TU/e roept op tot Europese soevereiniteit op ADR Forum
Robert-Jan Smits heeft vanochtend het belang onderstreept van Europese soevereiniteit tijdens het ADR Forum in het Evoluon. Europese economische onafhankelijkheid gemotiveerd door geopolitieke ontwikkelingen is een breed thema op dit internationale congres voor AI, data en robotica.
Tijdens het ADR-congres waren verschillende beleidsmakers, politici, bedrijven en onderzoeksinstellingen aanwezig om te spreken over onder andere Europese onafhankelijkheid op gebied van technologie. Robert-Jan Smits verzorgde namens de TU/e vanochtend de openingsspeech waarbij hij inging op de bijdrage van de universiteit aan de regio. “Wij zijn sterk in de aandachtsgebieden van dit congres zoals AI en robotica, maar ook in semicon. En we zien dat ook terug in de werknemerscijfers in de regio: 80 procent van de nieuwe werknemers in Brainport komt van de TU/e.”
Maar om die belangrijke onderzoeks- en ontwikkelrol te vervullen hamert Smits er ook op dat vanuit de EU meer financiering moet komen. Hij presenteert een slide met daarop Celonis. “Wie kent dit bedrijf?” vraagt hij aan de zaal. Enkele handen gaan omhoog. “Dit is een unicorn op gebied van process mining. Het geld hiervoor kwam niet uit de EU, maar uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. En dat is een probleem. We moeten beter ons best doen als we onze voorsprongpositie in de toekomst willen behouden.” Oud TU/e-hoogleraar Wil van der Aalst is bij Celonis nu in dienst als Chief Scientist.
Draghi
Smits verwijst naar een rapport van Mario Draghi, voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank, waarin hij stelt dat om ook in de toekomst als Europa wereldwijd competitief te blijven, gigantische investeringen in wetenschap en innovatie dé oplossing zijn.
De voorzitter van de TU/e ziet momenteel al de gevolgen van het gebrek van Europese investeringen: “In de VS zijn er 9000 meer unicorns dan in de EU. En 30 procent van de unicorns hier vertrok uiteindelijk naar de VS.”
Dresden in plaats van Taiwan
Maurice Geraets, executive director van NXP, nam het stokje van Smits over met een verhaal van gelijkaardige strekking. Daarbij gaf hij een voorbeeld van een belangrijke industrie voor Europa: automotive. “We gaan een fabriek in Dresden bouwen. Het is belangrijk dat we niet meer zo afhankelijk zijn van Taiwan, waar nu de meeste chips voor de auto-industrie worden gepubliceerd.”
De NXP-directeur kijkt terug naar 2009, ten tijde van de financiële crisis. “We waren toen bijna failliet, maar hebben het tij weten te keren door ons te richten op onze unieke sterktes. Dat moet de EU ook doen.” Geraets is niet te beroerd een concreet voorbeeld te geven. “We kunnen ons bijvoorbeeld richten op low power computing/edge computing, maar we moeten niet proberen te concurreren op datacenters. Dat zou niet erg slim zijn.”
Discussie