“Waar kun je beter een raket lanceren dan voor een UFO?”
Een college over de mechanica achter raketten geef je natuurlijk niet in een gewone collegezaal, als je die ook in een gebouw in de vorm van een ruimteschip kunt geven. Eerstejaarsstudenten van Applied Physics kregen dat college vandaag dus in het Evoluon.
De dag begon voor de studenten in het besneeuwde Evoluon met een lezing van Andres Delhaas van Next Nature, de organisatie die in het gebouw ook de exposities organiseert. Hij wierp de vraag op wat natuur is en wat technologie. Daar bleek het antwoord nog niet zo simpel op. Is de Trudo-toren op Stijp-S, die vol met bomen staat, bijvoorbeeld technologie of natuur? En een mierenhoop? Of appels? De zaal was er niet unaniem over.
Als we natuur en technologie beter zouden leren begrijpen, dan zou dat volgens Delhaas de wereld kunnen redden. Dat zijn filosofische verhaal studenten aan het denken zette, bleek wel uit de vele geanimeerde discussies die er in de korte pauze die volgde ontstonden in de zaal. Het doel van dit uitje naar het Evoluon om studenten te inspireren bleek daarmee al een heel eind geslaagd.
Tekst loopt door onder de video.
Wat daar ook aan bijdroeg was een ‘raket-lancerig’ buiten voor het gebouw, als onderdeel van het mechanica college van Leo Pel. Een fles water werd tot twee keer toe tot bijna boven het gebouw de lucht in geschoten, Pel legde vervolgens in zijn college uit welke krachten en vergelijkingen daarbij kwamen kijken. Aan het eind van zijn college wees hij de studenten erop dat ook zij onderdeel kunnen worden van een studententeam of het initiatief kunnen nemen om zelf iets op te zetten.
Universitair docent Hjalmar Mulders, die het bezoek aan het Evoluon organiseerde, hoopt dat de colleges de studenten bewust heeft gemaakt van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar tegelijkertijd ziet hij het ook als een kans voor de nog vrij nieuwe TU/e-studenten om een bijzondere plek in de stad te leren kennen. En, zegt hij nadat de fles water na de lancering weer op het besneeuwde gras is beland: “Waar kun je beter een raket lanceren dan voor een vliegende schotel, nergens toch?”
Discussie