Taboes op de TU/e: van seksspeeltjes tot condoometiquette
Verslaafden, tienerouders, swingers, gangbangers, drugsdealers en pornoregisseurs; hij sprak ze allemaal. Als er iemand over taboes kan praten, dan is het wel Jurre Geluk, onder andere bekend van het programma ‘Spuiten & Slikken’. Afgelopen woensdag kwam hij naar de campus om de brandende taboevragen van onze eigen TU/e’ers te beantwoorden.
De Blauwe Zaal zat afgeladen vol. Vlak voor de start van het programma trokken de mensen van Studium Generale van alle kanten extra stoelen uit de coulissen om zo nog een paar extra rijen erbij te improviseren. Uiteindelijk vond iedereen een plekje en kon het gesprek - iets verlaat - beginnen.
Taboes op de TU/e
“Seks. Drugs. Wat spreekt je daar nou zo in aan?” begint Marle de Jong, programmamaker bij Studium Generale, het gesprek. “Seks, de meeste mensen doen het. En drugs, veel mensen doen het”, antwoordt Geluk. “Wat mij zo naar Spuiten & Slikken heeft getrokken (programma waar deze onderwerpen worden besproken, red.) is dat we alles laten zien. De leuke kanten, maar ook de slechte kanten.”
Wat betreft taboes op onze eigen TU/e haalt De Jong de recente assortimentsuitbreiding van de Spar aan. Naast cornflakes, kaas en kaiserbroodjes verkopen zij sinds vorige maand ook seksspeeltjes. Op de vraag wie dit een goede ontwikkeling vindt steekt een overtuigend een derde deel van de zaal zijn hand op. “Wij hebben even nagevraagd hoeveel ze er al hebben verkocht. En ze dachten ongeveer vijf per week”, vertelt De Jong. “Met name in de avond.” Toch blijven seksspeeltjes en seks in het algemeen voor velen nog een taboeonderwerp. “Ik begrijp dat wel”, zegt Geluk. “Want het is ook iets van jezelf, of misschien maakt het je onzeker dat je denkt: oh ik heb dit nodig. Maar dan moet je je gewoon bedenken dat het echt bij ontzettend veel mensen in hun nachtkastje ligt.”
Naast seksspeeltjes ging het ook over voorbehoedsmiddelen. Via een online platform kon het publiek anoniem vragen insturen. Een van deze vragen luidde: ‘Hoe maak je een condoom erbij pakken minder seksloos of awkward?’. Daar had Geluk zelf ook nog geen oplossing voor gevonden. “Ik denk dat je jezelf enige druk oplegt als het sexy moet zijn”, zegt hij. “Je hoeft hem niet een soort van fancy in je mond te houden. Dat condoom, dat is gewoon, dat hoort erbij.”
Veel onbeantwoorde vragen
“We hebben hier nog heel veel online vragen die je denk ik niet allemaal kunt beantwoorden”, zegt Liza Gloudemans, programmamaker bij Studium Generale, ruim vijf minuten over tijd. Op dat moment zijn er nog maar vier vragen vanuit het publiek beantwoord. Door de vertraging aan het begin en het relatief lange interview over Jurre zelf is er weinig tijd overgebleven voor de taboevragen van TU/e’ers.
Om het publiek wat tegemoet te komen werden na afloop van het interview nog video’s opgenomen waarin Geluk een aantal overgebleven online vragen beantwoordt. Een van deze video’s is terug te vinden op de Instagram van Studium Generale. Zit jouw vraag hier niet bij? Neem dan een kijkje op het YouTube-kanaal van Spuiten & Slikken, wie weet vind je daar het antwoord.
Discussie