TU/e laat groeiplannen noodgedwongen varen vanwege bezuinigingen nieuwe regering

De TU/e schuift het plan om in 2025 door te groeien naar 15.000 studenten noodgedwongen terzijde. "Door de grote bezuinigingen van de regering, die al vrij snel effectief moeten worden, is deze beoogde brede groei niet meer haalbaar", laat een woordvoerder aan Cursor weten.

Het nieuwe kabinet wil structureel meer dan een miljard euro bezuinigen op het hoger onderwijs. De universiteiten verzetten zich daartegen, maar als de plannen doorgaan, heeft dat grote gevolgen voor de groeiplannen van de TU/e. "Door het nieuwe regeerakkoord heeft de TU/e de brede, organische groeiplannen recent terzijde moeten schuiven", aldus de woordvoerder. 

De TU/e wil het liefst zo snel mogelijk groeien. In november 2022 sprak de universiteit nog over een schaalsprong naar 21.000 studenten in 2032. Die groei is volgens het College van Bestuur nodig om te voldoen aan de sterk groeiende behoefte aan ingenieurs in de Brainportregio. 

Omdat er vanuit het Rijk geen financiering kwam voor deze groeispurt, viel de TU/e terug op een zogenoemd 'organisch' groeipad. Eind 2023 had de TU/e ongeveer 13.000 studenten. Dat zou moeten groeien naar 15.000 in 2025. 

Ook die gematigde groei laat de TU/e nu los. Door de combinatie van bezuinigen door het Rijk en het beperken van de instroom van internationale studenten is groei lastig geworden. Voorlopig moet er in Eindhoven vooral bezuinigd worden

Op korte termijn wordt wel een aankondiging verwacht in het kader van project Beethoven. Het demissionaire kabinet besloot in maart om 450 miljoen euro uit te trekken om te investeren in technisch talent voor Nederland tot 2030. Voor de periode na 2030 zegde het kabinet jaarlijks extra 80 miljoen euro toe voor onderwijs. Het gaat om een impuls voor universiteiten, hogescholen en mbo's. De verwachting is dat de regio Eindhoven het grootste deel naar zich toe trekt.

Deze investering vanuit Den Haag was mede bedoeld om bedrijven als ASML en NXP voor Nederland te behouden. De onderwijsinstellingen werd gevraagd om zelf met een plan te komen. Dat plan heeft volgens de TU/e-woordvoerder meer vorm en er is goede hoop dat de financiering rond komt. "In die plannen groeit de TU/e alleen qua aantallen masterstudenten, naar een totale studentenpopulatie van ruim 15.000 in 2030." 

Deel dit artikel