Het is de eerste keer dat deze unieke prijs werd uitgereikt, opgezet door het Universiteitsfonds Eindhoven (UFe). “Een van onze drie peilers bij het UFe is het stimuleren van studententalent en dit talent ook verder te ontwikkelen. Daar sluit deze prijs helemaal bij aan”, vertelt Edith Snelders van het UFe. “Daarnaast zijn wij als TU/e al jarenlang sponsor van de Nederlandse Wiskunde Olympiade en vindt het evenement ook deels hier plaats, dus wij zijn heel enthousiast dat we dit kunnen doen.”
Vijf jaar
In totaal waren er niet vijf, maar vijftien Olympiade-winnaars. Namelijk vijf uit VWO-6, vijf uit VWO-5 en vijf uit VWO-4 of lager. Helaas voor de lagere klassen, waren het alleen de zesdeklassers die een jaar gratis studeren aangeboden kregen. “Zij gaan volgend jaar natuurlijk studeren, dus dan kunnen ze de voucher meteen gebruiken”, legt Quintijn Puite uit, directielid van de Nederlandse Wiskunde Olympiade.
Toch is er nog hoop voor de overige tien winnaars. De prijs, die officieel de UFe Math Olympiad Talent Grand heet, is namelijk voor minimaal vijf jaar toegezegd. Dat betekent dus dat zodra zij in VWO-6 zitten én weer de top vijf weten te behalen, ook zij deze begeerde voucher zullen krijgen.
Wie loopt hier volgend jaar rond?
Wie de voucher gaat inwisselen voor een gratis studiejaar durft Puite nog niet met zekerheid te zeggen. “Niet iedereen gaat er gebruik van maken natuurlijk, maar het zet mensen wel aan het denken”, zegt hij. “Van één winnaar weet ik sowieso dat hij volgend jaar aan de TU/e wil studeren. Toen ik de vijf winnaars per mail informeerde over de prijs, was hij ook de eerste die enthousiast reageerde.”
De student in kwestie is Robert Stepanyan (helemaal links op de hoofdfoto). Hij is geen onbekend gezicht bij de Olympiade. “Ik heb al vijf keer meegedaan”, zegt hij lachend. De laatste drie jaar behaalde hij de top vijf en vooral dit jaar kwam dat hem uiterst goed uit. Stepanyan was namelijk al van plan om aan de TU/e te komen studeren volgend studiejaar. “Ik wil een dubbele bachelor Technische Natuurkunde en Wiskunde gaan doen. Ik denk dat dat een leuke uitdaging is.” Waarom hij dat specifiek aan de TU/e wil doen? “Ik ben ook in Delft gaan kijken, maar mijn gevoel ging toch uit naar Eindhoven. En het is lekker dicht bij huis.”
Geen lege handen
De winnaars die de voucher niet zullen inzetten, gaan niet met lege handen naar huis. “De top vijf krijgt ook een geldprijs uitgereikt namens de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren. 250 euro voor de nummer één, 200 voor de nummer twee, et cetera”, ligt Puite toe. “Daarnaast krijgen ze ook een oorkonde, allerlei boeken, prijsbekers en nog meer mooie dingen van onze sponsoren. Dat zit dus wel goed.”
Discussie