- Cultuur , Student
- 08/11/2024
IGNITE visualiseert stedelijke lichtvervuiling tijdens GLOW
Vanaf morgen presenteert studententeam IGNITE haar nieuwste project - genaamd ‘Skyway’ - tijdens het Eindhovense lichtfestival GLOW. Met de interactieve lichtinstallatie visualiseert IGNITE hoe het toenemende kunstmatige licht van steden de sterrenhemel langzaam laat verdwijnen.
Vanaf zaterdag 9 november tot en met zaterdag 16 november is Skyway te bewonderen achter het Beursgebouw, op loopafstand van de TU/e-campus. De lichtinstallatie bestaat uit twee grote muren van ieder vier bij vier meter, waar je als bezoeker tussendoor kunt lopen. “Deze muren zijn gevuld met allerlei uitsneden en lichten die daar doorheen schijnen”, vertelt IGNITE-lid Ezra de Graaf. “Onderaan lijken deze uitsneden op gebouwen en bovenaan lijken ze op sterren.”
Lichtvervuiling
Het was een bewuste keuze om juist deze vormen te gebruiken. “Als je ’s avonds door de stad loopt dan zijn er altijd zo veel lichten om je heen. Soms zo veel dat je de sterren in de hemel niet meer kunt zien”, aldus De Graaf. Dit fenomeen wordt ook wel lichtvervuiling genoemd, iets wat in het dichtbebouwde Nederland veel voorkomt.
Om de mate van lichtvervuiling te testen worden sterren gebruikt. Hoe minder sterren te zien zijn - op een heldere nacht - hoe groter de lichtvervuiling. Om die reden koos IGNITE ervoor om de lichtgevende uitsneden in hun installatie onderaan in de vorm van gebouwen te maken, en bovenaan in de vorm van sterren. “Zo krijg je het gevoel alsof je in een drukke stad staat.” Wanneer bezoekers voor de muur staan dan reageren de lampen daarop met een interactieve lichtshow. “De lampen achter de sterren flikkeren heel zacht en rustig en achter de gebouwen juist heel fel en hyper, om dat verschil nog duidelijker te maken”, legt ze uit.
“Met Skyway nodigen we iedereen uit om te reflecteren op hoe het moderne leven en de verstedelijking ons zicht van het universum beperkt. Zo hopen we dat mensen op een nieuwe manier naar licht te laten kijken.”
Motors als inspiratie
Het idee om de muren te vullen met verschillend gevormde uitsneden kwam vanuit een onverwachte hoek. “We zitten met ons team in het Momentum-gebouw, waar ook veel autoteams aan hun projecten werken. Hierdoor slingeren er altijd willekeurige automaterialen rond”, zegt de Graaf lachend.
“Een van onze teamleden vond op een gegeven moment een stuk van een motor, gemaakt van een heel shiny materiaal en met een hexagon-uitsnede erin. Toen we daar licht doorheen lieten schijnen kwamen we erachter dat de combinatie van dit materiaal met de uitsnede heel mooi reflecteert. Dat hebben we toen als basis gebruikt voor onze uiteindelijke installatie.”
250 stukjes 3D-printen
Om de twee muren - van ieder vier bij vier meter - volledig te vullen met verschillende vormen werd er flink wat tijd geïnvesteerd. “We moesten in totaal wel 250 malletjes 3D-printen, dat kostte echt heel veel tijd. En natuurlijk de platen voor de muren, alle lampjes die erin verwerkt zitten, het testen en ga zo maar door.”
Om alles op tijd af te krijgen heeft het team dan ook verschillende hulplijnen ingeschakeld. “Vooral in de eindfase hebben we allerlei oud-IGNITE-leden en mensen buiten ons projectteam gevraagd om ons te helpen.” En met succes, want uiteindelijk is alles goed gekomen en staat Skyway klaar om bewonderd te worden.
Skyway is van 9 tot en met 16 november dagelijks te bezoeken tussen 18.30 en 23.00 uur.
Discussie