- De universiteit , Onderzoek
- 06/05/2024
De Stichting Wetenschappelijk Radiofonds Veder reikt jaarlijks de Vederprijs uit aan één of meer Nederlandse wetenschappers die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van radiotechnologie.
Dit jaar ging de prijs naar Anouk Hubrechsen, CEO van TU/e spin-off ANTENNEX. Tijdens een themabijeenkomst vrijdagmiddag in het Auditorium roemde het bestuur van het Vederfonds haar inzet om een nieuwe antenne-meetmethode te commercialiseren. Volgens Mark van Bentum, TU/e hoogleraar Radio Science en bestuurslid, is het uitzonderlijk dat Hubrechsen de derde TU/e-winnaar op rij is. “We zijn hier zeker innovatief bezig. Na Teun van den Biggelaar en Robert Schulpen is er nu de waardering voor het uitzonderlijke werk van Anouk Hubrechsen.”
“Een enorme eer”, zegt Hubrechsen. “Er gebeurd momenteel heel veel binnen radiofrequente technologie. Ontwikkelingen gaan razendsnel, ook omdat er steeds meer draadloze communicatie plaatsvindt. Alle apparaten die met draadloze – 5G – netwerken verbonden zijn bevatten kleine antennes die op hoge frequentie zenden. Omdat de antennes vaak geïntegreerd zijn met chips maakt dat het testen vrij lastig. Maar we hebben dat kunnen optimaliseren met een nieuwe meetmethode gebaseerd op een concept uit de akoestiek.”
Tijdens haar PhD-traject ontwikkelde Hubrechsen een unieke table-top galmkamer die hoogfrequente antennes veel accurater en sneller kan doormeten. Met ANTENNEX, dat in 2021 door de TU/e antennemeetgroep werd opgericht, gaat ze deze galmkamer voor bedrijfsmatig gebruik nu op de markt brengen.
Wie was Anton Veder?
In 1927 werd het Wetenschappelijk Radiofonds Veder opgericht door Anton Veder. Een Rotterdamse bankier en in zijn vrije tijd een fanatiek radiozendamateur. Zo fanatiek, dat hij ook zijn vrouw en dochter meesleepte in zijn hobby en hen het hele morsealfabet liet leren.
Naast dat hij zeer geavanceerde zendapparatuur in huis had – tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgde hij voor diverse belangrijke radioverbindingen - was hij ook zeer geïnteresseerd in de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van een stichting die sindsdien met een jaarlijkse prijs het wetenschappelijk radio-onderzoek wil stimuleren.
Discussie