- De universiteit , Mensen
- 03/10/2024
Nieuwe sportcentrumdirecteur volleybalde bij Hajraa
Max van Veen is de nieuwe directeur van het Studentensportcentrum (SSC). Met zijn 37 jaar is hij de jongste directeur van de sportcentra van Nederland. Maar met ruim tien jaar ervaring als afdelingshoofd bij het studentensportcentrum in Tilburg komt hij zeker niet onervaren naar het SSC. “Ik wil graag heel veel gaan samenwerken, zowel intern als extern. En een leven lang bewegen stimuleren.”
Van Veen is sinds 1 augustus dit jaar gestart op het SSC. “Ik had het geluk dat mijn voorganger Wim Koch nog even gelijktijdig met mij aanwezig was, dat was prettig om snel ingewerkt te raken.”
Waarom koos Van Veen voor de TU/e? “Ik wilde ook wel eens bij een andere organisatie kijken, maar tegelijk de studentensport eigenlijk niet verlaten. Dit studentensportcentrum is een stuk groter dan in Tilburg, met een eigen zwembad, roeivereniging en horeca (eigen exploitatie). Dat waren voor mij belangrijke punten om de overstap te maken. Daarnaast woon ik in Nuenen, dus dit is dichterbij huis wat ook erg fijn is met twee kleine kindjes.”
Als we hem vragen waar hij met het SSC heen wil, volgt er een korte stilte. Niet omdat hij dat niet weet overigens. “Ik ben voorzichtig met claims over ergens heen te willen gaan, dat zou kunnen impliceren dat het nu niet goed gaat of dat ik alles kom veranderen. Dat is niet zo. Als ik ergens nieuw ben, wil ik vooral veel meekijken, leren van de mensen die er al (lang) werken. Ik wil onderdeel worden van hoe het hier gaat en heb geen geldingsdrang. Ik zal misschien wel hier en daar kritische vragen stellen, maar dat is dus vooral om te leren.”
Hajraa
Van Veen ronde een bachelor en master Vrijetijdwetenschappen af aan Tilburg University. Daarna volgden nog een master Human Resource Studies (Tilburg University) en een master Management & Organisation (TIAS). “Leuk weetje; ik deed mijn eerste masterscriptie over studentensport.” En dat sportzaadje was sowieso al vroeg geplant: “Ik heb sowieso veel gevolleybald en als kind ook getennist, iets dat ik recent weer heb opgepakt.”
Hij heeft zelfs op de TU/e gevolleybald toen hij nog studeerde. “Ik woonde in Eindhoven en kwam bij Hajraa. Daar heb ik ook mijn huidige vriendin ontmoet. Of ja, ik kende haar al langer maar in de periode dat we bij Hajraa volleybalden, sloeg de vonk over.”
Naast zijn eigen ervaring in volleyballen op hoog niveau, kent hij ook de begeleidingskant van de studententopsportwereld. “Voor ik hoofd van het SSC in Tilburg werd, werkte ik voor de Tilburgse equivalent van ESA als topsportcoördinator. Ik begeleidde studenten die topsport en studie combineren.” Een dergelijk programma is er in Eindhoven ook.
Hiërarchisch bewustzijn
Wat voor manager hij is? “Mensgericht, open voor verbinding en ik wil samenwerken met alles en iedereen, zowel intern als extern.” Van Veen is zich bewust van het feit dat veel mensen zich omschrijven als open en toegankelijk. “Ik denk dat het vooral belangrijk is dat ook dagelijks te laten zien. Tegelijk ben ik ook kritisch: ik heb een hoge maatstaf en durf mensen ook te spiegelen als iets beter kan.”
Van Veen is zich heel bewust van wat het hebben van een positie hoog in de hiërarchie voor effect kan hebben op mensen. “Ik heb wel eens gemerkt dat als je als directeur mensen op de werkvloer vraagt waarom ze iets zus of zo doen, dat ze dat interpreteren als dat het anders moet. En dat als je een idee deelt, dat mensen denken dat ze dat moeten uitvoeren. Voor mij is dat niet zo en dat probeer ik ook duidelijk aan mensen mee te geven.”
“Ik wil ook gewoon leren van de mensen hier en heb oprechte interesse in hun werkwijzen. Dingen kunnen op meer manieren en het is belangrijk te doen wat bij je mensen en organisatie past.” Van Veen moet soms natuurlijk wel gewoon beslissingen nemen als directeur van het SSC. “En dat geef ik dan ook aan. Maar ik geef mijn mensen allereerst veel vrijheid en vertrouwen. Ik ga veel in gesprek en maak expliciet wat ik wel en niet verwacht.”
Leven lang bewegen
Mensen zullen van Van Veen binnenkort vast eens ‘in het wild’ spotten op de campus omdat hij veel wil samenwerken. “Dat vind ik echt belangrijk, zowel met mensen van binnen én buiten de organisatie.”
“En ik wil een leven lang bewegen blijven stimuleren. Dat faciliteert het SSC namelijk heel goed. Via het passe-partout systeem kan er door studenten laagdrempelig kennis gemaakt worden met diverse sporten, zodat iemand in een latere levensfase gemakkelijker overstapt naar een nieuwe sport. Dit is belangrijk, want we weten dat als mensen een langere tijd niet sporten, het moeilijker is om weer te starten.”
“Onze medewerkers zitten in allerlei verschillende levensfases en daarbij is het dan ook super goed dat we een divers aanbod hebben zodat ook zij in beweging blijven. En dan zorgt sporten en bewegen ook nog eens voor verbinding met elkaar, waarmee we twee vliegen in een klap slaan: een vitale en verbonden community.”
Kom langs!
Hij zou de Cursorlezers vooral willen uitnodigen het SSC zelf te komen ervaren. “Lekker komen sporten is natuurlijk ideaal, maar bezoek ook eens het sportcafé.” Dat laatste is ook zonder sportabonnement toegankelijk.
“En als mensen leuke ideeën hebben voor een samenwerking: mijn deur staat altijd open, neem gewoon contact met me op.”
Discussie