- De universiteit , Student
- 04/11/2024
TU/e-studenten lanceren eerste Nederlandse fonds voor teams
Vijf oud-leden van TU/e-studententeams lanceren vandaag een subsidiefonds van 2,8 miljoen voor studententeams in heel Brabant. Het fonds wordt gefinancierd door de Provincie en is bedoeld voor alle studenten van mbo- tot wo-niveau. Zij kunnen subsidies aanvragen om een team op te zetten of een project binnen een team te realiseren. Het doel is om samenwerkingen en uitwisselingen tussen instellingen te versterken.
Het is een initiatief van vijf voormalig TU/e-studententeamleden en hun nieuwe organisatie de Brabantse Ondersteunende Organisatie Studententeams (BOOST). Ondersteuning komt in twee vormen: een Innovation Grant tot 40.000 euro voor grote projecten en de Kickstarter Grant tot 1.500 euro voor kleine initiatieven en om zelf een team op te zetten. Naast de financiële ondersteuning is er ook een online platform met informatie, evenementen, nieuws en vacatures.
BOOST werkt daarbij samen met tien Brabantse onderwijsinstellingen, waaronder de TU/e, Tilburg University, HAS Green Academy, Breda University of Applied Sciences, Avans Hogeschool, Fontys Hogescholen, Summa College, SintLucas, Design Academy Eindhoven en Ter Aa.
Geen TU/e-feestje
In totaal heeft de Provincie 1,6 miljoen euro gereserveerd voor de subsidies voor een periode van vijf jaar. 0,7 miljoen extra wordt vrijgegeven als er in de eerste twee jaar voldoende aanvragen zijn. Provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen zegt in een persbericht over de lancering dat onderwijsinstellingen de ‘kraamkamer van talent’ zijn. 'We kunnen die denkkracht en bravoure van studenten goed gebruiken, dat geven we als provincie graag een push. Ik kan niet wachten om te zien met wat voor mooie ideeën ons Brabants talent gaat komen.'
Medeoprichter Nick Hol is twee jaar bezig geweest met het opzetten van het fonds, in de eerste plaats nog vanuit een opdracht van de universiteit. “Na meerdere gesprekken met betrokkenen kwamen we er al snel achter dat het geen TU/e-feestje moest worden, maar als iets dat onafhankelijks leeft tussen de onderwijsinstellingen, met dus als einddoel om alle studenten in Brabant een kans te geven om zelf een studententeam op te richten of zich aan te sluiten bij bestaande studententeams.”
Toekomstplannen
De investering van de provincie wordt verder gebruikt om de organisatie verder door te ontwikkelen, want het fonds is slechts één van de vijf elementen die nodig zijn om een groot Brabants studententeam-ecosysteem te bereiken. Zo wordt volgens Hol gewerkt aan deelauto’s, waar de teams gebruik van kunnen maken als ze bijvoorbeeld naar een lezing of conferentie willen gaan. Ook komt er een kennisbank, die teams kan helpen bij het professionaliseren.
De toekomstvisie van Hol is om deze brede structurele samenwerking tussen de onderwijsinstellingen verder uit te bouwen, bijvoorbeeld om uiteindelijk huisvesting te kunnen realiseren, zodat meerdere onderwijsinstellingen studententeams kunnen huisvesten onder een dak. Daarvoor wil BOOST een convenant oprichten met de tien deelnemende instellingen.
Studententeams worden op die manier de grote equalizer tussen onderwijsniveaus waar allerlei soorten skills worden geapprecieerd
De grote equalizer
Madis Talmar, de coördinator van de studententeams, heeft Hol destijds gevraagd om het fonds op te richten vanuit innovation Space. Hij zag hoe het begon als een idee voor een soort ‘studententeam vriendenclub’ met vijf grote bedrijven in de regio en hoe het daarna groeide naar een plan voor onderwijsinstellingen in de hele provincie. “Dit programma dient echt om de samenwerking met andere onderwijsinstellingen, zoals het mbo en hbo, in de regio te versterken. Studententeams worden op die manier de grote equalizer tussen onderwijsniveaus waar allerlei soorten skills worden geapprecieerd.”
Het worden dan ook spannende tijden. Talmar is nieuwsgierig naar waar de teams mee zullen komen. “We schakelen naar een nieuwe versnelling. Je moet een sterk verhaal hebben en een sterk team om eerst succesvol te solliciteren en dan ook nog het project te volbrengen.” Hij benadrukt dat BOOST daarbij het vertrouwen geeft aan de studententeams. “We willen dat studenten toegang krijgen tot advies en andere resources, maar het initiatief ligt bij de studenten zelf. Door kennis te delen kunnen meer studenten de leiding nemen.”
Diversiteit
Voor Vedarth Mital van team HART komt het fonds van BOOST en het platform daaromheen op een goed moment. Het team werkt aan het verbeteren van de menselijke ervaring door middel van technologie, maar apparatuur aanschaffen voor hersenmetingen is lastig. “Dat kost al snel 12.000 tot 15.000 euro. Deze subsidie kan ons helpen om onze eigen producten sneller en efficiënter te maken.”
Daarnaast biedt het de mogelijkheid om vaker op pad te gaan met het team om de zichtbaarheid te vergroten. Ook kijkt hij ernaar uit om samen te werken met studenten van andere opleidingen en instellingen. “We kunnen onze technische posities makkelijk vullen met TU/e-studenten, maar voor marketing en financiën is het altijd zoeken naar de juiste mensen. We hopen dat een meer divers wervingsproces uiteindelijk ook tot een meer divers team leidt.”
Er komt nieuw talent aan en nog belangrijker: nieuwe ideeën. Dat kan de zaken echt vooruit helpen
Nieuwe ideeën
Egor Larionov, van Team Totem Game Dev is enthousiast over het nieuwe platform en de subsidies. Hij kijkt er vooral naar uit om meer te kunnen doen met het team. Dat gaat van het vaker organiseren van gastlezingen tot het opzetten van nieuwe projecten en bestaande projecten financieren.
Het team kan niet wachten op studenten van andere instellingen. “We hebben veel programmeurs op de TU/e, maar we zoeken juist ook studenten die verhalen kunnen maken en kunst en geluiden kunnen ontwerpen. Er komt nieuw talent aan en nog belangrijker: nieuwe ideeën. Dat kan de zaken echt vooruit helpen.”
Discussie