Bert Meijer wint grote chemieprijs in Frankrijk

TU/e-hoogleraar Bert Meijer heeft deze week een prestigieuze Franse chemieprijs gewonnen: de ‘Grand Prix de Fondation de la Maison de la Chimie’. Dit heeft hij vooral te danken aan zijn werk aan supramoleculaire polymeren. “Het is een hele grote eer.”

Wanneer iemand via de Cursor-website op ‘Bert Meijer’ zoekt, dan komt er een hele rits aan artikelen tevoorschijn over allerhande prijzen die de TU/e-hoogleraar heeft gewonnen. En daar komt er nu dus eentje bij, namelijk: de ‘Grand Prix de Fondation de la Maison de la Chimie’, oftewel de ‘grote prijs’ van de Franse stichting genaamd ‘het huis van de chemie’.

Verrassing

“Ik kende de stichting helemaal niet, dus het kwam als een totale verrassing”, vertelt Meijer lachend. “En alle berichtgeving was ook in het Frans dus dat was nog even uitzoeken.” Maar na wat vertaalslagen kwam hij er al snel achter dat het niet om de minste prijs ging. “Degenen die in het verleden hebben gewonnen zijn echt mijn helden. Het is een hele grote eer om daar nu tussen te staan, echt niet te geloven.”

Supramoleculaire polymeren

De prijs is niet gebonden aan één specifiek onderzoek, maar beslaat het hele werk van de winnaar. Meijer wist bij de jury vooral op te vallen vanwege zijn werk aan supramoleculaire polymeren. “Dat zijn lange structuren opgebouwd uit kleine moleculen die bij elkaar worden gehouden door reversibele krachten, zoals waterstofbruggen”, legt Meijer uit. Juist deze reversibele verbindingen maakt ze erg dynamisch. Een bekend voorbeeld van een supramoleculaire polymeer is bijvoorbeeld DNA, maar tegenwoordig kunnen deze structuren ook kunstmatig gemaakt worden.

De eerste Nederlander

Meijer is de eerste Nederlander ooit die met zijn werk deze prestigieuze prijs weet te bemachtigen. Op 12 februari mag hij zijn prijs in ontvangst nemen in Parijs. “Ik heb al wat foto’s gezien en het ziet er allemaal erg mooi uit!”

Deel dit artikel