Onderzoek luchtkwaliteit kinderdagopvang wint Best Paper Award

Zeven genomineerde TU/e postdocs hielden maandagmiddag een korte pitch over hun onderzoek tijdens de jaarlijkse Best Paper Award ceremonie, georganiseerd door de TU/e Postdoc Association (PDA). Hailin Zheng won een bedrag van 750 euro voor zijn onderzoek naar het verbeteren van de luchtkwaliteit in kinderdagopvangcentra.

door
foto Odette Beekmans

Heel even wordt het doorzichtige buisje in de hand van postdoc Alexander Gräwe fluorescerend blauw. Gehuld in een ietwat gekreukelde witte labjas staat hij op het podium van de Blauwe Zaal in het Auditorium. Gräwe is een van de zeven postdocs die dit jaar meedingen naar de Postdoc Best Paper Award. De Postdoc Association reikt deze voor de vierde keer in hun bestaan uit, een initiatief in samenwerking met de vier TU/e onderzoeksinstituten - ICMS, EAISI, EIRES en EHCI. De sponsoring rouleert tussen de verschillende instituten; dit keer neemt Eindhoven Hendrik Casimir Institute de organisatie voor haar rekening.

Pitches

In drie minuten mogen de postdocs hun onderzoekspaper ‘pitchen’ voor de jury onder aanvoering van  EHCI managing director Wieteke de Boer, en de andere aanwezigen. De opkomst is wat mager, het grootste deel van de stoelen in de Blauwe Zaal zijn niet bezet. Aan de voorbijkomende onderwerpen kan het niet liggen, die zijn aansprekend en zeer divers. Van stadsontwerpen die mensen meer moeten laten bewegen tot het gebruik van ijzerpoeder om waterstofopslag efficiënter te maken en een rekenmodel om kosten van CO2 transport te verdelen. In de korte tijd die ze hebben om publiek en jury te overtuigen is het zaaks om meteen tot de kern van het onderzoek te komen, en wordt ook de maatschappelijke relevantie benadrukt. Heel belangrijk, benadrukt gastheer Barry Fitzgerald van het Communicatie Expertise Center. “Als onderzoeker moet je uiteraard innovatief zijn, maar je ook bewust zijn hoe je onderzoek kan bijdragen aan de maatschappij.”

Virussen vinden met licht

Nieuw dit jaar is de publieksprijs. Na elke pitch kunnen de aanwezigen via een interactieve tool met hun mobiele telefoon de presenterende postdoc beoordelen op zaken als helderheid, manier van communiceren en gebruik van ‘visuals en props’. Publieksfavoriet wordt Alexander Gräwe (Biomedical Engineering) – van het blauwe licht – die een cheque van 250 euro overhandigt krijgt. Zijn onderzoek “Light catches virus in the act” laat een nieuwe manier zien om snel en accuraat infectieziektes te kunnen diagnosticeren met behulp van bioluminiscentie.

Wervelkolom in beeld

De jury had het volgens Wieteke de Boer “erg lastig” en roemt de heldere presentaties van zowel nummer twee als de uiteindelijke winnaar. De tweede prijs – een bedrag van 500 euro – krijgt Joeri Kok (Biomedical Engineering) voor zijn paper “Spine mechanics for everybody”. Aan de hand van MRI-beelden kan hij een model maken dat inzicht geeft in de individuele wervelkolom en medisch specialisten kan ondersteunen.

Slechte luchtkwaliteit kinderdagverblijven

Winnaar van de PDA Best Paper Award is Hailin Zheng (Build Environment). Met een lege frisdrankfles maakt hij tijdens zijn podiumpresentatie duidelijk hoeveel lucht dreumessen dagelijks inademen, maar wat vooral schrikbarend is: zijn onderzoek “Invisible threats inside babybeds” toont dat een flink deel van die lucht in kinderdagverblijven slecht van kwaliteit is. Knutselactiviteiten zoals verven en lijmen, maar ook schoonmaakmiddelen kunnen de hoeveelheid vluchtige organische stoffen gevaarlijk laten stijgen. Maar in zijn metingen vindt Zheng de meest ‘vervuilde’ lucht in de gedeeltelijk afsluitbare duobedjes, waar zeker de jongste kinderen veel tijd in doorbrengen. Hij hoopt met zijn onderzoek meer aandacht voor de luchtkwaliteit in de kinderopvangbranche te bewerkstelligen en geeft dan ook handreikingen hoe deze te verbeteren. Meer en persoonlijke ventilatie, “om de kinderen beter te laten ademen.”

