“Geen ontslagen TU/e vanwege kabinetsbezuinigingen”
De kabinetsbezuinigingen zullen op de TU/e zeer waarschijnlijk niet tot ontslagen leiden. “Zoals het er nu bij staat kunnen we alles opvangen met natuurlijk verloop", zegt vice-voorzitter van het College van Bestuur Patrick Groothuis in een interview met Cursor. Wel waarschuwt hij dat er aanvullende Haagse bezuinigingen in aantocht zijn.
De TU/e kampt met financiële tegenwind op twee fronten. Door de hoge inflatie en stevige CAO-loonstijgingen van de afgelopen jaren, rapporteerde de universiteit in 2023 al een tekort van 1,5 miljoen euro. Het structurele tekort bedraagt echter 27 miljoen euro, zo liet Groothuis in oktober weten via een Strategy Update (intranet). Daar komen de bezuinigingen uit Den Haag nog bovenop. Het kabinet gaat in totaal een miljard euro korten op het hoger onderwijs. Ook de Rijksbijdrage die universiteiten ontvangen van het ministerie gaat omlaag, voor de TU/e met ten minste 10,5 miljoen euro per jaar. Omdat de TU/e wil blijven investeren in onder meer lab-faciliteiten – waarvoor 24 miljoen per jaar nodig is – ontstaat er per saldo een tekort van bijna 60 miljoen euro.
Dat geld moet ergens vandaan komen. “Bij de faculteiten bezuinigen we 12,8 miljoen", zegt Groothuis. 9,5 miljoen daarvan komt van de minister, die de starters- en stimuleringsbeurzen afschafte. Die bezuiniging is in de faculteiten een op een doorvertaald. Hoewel er geen gedwongen ontslagen vallen, treft de bezuiniging wel de omvang van het personeelsbestand. Het betekent dat "we geen nieuw tijdelijk wetenschappelijk personeel meer kunnen aanstellen. De faculteiten moeten daarnaast zelf nog 2,3 miljoen aan bezuinigingen vinden", aldus Groothuis.
Niet vervangen
Ook de ondersteunende diensten – zoals Finance and Control en Real Estate – moeten de broekriem aanhalen. Ze hebben plannen gemaakt om de komende vier jaar telkens 2 procent op hun budget te besparen: uiteindelijk 8 procent structureel in totaal dus. Dat lukt volgens Groothuis grotendeels door medewerkers die met pensioen gaan, of om een andere reden uit dienst gaan, niet te vervangen. “Naast natuurlijk verloop gaan we ook de inhuur van externe krachten beperken”, zegt hij. Volgens Groothuis leveren de personeelsmaatregelen bij elkaar 5 tot 6 miljoen euro op.
We hebben een minister die nog van alles in het vat heeft zitten
De TU/e-bestuurder is er nog niet helemaal gerust op dat de bezuinigingen hier bij blijven. “We hebben een minister die nog van alles in het vat heeft zitten. De bezuinigingen uit Den Haag lijken op een trein, waar telkens een extra wagon aan wordt gekoppeld. We zijn nog niet klaar vrees ik.”
Groothuis vertelt bijvoorbeeld over een brief die minister Eppo Bruins naar de Tweede Kamer heeft gestuurd waarin hij aankondigt 350 miljoen euro aan subsidies te schrappen, deels op de NWO, die dan minder onderzoeksprojecten kan financieren, waar ook de TU/e last van kan krijgen. “Een bezuiniging op de NWO, is een bezuiniging op de universiteiten", aldus Groothuis.
Uitzonderingspositie
Ook is nog onduidelijk met welke maatregelen het ministerie de instroom van internationale studenten gaat indammen. “De financiële impact daarvan weten we simpelweg nog niet.” De verwachting is dat de gevolgen voor de TU/e vanwege de krappe arbeidsmarkt in de Brainport-regio mee gaan vallen, omdat daarvoor uitzonderingen worden gemaakt in de conceptversie van de Wet Internationalisering in Balans. Maar zolang de wet niet vaststaat, is er onzekerheid.
De potentiële extra bezuinigingen die nog niet uitgekristalliseerd zijn heeft de TU/e nog niet in de begroting meegenomen. “Als je uitgaat van het worst case scenario en keihard bezuinigt, dan maak je veel kapot. We kiezen ervoor om nu een professionele inschatting te maken. Je moet wel continu alert blijven, goede inschattingen maken en vooral rustig proberen te blijven. Dat is ook onze rol.”
Discussie