Alle medezeggenschapsraden van Nederlandse universiteiten hebben het opiniestuk en de brief aan de minister van Onderwijs - Eppo Bruins - ondertekend.
Op 14 november is het protest in Utrecht tegen de aangekondigde bezuinigingen. Van 13:00 tot ongeveer 15:00 wordt er geprotesteerd. “We verzamelen aan het Moreelse Park en lopen dan naar het Domplein voor hert protest”, zegt TU/e-Uraadslid Martijn Klabbers (personeelsfractie), die zelf ook zal deelnemen. Iedere TU/e-medewerker of student die wil deelnemen mag dat doen. Voor een student geldt dat deze geen tentamens of verplicht practicum moet hebben. Een medewerker hoeft geen vrije dag in te leveren. Transport wordt niet vergoed. Meer informatie vind je op intranet.
Beethoven
Klabbers realiseert zich dat we in Eindhoven nog relatief geluk hebben vanwege project Beethoven. “Daarmee wordt de druk iets minder. We hebben het hier bijvoorbeeld nog niet gehad over ontslagen, bij andere universiteiten is dat wel het geval. Desalniettemin wordt ook hier bezuinigd en dat is een slechte zaak. Wel waardeer ik wat collegevoorzitter Robert-Jan Smits onlangs zei: ‘dit is ook de tijd om duidelijk te maken waar je je focus wilt leggen als universiteit’ en dat is natuurlijk waar.”
Toch hamert Klabbers er ook op dat de bezuinigingen eigenlijk niet helemaal nieuw zijn. “Er zit al jaren druk op onderwijs en we zijn in de afgelopen 20 jaar verdubbeld in studentenaantallen, maar het budget is nagenoeg hetzelfde. Nu nog extra bezuinigen gaat mensen wegjagen. En zij die achterblijven moeten de dan nog meer gestegen druk opvangen.”
Extra-curriculaire activiteiten
Studentenlid van de Uraad Jeannique Wagenaar maakt zich zorgen over de extra-curriculaire ontwikkeling van studenten onder deze bezuinigingen. “Je merkt wel dat er angst is onder studenten over de bezuinigingen. Je ziet nu al dat verenigingen moeite hebben om de besturen te vullen, een trend sinds corona. Daarvoor moet je studie on hold en dat kost dus geld. Ook je inzetten voor het studentenleven of studentenwelzijn raakt je persoonlijk door de langstudeerboete.”
Klabbers valt haar bij. “Door extra-curriculaire activiteiten van studenten zie je dat studenten zich beter manifesteren in de maatschappij. Er is dus een breder belang bij. Ik denk dat mensen onderschatten wat bezuinigingen in het onderwijs en op de wetenschap aanrichten. Dat is zo’n langetermijneffect en moeilijker concreet voor te stellen voor mensen, ook omdat het niet door het Sociaal Cultureel Planbureau wordt meegenomen in de ramingen.”
Kritisch blijven
We zien meer protesten aan universiteiten met veel alfa- en gammastudies dan hier. Men lijkt daar op allerlei topics vaak maatschappelijk kritischer en in ieder geval luider dan aan de TU/e. Komen er deze donderdag wel veel studenten in actie? Wagenaar: “Ik denk van wel. Een langestudeerboete is heel concreet en heeft echt effect op het leven van de student. Dat motiveert wel denk ik.” Klabbers lacht. “Als we studenten minder kritisch willen maken, dan moeten we de bezuinigingen vooral doorzetten…”
Discussie