MomenTUm 2024: boegeroep, geen toga’s en awards

Geen toga’s, maar wel weer honderden vliegende hoedjes dit jaar tijdens MomenTUm. Het feestelijke afstudeermoment werd zoals gewoonlijk gevierd in de Markthal met energieke optredens, boegeroep vanwege de onderwijsbezuinigingen en harde deuntjes van DJ Kit-T.

Nadat het cortège arriveerde op de pianoklanken van Guus Meeuwis zijn ‘Brabant’, en het bestuur van MomenTUm en de studentenverenigingen met luid trommelgeroffel plaatsnamen, kwamen de studenten van de verschillende faculteiten een voor een binnen via de trap bij MetaForum. Met September van Earth, Wind & Fire en een remix van Toxic van Britney Spears op de achtergrond, namen ze plaats op hun stoelen. Naderhand trad studentenvereniging Footloose op met een choreografie als ode aan de soms wat stressvolle studententijd.

Anders dan voorgaande jaren hadden de kersverse alumni geen toga aan. De universiteit is gestopt met het inkopen van deze mantels uit China, omdat het niet duurzaam zou zijn. Voordat deze afschaffing er officieel doorheen was, werd er door een werkgroep vanuit het CEC informatie ingewonnen bij alle studieverenigingen over de keuze om al dan niet de toga’s aan te schaffen. De uitkomst bleek toen fifty-fifty te zijn en daarop is besloten om de toga’s af te schaffen. De studenten kregen wel een afstudeerhoed en bijpassende rode sjerp (zilver bij cum laude).

Niet iedere student is het daar dus mee eens. “Het nieuws was voor mij persoonlijk een schok, want ik heb er altijd van gedroomd om tijdens MomenTUm in die toga te lopen, net als veel van mijn medestudenten”, zegt TU/e-student Hadeel Khawatmy. “De universiteit beweert dat studenten ze zullen weggooien, maar de toga is niet alleen voor de foto's.” Ze vraagt zich af waarom er juist op de toga's wordt bezuinigd, terwijl er naar haar idee veel geld naar andere onderdelen van MomenTUm gaat.

Boe-geroep

Toen Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur (CvB), het podium werd opgeroepen, deed hij net alsof hij zijn kaarten met spreektekst verloren was. Deze werden vervolgens gebracht door de Stella Terra van Solar Team Eindhoven. Hij zei extreem trots te zijn op de afgestudeerde studenten, maar kon het niet laten om de onderwijsbezuinigingen aan te halen met de woorden: “Er komt iets vervelends aan. Daardoor kunnen we als universiteit niet doen wat we willen doen.” Hij riep de zaal vervolgens op om ‘boe’ te roepen naar Den Haag, en de studenten inclusief familie en vrienden gaven daar massaal gehoor aan.

Ook Silvia Lenaerts sprak de studenten toe. “Je hebt het gehaald. We zijn erg trots op jullie. Nu kun je je eigen weg gaan. Je kunt hier doorgaan of met een baan beginnen of iets heel anders gaan doen. Doe iets waar je gelukkig en comfortabel van wordt.” De rector magnificus deelde daarna de nieuwe kernwaarden (Curious, Open, Responsible, Respectful, ofwel ‘CORe’) van de universiteit, waarvan ze hoopt dat de studenten die ook na hun afstuderen zullen uitdragen. Ze sloot af met de woorden van socioloog Marshall McLuhan. “There are no passengers on spaceship Earth. We are all crew.” Oftewel, we dragen allemaal verantwoordelijkheid voor onszelf en voor elkaar.

Academic awards

Later, in de Zwarte Doos, werd de prijs voor beste bachelorscriptie uitgereikt aan Wiktor Kwapinski (Applied Physics) voor zijn onderzoek naar het koelen van nanodraden; extreem kleine draadjes die aan de TU/e worden ontwikkeld en gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld toekomstige zonnecellen of kwantumcomputers. Door oververhitting aan te pakken, zouden deze draden volgens Kwapinski een belangrijke rol kunnen spelen in fotonische chips. “Dit is nog nooit vertoond”, zei Lenaerts naar aanleiding van het juryrapport. “Het laat een brede wetenschappelijke kennis zien. Dit is een ongelooflijke prestatie.”

De beste masterscriptie werd volgens de jury dit jaar geschreven door Lyanne Budé (Biomedical Engineering). Zij ontwikkelde met succes twee werkende antennes voor een MRI-systeem in het UMC Utrecht, gemaakt van coaxkabels. Daarnaast werd een volledig nieuwe coaxmonopoolantenne ontwikkeld die het leiden van kabels aanzienlijk makkelijker maakt. Het verbeteren van deze technologie draagt bij aan het toegankelijker maken van MRI in ontwikkelingslanden en inzichtelijker maken van de menselijke anatomie.

De winnaar van de Audience Award was bachelorstudent Milan van Bussel. Hij kreeg ruim tweehonderd van de in totaal 2500 uitgebrachte stemmen. “De kiezers zagen de relevantie van dit onderzoek”, zei rector magnificus bij de uitreiking. “Hij liet de verreikende gevolgen van de Nederlandse melkproductie zien. Deze scriptie kan bijdragen aan een rechtvaardig debat en een effectieve aanpak van de uitdagingen in de veehouderij.”

Teacher Awards

De prijs voor beste bachelordocent ging dit jaar naar hoogleraar Rudi Bekkers (Innovation Sciences). Interactie is een cruciaal onderdeel van zijn colleges, waardoor studenten actief worden meegenomen in de stof. Zijn enthousiasme voor het vakgebied wordt alom geprezen onder studenten. Met praktische voorbeelden weet Bekkers hen te boeien en moedigt hij ze aan om kritisch na te denken over regelgeving binnen de industrie.

Universitair docent Melvin Drent (Industrial Engineering) sleepte de prijs voor beste masterdocent binnen. Hij kreeg de prijs vanwege zijn passie voor het lesgeven, vooral terug te zien in de manier waarop hij zich inzet voor zijn studenten. Volgens zijn studenten is hij niet alleen een succesvolle mentor binnen de universiteit, ook buiten de campus zet hij zich in voor hen. Onder studenten wordt hij geprezen voor zijn bereikbaarheid en benaderbaarheid, zo gaat hij weleens mee op reis met de studievereniging.

Beide winnaars kregen een cheque uitgereikt van vijftienduizend euro. Andere genomineerden gingen zeker niet met lege handen naar huis, zij kregen een geldbedrag van drieduizend euro.

Meer foto's MomenTUm.

Deel dit artikel