“Vrijheid niet vanzelfsprekend, we moeten onze ogen openhouden”
De komende dagen viert Nederland het eind van de Tweede Wereldoorlog. De door TU/e-studenten opgezette stichting Liberation 040 organiseert allerlei activiteiten rond het thema vrijheid. De oorlog in Oekraïne en Gaza maakt deze Bevrijdingsdag actueler dan ooit.
Tijdens het komende bevrijdingsfestival op 14 september viert Eindhoven dat het 80 jaar geleden bevrijd werd van de Duitse bezetting. De Stichting Liberation 040 – gerund door zeven TU/e-studenten – organiseert dat festival. Doel is om studenten, young professionals en scholieren te betrekken bij de stad en haar geschiedenis.
Bastiaan Zitter, die een bachelor Industrial Design doet, is vice-voorzitter van Liberation 040 en vertelt dat het thema dit jaar ‘Eyes open’ is: “We vieren vrijheid, maar die is niet vanzelfsprekend, we moeten onze ogen openhouden", legt hij uit.
Palestijnse vlaggen
Die ‘open ogen’ zijn hard nodig, want het thema vrijheid is actueler dan ooit, merken Zitter en zijn medebestuursleden. Dat komt door de oorlog in Oekraïne en de Israëlische inval in de Gazastrook. Als de stichting bij scholen op bezoek gaat om met kinderen te ‘tekenen voor vrijheid', duiken er veel Palestijnse vlaggen op in de tekeningen, constateert Zitter.
“Over de oorlog in Oekraïne was het makkelijker oordelen. Niemand steunde Rusland. Maar de oorlog tussen Israël en Hamas is veel ingewikkelder. Dat ligt heel erg gevoelig", merkt hij. De stichting probeert neutraal te blijven. “We willen dat het over vrijheid gaat, we willen geen protestmars organiseren”, aldus Zitter.
Schrijven op canvas
Vrijdag (3 mei) staat Liberation 040 met een groot doek canvas in MetaForum. “Iedereen kan zijn gedachten rond vrijheid op het canvas schrijven", vertelt Zitter. Liberation 040 wil zo het thema vrijheid bespreekbaar maken. “Dat canvas nemen we in september mee naar het bevrijdingsfestival in de stad.”
Dat festival bestaat uit twee delen: een terras en cultuurplein in de middag, waar meer informatie te krijgen is over oorlog en vrijheid, en 's avonds een festival met artiesten om 80 jaar vrijheid te vieren. Burgemeester Jeroen Dijsselbloem zal spreken bij Studium Generale over hoe het is om burgemeester in oorlogstijd te zijn.
Terug naar 3, 4 en 5 mei, als Nederland de doden herdenkt en 79 jaar vrijheid viert. Als het canvas vrijdagmiddag vol staat met teksten van studenten en TU/e-medewerkers, gaan ongeveer 15 mensen van Liberation 040 voor MetaForum een metersgrote stoepkrijttekening maken. ‘79 years of freedom', staat er dan met grote letters op.
Discussie