- Mensen , Onderzoek
- 23/10/2024
Toekomstige energiescenario’s verkennen tijdens DDW
TU/e-onderzoeker Nikki Kluskens en ontwerper Lisa Mandemaker presenteren tijdens de Dutch Design Week 2024 hun gezamenlijke project: de Energy Futures Prep Pack. Het project onderzoekt welke rol energie speelt in het dagelijks leven van mensen en hoe zij nadenken over verschillende energietoekomsten. Hoe zou de wereld bijvoorbeeld eruitzien zonder elektriciteit?
Tijdens de Dutch Design Week 2024 wordt het innovatieve project Energy Futures Prep Pack gepresenteerd als onderdeel van de expositie Collaborations for Future. In dit programma wordt een ontwerper aan een wetenschapper gekoppeld en krijgen zij de vrijheid om uit te zoeken op welke manieren ze zouden kunnen samenwerken binnen het kader van klimaatverandering.
Een van deze samenwerkingen is tussen PhD-onderzoeker Nikki Kluskens van de TU/e-faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences (IE&IS) en designer Lisa Mandemaker. Samen hebben ze een unieke manier ontwikkeld om de toekomst van energie te verkennen.
Een goede match
PhD-onderzoeker Nikki Kluskens maakt deel uit van de TIS-onderzoeksgroep (Technology, Innovation and Society) van de faculteit IE&IS. In haar onderzoek richt ze zich op het sociale aspect van de energietransitie. “Denk aan onderwerpen zoals draagvlak, burgerparticipatie en sociale ongelijkheid”, vertelt ze.
Lisa Mandemaker is gespecialiseerd in speculative design, een ontwerpmethode waarbij designers mogelijke toekomstscenario’s tastbaar maken. Sinds afgelopen jaar is de klimaatproblematiek een belangrijk thema in haar werk. “Ik probeer een breed publiek uit te nodigen om hierover te reflecteren, zodat het onderwerp niet beperkt blijft tot de academische en technische wereld.”
De twee vrouwen zijn niet voor niets aan elkaar gekoppeld; beiden onderzoeken de impact van technologie op het (toekomstige) leven van mensen. Na hun eerste kennismaking bleek direct dat ze een goede match waren. “We brengen verschillende expertises mee, maar we waren het snel eens over de richting van het project”, aldus Kluskens.
Praktische opdrachten
Hun project fungeert als een culturele probe, een ontwerptechniek waarbij mensen op creatieve wijze hun ervaringen en gevoelens vastleggen om ontwerpers inzicht te geven in hun dagelijkse leven. Zo vroegen ze tien deelnemers zich een wereld voor te stellen waarin elektriciteit niet langer vanzelfsprekend is, en om zich voor te bereiden op mogelijke energietoekomsten.
Voor dit doel hebben ze de Energy Futures Prep Pack ontworpen – een pakket dat deelnemers met vragen en praktische opdrachten meevoert naar een toekomst zonder elektriciteit. De participanten moesten een week lang elke dag verschillende opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden door middel van het maken van foto's, tekeningen of door iets op te schrijven. Daarbij werden ze op weg geholpen door verschillende toekomstscenario's. Dit allemaal hielp hen om stil te staan bij de betekenis van energie in hun dagelijks leven en om te beslissen welke aspecten ze mee zouden willen nemen naar de toekomst, en welke ze liever achterlaten.
Regenboog aan opties
De resultaten van deze unieke verkenning, samen met drie speciaal geschreven energieverhalen, worden gepresenteerd tijdens de tentoonstelling Energy Futures. Deze tentoonstelling biedt de ruimte om na te denken over hoe we ons, als individuen en gemeenschappen, beter kunnen voorbereiden op een onzekere energietoekomst.
“Het is interessant om op deze manier een inkijkje in het leven van mensen te krijgen,” vindt Mandemaker. “Daarnaast is het een uitnodiging om een dieper gesprek aan te gaan over mogelijke energietoekomsten,” vult Kluskens aan. “In een wereld waarin alles een ja of nee moet zijn, laten we zien dat het niet zo zwart-wit is. Er is een regenboog aan opties, en dat biedt veel ruimte voor gesprek.”
Ga voor meer informatie over de tentoonstelling, de locatie en openingstijden naar de website van Dutch Design Week.
Discussie