Gebouw Helix krijgt beveiligingspoortjes

De faculteit Chemical Engineering & Chemistry krijgt beveiligingspoortjes die zullen werken met de TU/e-campuskaart. Op basis van fysieke beveiligingszonering en autorisaties krijg je toegang tot bepaalde delen van gebouw Helix. Hiermee worden de labs en andere ruimtes beter beveiligd en tegelijkertijd het gemak voor studenten die er college volgen, vergroot.

door
foto BoonEdam

Na een undercoveractie van Cursor in februari 2023 bleek dat de beveiliging van de labs in Helix niet goed op orde was. Het was mogelijk om ongeautoriseerd in de labs te komen en zonder problemen bij gevaarlijke stoffen te komen. Nadien heeft de faculteit maatregelen genomen en zijn de branddeuren permanent gesloten. Deze zijn enkel nog te openen met autorisatie op de campuskaart. Mark Boneschanscher, interim managing director van de faculteit Chemical Engineering & Chemistry laat weten dat “er in de Risico Inventarisatie & Evaluatie van 2020/2021 al wel was gebleken dat de toegangscontrole niet goed op orde was en dat het op de planning stond om ermee aan de slag te gaan.”

De branddeuren sluiten bleek niet de ideale oplossing omdat de zware deuren niet gemaakt zijn om heel vaak open en dicht te gaan. Met de beveiligingspoortjes wordt dat probleem opgelost. Daarnaast kunnen zo ook de collegezalen – die nu nog in een beveiligde zone achter een deur met kaartlezer zitten en waar studenten geen toegang toe hebben – goed bereikbaar blijven voor studenten zonder dat zij zomaar bij de labs kunnen.

Er is een universiteitsbrede discussie gaande over veiligheid, weet Boneschanscher. “Niet alleen fysieke veiligheid en veiligheid wat betreft chemicaliën, maar ook cyberveiligheid en kennisveiligheid. Daarom komen er zones met veiligheidsmaatregelen. Op je TU/e-pas krijg je tot een aantal zones toegang die passen bij je studie of werkzaamheden.”

“Bij de receptie komt een tourniquetdeur, ook wel bekend als draaideur. Bezoekers kunnen vervolgens niet verder dan tot de eerste beveiligingspoortjes. Daar kun je alleen doorheen met een campuskaart. Dan heb je weer een extra zone om bij de collegezalen te mogen en weer een extra zone om bij de labs te mogen.”

Poortjes

“De beveiligingspoortjes - een beetje vergelijkbaar met de klappoortjes van de NS - zijn bedoeld voor één persoon per keer”, zegt Boneschanscher. Maar je kunt toch gemakkelijk over zo’n poortje heen springen, zullen sommigen nu denken. Boneschanscher glimlacht. “Ja, maar als je over een poortje springt, valt dat op en ik vertrouw op de sociale controle en verwacht dat collega’s op de gang dan ingrijpen. Er is altijd een spanningsveld en een afweging tussen veiligheid en werkbaarheid.”

Cultuurverandering nodig

Gebouw Helix heeft labs op meerdere etages en steeds tegenover de kantoren. “Dat is het lastige aan dit gebouw qua toegangsbeveiliging. Het was een bewuste overweging ten tijde van het gebouwontwerp: steeds de labs in het zicht om te zorgen dat je goed bewust blijft van waar je mee bezig bent en elkaar in het oog kan houden wanneer iemand op het lab werkt. Maar qua toegangsbeveiliging is dit minder wenselijk omdat de toegangsscheiding hierdoor moelijker te maken is.”

“Bij de kantoren komen nog wel eens bezoekers die dan ook bij de labs zouden kunnen” weet de managing director. “Daar moeten we nu gewoon anders mee omgaan. Een wetenschappelijk medewerker moet zijn bezoek dan even ophalen bij de receptie. Dat is hier misschien een cultuurverandering, maar bij grotere bedrijven heel normaal. En dat wordt het hier ook snel. Het is gewoon de realiteit dat we nu niet meer met open deuren kunnen werken. Toch is alles op slot ook niet het antwoord. We moeten goed kijken wat daar tussenin wel en niet kan. Een goede weging van onze cultuur, normen en waarden en benodigde veiligheid.”

Tijdspad

De faculteit is onlangs gestart met het aanleggen van de nieuwe beveiligingszones. “Het wordt meegenomen in het project Groot Vervangend Onderhoud (GVO) dat nu wordt opgestart in dit gebouw”, weet Boneschanscher. “In september is men al begonnen in de technische ruimtes. De looptijd is ruim een jaar. Dan heeft het hele gebouw een ‘facelift’ gehad en kan het weer tien jaar mee.”

Deel dit artikel