En hoe is het in Göteborg?

Voor een masterstage bij Volvo ben ik in april naar Zweden gegaan. Ik doe onderzoek naar de sensor data output van road sign information signalen. Ik had vooraf al een huis gevonden in het centrum op de top van een berg. Ik woon hier met vier andere studenten. Het uitzicht vanaf het huis is prachtig; je kijkt uit over de binnenstad.

door
foto Emma Berkvens

Ik doe momenteel een dubbele master: een in Mechanical Engineering met specialisatie in Dynamics and Control en een in Electrical Engineering met specialisatie in Signal Processing Systems. Ik heb een bachelor in Automotive Technology en daarnaast ook mijn diploma voor tweedegraads wiskundedocent gehaald. Aan het eind van mijn bachelor heb ik mijn bachelorthesis gedaan in het Vehicle Energy Efficiency team bij Volvo Cars Torslanda.

Mijn bachelorthesis ging over de invloed van de remsystemen op het verbruik van de auto. Ik kreeg mijn eigen testauto waarmee ik meerdere dagen per week testen uitvoerde in de testcel. Ik vond de werkomgeving bij Volvo erg prettig; je krijgt veel vrijheid in je planning zolang je maar doet wat je moet doen. Ook had ik een goede band met mijn collega’s en was iedereen erg behulpzaam. Mede dankzij dat heb ik besloten om ook mijn masterstage bij Volvo te doen, maar dit keer wel in een ander team. Ik doe momenteel mijn masterstage bij Active Safety in het team van Driver Support. Ik doe onderzoek naar de sensor data output van de road sign information signalen.

Ik vind het leuk om in Zweden om te gaan met Zweden. Dus voordat ik naar Zweden verhuisde, had ik me al aangemeld bij een Zweeds voetbalteam genaamd IK Virgo. Ik was twee jaar geleden ook al mee aan het trainen met dit team, maar sinds dit jaar speel ik er ook wedstrijden. Op deze manier leer je ook de taal, de mensen en hun cultuur kennen. Naar mijn mening zijn mensen in Zweden redelijk op zichzelf, totdat je ze beter leert kennen. In het weekend ga ik vaak met vrienden of collega’s iets drinken of doen we een activiteit. Ik zorg dat ik bijna altijd iets te doen heb. Als je iets wilt drinken met vrienden, is de wijk Haga de perfecte plek. Het bier is hier goed te betalen en de sfeer is erg gezellig.

Het land zelf is erg mooi. In Göteborg is een groot natuurpark in het midden van de stad en zijn er vele mooie rotsachtige eilandjes waar je heerlijk kunt wandelen of aan het strand kunt liggen. Verder heb ik alle grote steden in de omgeving al een keer bezocht tijdens mijn tijd in Zweden. Zo ben ik naar Stockholm, Malmö, Kopenhagen en Oslo geweest. En ik ging ook naar Praag vanuit Göteborg.

Tips:

  • Als je naar Zweden gaat, probeer ook om te gaan met mensen uit Zweden en niet alleen met internationale studenten. Ik ben nu voor de tweede keer in Zweden en ben nog steeds bevriend met dezelfde mensen als toen.
  • Ga lekker de natuur in en bezoek een aantal van de eilandjes in Zweden.
  • Het is ook leuk om een weekendje weg te gaan naar andere grote steden in de omgeving.
  • Word lid van een sportclub of cultuurvereniging. Zo leer je veel nieuwe mensen kennen.

Deel dit artikel