- De universiteit
- 21/11/2024
Eerste bulk Beethoven-geld is binnen
De komende twee jaar krijgt de TU/e bijna elf miljoen euro van het kabinet om de instroom van studenten bij chipopleidingen te verhogen. De universiteit wil met de investering het aantal masterstudenten in dat veld laten groeien met zo’n 70 procent. Het totale studentenaantal zou daarmee stijgen naar 15.000 na 2030.
Het verlossende woord is eruit: de Beethovengelden worden toegekend, schrijven de betrokken ministers in een kamerbrief over het Nationaal Versterkingsplan van Microchip-talent. Dat betekent niet dat Den Haag het hele bedrag – naar verwachting in totaal ruim 90 miljoen voor de TU/e – in één keer naar de bankrekening van de universiteit overmaakt. Gekozen is voor een ‘lerende aanpak’ en ‘gefaseerde toekenning’, schrijven ministers Beljaarts (Economische Zaken) en Bruins (OCW), want ‘Niet eerder heeft een Nederlands kabinet zo’n groot pakket aan maatregelen genomen voor het opleiden van specifiek talent.’ Als na twee jaar een positieve evaluatie volgt, dan stelt het kabinet de rest van het geld beschikbaar.
Project Beethoven
Binnen project Beethoven is in totaal 450 miljoen uitgetrokken voor het opleiden van 33.000 extra technici, in zowel het mbo, hbo als wo. In deze eerste investering voor de komende twee jaar krijgen onderwijsinstellingen in de regio Brainport gezamenlijk 45 miljoen euro. Naar Twente gaat 20,4 miljoen, Delft krijgt 9,4 miljoen en Noord-Nederland krijgt 5,9 miljoen euro.
Het plan heeft als doel om zo snel mogelijk technisch talent voor de microchipindustrie op te leiden. De TU/e wil dit vormgeven door te groeien naar 2000 extra masterstudenten in 2030, bij de faculteiten Mechanical Engineering, Electrical Engineering, Applied Physics en Mathematics & Computer Science. Daarvoor gaat de universiteit onder andere de werving van studenten opvoeren en werken aan het verhogen van de doorstroom van bacheloropleidingen naar masterpopleidingen. Binnen de Beethoven-faculteiten komen er nieuwe mastertracks met een focus op halfgeleidertechnologie.
De universiteit heeft de ambitie om op dat gebied ook 147 nieuwe wetenschappers aan te nemen, vertelde Patrick Groothuis onlangs in een interview met Cursor. “Die moeten rond de vierhonderd à vijfhonderd promovendi gaan begeleiden. Samen komt dat op bijna zevenhonderd onderzoekers. Het geeft een enorme impuls aan semicon-gerelateerd onderzoek en onderwijs.”
Cleanroom
Bij het geld uit Den Haag komt nog cofinanciering vanuit de regio en extra inkomsten uit collegegeld. In totaal gaat het om een investering van ruim 200 miljoen euro, schrijft de universiteit daarover in een persbericht. De universiteit start nu ook met de voorbereidingen voor uitbreiding van gebouwen en faciliteiten. Daar horen een nieuwe cleanroom en lab-gebouw bij. De cleanroom – mede gefinancierd door ASML - komt op parkeerplaats P6 te staan, het lab-gebouw waarschijnlijk daar tegenover, naast Traverse.
Leden van het College van Bestuur (CvB) zijn verheugd, blijkt uit het persbericht. Robert-Jan Smits, voorzitter van het CvB noemt het ‘een zeer belangrijke stap voor ons en voor de Brainportregio, maar ook voor de strategische autonomie van Nederland en van Europa.’ Rector magnificus Silvia Lenaerts zegt trots te zijn op de erkenning van de kwaliteit van de plannen. Volgens haar heeft de TU/e samen met partners in de regio en daarbuiten ‘ambitieuze maar realistische groeiscenario’s uitgewerkt.’
Infrastructuur
In totaal trekken het Rijk en de regio 2,5 miljard euro uit voor onderwijs, kennis en de ruimtelijke infrastructuur. Dat betekent dat naast het opleiden van talent ook wordt geïnvesteerd in het versterken van het stroomnet, goede wegen, openbaar vervoer en meer huizen in de Brainportregio, aldus het persbericht van het ministerie van Economische Zaken.
Discussie