TU/e’ers presenteren ‘universiteit van de toekomst’ op DDW

Deze Dutch Design Week kunnen bezoekers ervaren hoe de ‘University of the Future’ eruit gaat zien, als het aan de gelijknamige TU/e-projectgroep ligt tenminste. In deze universiteit van de toekomst denken verschillende belanghebbenden mee om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

In 2021 ontving de TU/e-innovation Space de Hogeronderwijspremie van de Rijksoverheid. De geldprijs die hier aan vastzat - 1,2 miljoen euro - werd onder meer gebruikt om een grootschalig project op te zetten: de ‘University of the Future’ (UotF).

Geen regels

“Met dit project onderzoeken we hoe de universiteit en de manier van onderwijs er in 2050 uit kan zien”, legt Marcello Sala uit, een van de drie projectleiders van UotF. Om hier een beeld bij te krijgen werden er vanuit het project ruim dertig co-creatiesessies georganiseerd. Hier konden allerhande interne en externe stakeholders meedenken over hun ideale universiteit van de toekomst. Er waren geen regels of kaders waar de deelnemers rekening mee hoefden te houden. “De vraag was juist: als álles zou kunnen op gebied van geld, onderwijs, wetgeving et cetera, hoe zou de universiteit van de toekomst er dan uitzien?”, aldus Sala.

Transdisciplinair

Dankzij al deze input heeft het projectteam van UotF inmiddels een scenario opgesteld over de ‘Universiteit van 2050’. Transdisciplinariteit is een thema dat hier veelvuldig in terugkomt. “Dat houdt in dat belanghebbenden met verschillende expertises meedenken over bepaalde maatschappelijke uitdagingen”, legt Sala uit. Dat gaat dus verder dan interdisciplinariteit waarbij verschillende expertises samenwerken, bijvoorbeeld van twee faculteiten. Bij een transdisciplinaire samenwerking worden namelijk ook ervaringen uit de praktijk, van buiten de academische wereld, meegenomen. Omgezet naar de ‘Universiteit van 2050’ zou dat betekenen dat je niet meer alleen de verdeling hebt van studenten die les krijgen van docenten, maar dat er een leeromgeving bestaat waar studenten, docenten, onderzoekers en externe bedrijven of instanties samenwerken en samen leren over het onderwerp in kwestie.

Welk onderwerp dat is hangt weer af van de keuze van de student. In het scenario van UotF wordt de keuzevrijheid van studenten namelijk alsmaar groter. “We willen dat studenten kunnen binnenkomen met de wens om zich in een specifiek vraagstuk te verdiepen, bijvoorbeeld de toenemende hoeveelheid dementiepatiënten door vergrijzing. Het curriculum, maar dus ook welke samenwerkingspartners betrokken zullen worden, kan de student dan helemaal zelf indelen om zo goed mogelijk aan te sluiten bij dat vraagstuk”, vertelt Sala.

Dutch Design Week

Tijdens de DDW-expositie van UotF val je als bezoeker midden in deze toekomstige universiteit. Niet per se als student, maar als ‘learner’, legt Sala uit. “In ons scenario spreken we vaak van ‘learner’ juist vanwege de transdisciplinariteit. In de universiteit van de toekomst draait het namelijk om samenwerking en het bundelen van ieders expertise om een probleem aan te pakken; of dat nou een student, een beleidsmaker, of een zorgmedewerker is.”

Expositiebezoekers worden daarom - na een korte introductie door een ‘student uit de toekomst’ - middels touch screen-tafels (zie hoofdfoto) gevraagd naar hun interesse en expertise. “Op basis hiervan selecteert de computer een van de drie actuele uitdagingen; dit zijn de groeiende aantallen dementiepatiënten door vergrijzing, hogere temperaturen in de regio door klimaatverandering, en mensen die moeite hebben met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven of rekenen.” In een spel van ongeveer zes minuten worden bezoekers vervolgens gevraagd naar wat zij zouden kunnen en willen bijdragen aan het oplossen van dit probleem en hoeveel tijd ze daarvoor zouden hebben. Daarna zien de bezoekers hoeveel impact ze gezamenlijk bereiken met hun samengestelde plan.

Het doel van de expositie is dus niet om nieuwe input op te halen, maar vooral om bezoekers de universiteit van de toekomst te laten ervaren en hoe het kan zijn om hieraan bij te dragen. “Maar”, vervolgt Sala, “als er toch waardevolle input uitkomt dan nemen we die natuurlijk mee.”

UotF is nog tot en met zondag dagelijks te bezoeken in het Enversed Experience Center op Strijp-S. De expositie is geopend tussen 11.00 en 18.00 uur.

Deel dit artikel