Connecties maken

Tot besluit drukt gastheer Barry Fitzgerald de aanwezige postdocs op het hart dat publiceren zeker belangrijk is, maar het ook draait om connecties maken: met de maatschappij, schoolgaande jeugd en elkaar. En dat is juist wat PDA-voorzitter Dimitra Dritsa ook probeert. “We willen postdocs aan de TU/e bij elkaar brengen en deze jonge onderzoekers op verschillende manieren ondersteunen. Dat kan met een workshop subsidieaanvraag of stress management. Maar ook door zoals vanmiddag een podium te bieden om hun onderzoek laagdrempelig aan een breed publiek te kunnen presenteren.” Hoewel Dritsa aangeeft “terug te kijken op een succesvol event vol spannend onderzoek”, noemt ze ook de enigszins tegenvallende opkomst onder zowel deelnemers als aanwezigen. “Er lopen zo veel postdocs rond op de TU/e, met evenveel interessante en uitdagende projecten. We gaan nu kijken hoe we komende jaren dat onderzoek wél op ons podium kunnen krijgen.”

Postdoc in the Picture: Hailin Zheng

Je bent op een verjaardagsfeestje. Hoe leg je in één zin uit wat je onderzoekt?
“Ik zorg dat kinderen beter kunnen ademen.”

Wat is de maatschappelijke relevantie van je onderzoek?
“Schone lucht is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor jonge kinderen. Hun longen en andere organen zijn nog volop in ontwikkeling en daardoor extra gevoelig voor luchtvervuiling. . Zowel kortdurende als langdurige blootstelling aan vervuiling in de kindertijd veroorzaken blijvende schade aan cellen en weefsels, en verhogen de kans op allerlei ziekten op latere leeftijd. Dit kunnen stoornissen op het gebied van de ademhaling en neurologische ontwikkeling zijn, maar ook kinderkanker. En dat zelfs al bij blootstelling aan lage waarden. We willen graag meer aandacht voor het belang van gezonde binnenlucht in kinderdagopvangcentra, de plek waar ze een groot deel van de dag doorbrengen. Kiezen voor andere lijm of verf en bewuster ventileren kan al het verschil maken.”

Welk voorwerp helpt je om je onderzoek inzichtelijk te maken?
“Luchtkwaliteit is vrij abstract en onzichtbaar, maar bij de kwaliteit van (drink)water hebben mensen wel vaker een beeld. Vandaar de frisdrankfles, die ook handig is om te laten zien hoeveel lucht je dagelijks inademt, jonge kinderen wel zo’n 7000 liter.”

Waar gaat je volgende paper over?
“Ik ben heel recent gepromoveerd en ben net een postdoc gestart waarbij we het binnenmilieu op werk, school en thuis onder de loep nemen. Mijn nieuweproject gaat niet alleen over luchtkwaliteit, maar ook over het effect van licht, geluid en temperatuur op gebruikers van het gebouw. Ik richt me net name op de meest recente bouwtechnische oplossingen om de binnenomgeving te verbeteren, in het kader van Healthy Building Movement.”

Wat ga je met het gewonnen geldbedrag doen?
“Eerst ga ik natuurlijk een feestje vieren met mijn familie, vrienden en collega’s die me gesteund hebben. Van wat er over is, wil ik geavanceerde luchtkwaliteitssensoren kopen. Ik zet me volop in voor de ontwikkeling van technieken om de luchtkwaliteit te meten, en dan met name de persoonlijke blootstellingsniveaus.”

Deel dit artikel