij moeten zorgen dat het simpel kan. Ik denk dat we het nog spontaner moeten doen.”
In de kijker zetten
In een interview met Cursor over de eerste toegewezen Beethoven-miljoenen, benadrukte Lenaerts al dat de TU/e naast semicon haar positie op andere thema’s wil versterken. Hoe dat er precies uit gaat zien, is de universiteit aan het verkennen.
Specifiek voor gezondheid ziet Lenaerts veel kansen voor de TU/e. “We moeten een aantal domeinen hebben we waarin we echt het verschil kunnen maken. We willen onze relevantie voor gezondheid in de kijker spelen, waarbij we niet alleen op ziekenhuizen willen focussen. Het is eigenlijk de bedoeling om mensen zo lang mogelijk met autonomie thuis te houden. We zijn aan het kijken of we daarin ook wat kunnen betekenen.”
Ook in het kader van een Leven Lang Leren ziet Lenaerts kansen. “Door bijvoorbeeld opleidingen aan te bieden waar mensen naartoe komen die al iets in die sector doen en elkaar daar kunnen tegenkomen.”
Discussie