Dijkgraaf onderstreept belang van onafhankelijke universiteitspers

Demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf heeft gisteren in de Tweede Kamer het belang van onafhankelijke universiteitsmedia benadrukt. “Het is de verantwoordelijkheid van de instellingen om die journalistieke onafhankelijkheid te bewaken en ervoor te zorgen dat ze niet verworden tot een PR-krantje.”

door
afbeelding HOP

Dijkgraaf reageerde op vragen van NSC-kamerlid Rosanne Hertzberger, die zich zorgen maakt over de tegenmacht op de Nederlandse universiteiten, die naast de reguliere medezeggenschap door de universiteitsmedia wordt belichaamd. “Ik wil graag nog wat aandacht besteden aan die andere luis in de pels, en dat is de universiteitspers. Wij horen verontrustende geluiden over de steeds verdergaande intimidatie van journalisten van de onafhankelijke universiteitsmedia", zei Hertzberger. “We horen hoe journalisten de toegang wordt ontzegd tot openbare bijeenkomsten, of hoe hoofdredacteuren door bestuurders worden opgedragen om artikelen te verwijderen.”  

Het NSC-Kamerlid verwees daarmee impliciet naar de gebeurtenissen bij Delta (TU Delft) onlangs, waar de universiteit de hoofdredacteur aansprakelijk dreigde te stellen als een artikel over sociale onveiligheid niet zo worden verwijderd. In oktober vorig jaar zette de redactie van Cursor de website 'op zwart' nadat toenmalig hoofdredacteur Han Konings per direct uit zijn functie werd ontheven na gesteggel over een kritisch artikel.  

George Orwell 

Universiteitsmedia als Delta en Cursor mogen volgens Hertzberger niet afglijden tot vrolijke glossy's met veilige verhalen over de universiteit. “Ik parafraseer graag George Orwell: ‘Journalistiek is publiceren wat iemand niet gepubliceerd wil hebben; al het andere is PR.’ Universiteitsjournalistiek is een cruciale tegenmacht voor de democratie binnen onze onderwijsinstellingen, die ook toezicht houdt op de kwaliteit van het onderwijs.”  

Dijkgraaf was het met haar eens. “Onafhankelijke journalistiek en persvrijheid zijn een groot goed, juist binnen het academisch debat,” reageerde hij. “De zorgen die zijn geuit, vind ik zelf ook zorgwekkend. We zien een aantal incidenten die laten zien dat sommige instellingen hier een beetje mee aan het worstelen zijn. Een academische pers is een uitstekende manier om mensen scherp te houden. Daarom is het belangrijk dat de redacties van universiteitsbladen en hogeschoolkranten onafhankelijk kunnen opereren. Het is de verantwoordelijkheid van de instellingen om die journalistieke onafhankelijkheid te bewaken en ervoor te zorgen dat ze niet verworden tot een PR-krantje.” 

Deel dit artikel