- De universiteit
- 04/10/2024
“Het meest duurzame evenement is geen evenement”
De campus is binnenkort een boom rijker: Arjan Kirkels ontvangt die als deel van de Sustainability in Education Award die hij gisteren tijdens de Sustainability Day won. Bij het evenement stond duurzaamheid niet alleen centraal, het was op zichzelf ook zo duurzaam mogelijk.
Moet er eigenlijk wel een evenement over duurzaamheid komen? Met die vraag begon de organisatie van de Sustainability Day. Het antwoord was ja, maar dan wel zo duurzaam mogelijk, vertelt Erwin Kerkhof van het TU/e Sustainability Office. Een van zijn belangrijkste taken bij het evenement was het verantwoorden van de keuzes die bij de organisatie werden gemaakt. “Je begint met bedenken: wat gaan we doen en wat hebben we nodig. Neem bijvoorbeeld de lunch: die kunnen we bestellen bij Appèl, maar dan weet je niet precies wat je krijgt. Je kunt ook drie keer een uur bij elkaar gaan zitten om goed af te stemmen wat je precies wilt en waarom. Dan hoop je dat Appèl het ook als een uitdaging ziet om daarin mee te gaan.”
Dat laatste was het geval, blikt Kerkhof tevreden terug. Het cateringbedrijf dacht volgens hem goed mee. Zo wilde de organisatie bijvoorbeeld graag met lokale leveranciers werken en dat is deels gelukt. “Het Wasven verzorgde de soep en cake, van de Philips Fruittuin hebben we het fruit en de kaas komt van de Genneper Hoeve.” Maar waar ga je dat eten op serveren? Op herbruikbaar of wegwerpservies? Als je namelijk alleen naar dat ene moment van gebruik kijkt heeft de productie van een keramieken bord een veel hogere CO2-uitstoot dan die van een palmblad. En hoe maak je naamkaartjes zo duurzaam mogelijk? Moet je wel zo’n grote banner laten bedrukken? Ja, besloot de organisatie, maar wel alleen als die gemaakt is van gerecyclede PET-flessen.
Gewoon doen
Zo waren er nog veel meer duurzaamheidsvragen die de revue passeerden. “Voor de eerste keer zo’n evenement organiseren is best lastig. Maar voor de volgende keer weet je het dan ook. Je moet het gewoon doen. Het is misschien niet perfect, maar we doen alles zo goed mogelijk en dan proberen we het de volgende keer nog beter te doen”, aldus Kerkhof.
Ook de Sustainability in Education Award die tijdens het evenement werd uitgereikt was zo duurzaam mogelijk. Zo was de award zelf van duurzame materialen gemaakt en stonden er coördinaten in gegraveerd van waar in november – dan is het bomenplantseizoen – een lindeboom (-22.5 kg CO2 aldus de organisatie, red.) wordt geplant ter ere van winnaar Arjan Kirkels. De UD bij Industrial Engineering & Innovation Sciences is blij dat er aandacht is voor duurzaamheid, iets waar hij naar eigen zeggen altijd al mee bezig is geweest. Ook dit jaar alleen al zet hij vier nieuwe vakken op waar duurzaamheid een rol in speelt.
“Op een dag als vandaag kun je het hebben over wat duurzaamheid is en hoe je dat kunt toepassen, maar het gaat er uiteindelijk om dát je het doet. Stop met praten en gewoon doen: zet een vak op of verbeter een curriculum”, aldus Kirkels. Al sinds het begin van zijn carrière was hij betrokken bij onderwijs. “Dat gaat echt over studenten een stapje verder brengen zodat ze kritische burgers worden en leren te leren, dat zijn skills van de eenentwintigste eeuw die ook terugkomen in Challenge Based Learning.” Het is een onderwijsmethode waar Eindhoven volgens hem voorop in zou moeten blijven lopen.
De benadering van duurzaamheid zou volgens Kirkels vanuit probleemoplossing moeten komen. “Je gaat niet duurzaam doen omdat Arjan het zegt. Het gaat om wat de essentie is van duurzaamheid en wat een persoon, een bedrijf of de maatschappij eraan heeft.” Zulke problemen oplossen vereist automatisch een interdisciplinaire aanpak, zegt hij. Die interdisciplinariteit was ook een van de criteria waarop de kandidaten voor de Sustainability in Education Award werden beoordeeld.
Boom
Met de award heeft Kirkels ook 2500 euro gewonnen om duurzaamheid in het onderwijs mee verder te helpen. Wat hij ermee gaat doen weet hij nog niet precies, maar het zal iets te maken hebben met mensen inspireren. Hij kijkt nog eens naar de award die hij overhandigd kreeg. Binnenin de award zit een soort boom. “Daar heb ik nog wel een idee voor”, zegt hij lachend. “Voor ieder duurzaamheidsproduct of iedere publicatie voegen we een blaadje toe. Want nu is het nog een beetje een boom die op een vuilnisbelt heeft gestaan en half overleden is.” Of is het gewoon een boom in de winter? “Precies.”
Discussie