Walk-out op campus tegen de bezuinigingen
Geen protest in Utrecht, maar wel een walk-out op het Koeveld. Zo’n tweehonderd studenten en medewerkers van de TU/e verzamelden zich daar om 14:30 om zich uit te spreken tegen de bezuinigingen op onderwijs en wetenschap en de plannen voor de langstudeerboete.
Op het Koeveld stonden zo’n tweehonderd medewerkers en studenten. Universiteitsraadslid Ellen Konijnenberg was er een van. Zij zag dat er een brede afspiegeling van de universiteit aanwezig was. “Het waren mensen van de faculteiten, diensten, onderzoeksgroepen en ik heb ook beleidsmakers en directeuren gezien”, zegt ze op persoonlijke titel. Zelf stond Konijnenberg er, omdat ze vindt dat er slecht is nagedacht over de bezuinigingen en de effecten daarvan op studenten. “Als die breed worden ingevoerd, hebben vooral bepaalde groepen studenten daar last van. Studeren wordt dan alleen voor rijke kinderen.”
“Het is eigenlijk om de mensen te steunen die nu in de Tweede Kamer aan het spreken zijn namens alle actiegroepen”, zegt Hieke van Heesch van fractie Groep één vooraf aan de walk-out. “Omdat de veiligheid in Utrecht niet gewaarborgd kan worden, doen we het hier. Het is een sterke uiting om te laten zien dat we het niet pikken. Er mag niet zoveel bezuinigd worden op onderwijs en onderzoek. Ook gaat die langstuudeerboete zoveel meer stress opleveren voor studenten. Het gaat ten koste van de studentencultuur en van studenten die niet fulltime kunnen studeren vanwege welke situatie dan ook.”
Het was een last-minute besluit om een walk-out te organiseren, vertelt Van Heesch. “Na het nieuws van gisteren werd er al geopperd om walk-outs te organiseren door heel het land, maar hier hoorden we er toen niet veel over.” Dat was vanmorgen wel anders. “We kregen zoveel berichten van studenten, die van zich wilden laten horen en zelf iets wilden doen.” Om de rust en het overzicht te bewaren besloot de fractie het initiatief in eigen hand te nemen. “We hebben toen direct contact opgenomen met de beveiliging en het CvB. Die staan er ook helemaal achter.” Niet veel later rond klokslag 12 uur, werd de actie middels allerlei Whatsapp-groepen aangekondigd.
Door het hele land
Niet alleen in Eindhoven, maar in heel het land vonden er walk-outs plaats, bijvoorbeeld in Delft, Den Haag en Tilburg. Ook waren er zo’n drieduizend mensen in Utrecht om te demonsteren tegen de bezuinigingen, ondanks het afgelaste protest. Vooraf aan de walk-outs uitten vertegenwoordigers van de onderwijsvakbonden en actiegroepen in de Tweede Kamer hun zorgen over de bezuinigingen, als alternatief protest. Dat was te volgen via een livestream.
Als alternatief protest publiceerde koepelorganisatie Universiteiten van Nederland een protestvideo met alle bestuurscolleges van de universiteiten, ook Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e is in de video te zien.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) kondigt inmiddels een nieuw protest aan op 25 november op het Malieveld in Den Haag. 'De demonstratie vindt dan nog net plaats voor de behandeling van de onderwijsbegroting. Van uitstel komt geen afstel. We zullen hoe dan ook samen opstaan tegen deze bezuinigingen op het hoger onderwijs', schrijft de vakbond in een bericht over het protest.
Discussie