- Student
- 18/10/2024
VIRTU/e presenteert top-up concept op DDW
Om genoeg woonruimte te hebben voor alle toekomstige bewoners van Eindhoven moet de stad verdichten. Dat kan met woontorens, maar ook door huizen bovenop bestaande woningen te plaatsen. Studententeam VIRTU/e ontwikkelt daar een concept voor, waarmee de studenten komende week op de Dutch Design Week staan.
Een huis bovenop een ander huis bouwen: het is volgens VIRTU/e-lid Hannah Poot een goed idee omdat er meer mensen kunnen wonen op minder vierkante meters, zonder de sfeer en sociale interactie van een straat te verliezen. Het studententeam heeft een concept ontwikkeld om nieuwe woonlagen bovenop bestaande rijtjeshuizen te bouwen. Wie wil uitbreiden kan met rijtjeshuizen een hoop ruimte winnen: het is het meest voorkomende type woning in Nederland.
Het gaat voor de studenten niet alleen om ruimte winnen, maar ook om de manier waarop je dat doet. Poot: “We willen dat zo gezond en duurzaam mogelijk doen.” Met gezond doelt de student vooral op een sociaal gezonde omgeving, waarbij er interactie is tussen buren. Met duurzaam bouwen heeft het team al veel ervaring (zie kader). Op tentoonstelling ED/IT van het team, op de Dutch Design Week (DDW) komen bezoekers er met een interactief model achter hoe duurzaam bepaalde bouwmaterialen zijn en waarom. Ook kunnen ze zelf met een stedenbouwmodel de voor hen ideale straat in elkaar knutselen.
Solar Decathlon Europe
VIRTU/e had voorheen altijd als doel om een gebouw te ontwikkelen voor de duurzame huizenbouw-wedstrijd Solar Decathlon Europe. Twee jaar geleden behaalde het team daar met het gebouw Ripple nog de tweede plaats. Het volgende evenement dat voor 2023 gepland stond, ging echter niet door. Het studententeam, dat daarmee geen uitdaging meer had, besloot zelf een nieuw project op te zetten. Ook het idee om dat op de Dutch Design Week te presenteren kwam vanuit de studenten zelf.
De studenten hopen door interactie met de bezoekers inzicht te krijgen in wat bewoners belangrijk vinden. Zouden mensen bijvoorbeeld überhaupt wel willen wonen in een huis bovenop een ander huis? “Op dat soort vragen hopen we bij de DDW antwoord te krijgen. Een huis bouw je voor een ander, dus we hopen feedback te krijgen waarmee we ons concept kunnen verbeteren.” Meer dan een verzameling prototypes is het namelijk nog niet, het is zelfs nog niet duidelijk of de verschillende structuren zoals de studenten die voor ogen hebben wel bovenop rijtjeshuizen geplaatst kunnen worden.
Schaven
“We lopen nog tegen een hoop vraagstukken aan”, vertelt Poot. “Om een nieuwe woonlaag toe te voegen, moeten er bijvoorbeeld ook aanpassingen worden gedaan aan het bestaande gebouw. De vraag is of dat lukt en of je niet te veel moet aanpassen.” Aan veel van die technische aspecten moeten de studenten nog schaven. “We hebben nu de concept-fase gehad en gaan na het presenteren en finetunen van onze plannen door naar het technische gedeelte. Dan kijken we naar of alles ook echt mogelijk is en samen kan komen. Als het lukt om ons netwerk van partners uit te breiden kunnen we het echt gaan realiseren.”
Het team is ook al op zoek naar straten in Eindhoven waar het concept toepasbaar zou zijn en naar huurcorporaties die geschikte huizen verhuren. “We willen echt dat mensen straks onze huizen gaan huren”, aldus Poot. “Wat we nu zagen bij vorige teams is dat ze een eindproduct hadden en het na de presentatie verstofte. Ik vond dat jammer. Als we iets realiseren dan willen we dat het gebruikt wordt.”
Het concept zal nu een eerste proef op de DDW moeten doorstaan. Als mensen enthousiast zijn en de studenten goede partners weten te vinden dan komt er wellicht echt een ‘optop-woning’ van VIRTU/e in Eindhoven. Dat zal trouwens niet de eerste zijn. Het was misschien niet zo goed te zien, omdat het lange tijd op de grond stond op de campus, maar Ripple, het vorige project van het team was ook bedoeld om bovenop een ander gebouw te plaatsen. “Het is gewoon een goed idee”, besluit Poot.
De tentoonstelling van VIRTU/e is de gehele Dutch Design Week gratis te bezoeken bij The New Block, op Strijp-S.
Discussie