Nieuwe auto TU/ecomotive draait om recht op reparatie
Studententeam TU/ecomotive probeert ieder jaar de grenzen te verleggen van elektrische auto’s. Het team heeft de designfase afgerond en komt nu met een proof of concept. Dit jaar staat de nieuwe auto volledig in het teken van het recht op reparatie.
De auto-industrie is een van de grootste gebruikers van ruwe grondstoffen. De onderdelen voor elektrische auto’s zijn daarnaast ook nog eens schaarser dan hun reguliere tegenhangers en duurder om te repareren. Daarom wordt het recht op reparatie, de mogelijkheid voor gebruikers om hun producten eenvoudiger en betaalbaar te laten repareren, steeds belangrijker.
“Het ontwerpen van auto's rond het recht op reparatie zou de transparantie verbeteren over welke onderdelen worden gebruikt en welke software erop draait”, zegt marketingmanager Sarp Gurel. “Door elektrische onderdelen te vereenvoudigen kun je alleen vervangen wat nodig is, waardoor je e-waste vermindert en meer materiaal in gebruik houdt. Dat vermindert de uitstoot die gepaard gaat met de productie, verzending en verwijdering van nieuwe onderdelen.”
Terug naar de basis
Het team kwam op het idee door terug te gaan naar de definitie van duurzaamheid, vertelt Callum Armour, technisch manager van het team. “We kwamen op vier actiepunten uit: verminderen, hergebruiken, recyclen en repareren. We realiseerden ons dat elke duurzame actie is aangepakt met de uitvoering van onze vorige auto's, behalve reparatie. Gezien de huidige populariteit van de 'right-to-repair'-beweging wisten we dat dit een ideaal onderwerp is om te tackelen.”
Hoe actueel het thema is, blijkt wel uit een actieplan van de Europese Commissie van begin deze maand. Daarmee wordt 1,8 miljard beschikbaar gesteld om het concurrentievermogen van de Europese auto-industrie te stimuleren. Het actieplan bevat maatregelen die elektrisch rijden aantrekkelijker moet maken. Zo moet het makkelijker worden om deze auto’s te repareren.
Volgende fase
De industriepartners van het team kregen het concept twee weken eerder te zien. Taco Olmer, teammanager van TU/ecomotive, sprak met veel van hen na de onthulling. “Ze waren erg enthousiast over het idee. Veel van de industriepartners herkennen de problemen met reparaties. Sommige merkten op dat de dure vervanging van de batterij voor een tweedehands elektrisch voertuig hen er in het verleden van had weerhouden om die weg in te slaan.”
Bijna de hele auto en zijn onderdelen zijn ontworpen. Sommige onderdelen zijn al geproduceerd en andere gaan binnenkort in productie. “Ons chassis is al bijna klaar met de productie. Vanaf daar zal de productie versnellen”, zegt Olmer. “Er is nog veel te doen. We werken aan de body van de auto en de elektronica moet getest worden, maar we boeken constant vooruitgang."
Discussie