DAF-dochters doneren 120.000 euro aan universiteitsfonds TU/e

De Stichting Tiny en Anny van Doorne doneert vier jaar op rij 30.000 euro aan het Universiteitsfonds Eindhoven (UFe). Daarmee financieren de nazaten van de oprichters van auto- en vrachtwagenfabrikant DAF onderzoek naar snelle screening van infecties bij pasgeboren baby's.

door
foto DAF Trucks

Bij de oprichting van de – destijds – Technische Hogeschool (TH) in Eindhoven denken veel mensen vooral aan Philips als drijvende kracht op de achtergrond. De eerste Dies Natalis-rede van de TH werd in 1957 ook uitgesproken door Frits Philips, maar de feestelijke bijeenkomst van die Dies Natalis vond plaats in de DAF-kantine in Eindhoven. Zowel Philips als DAF hebben zich destijds als grote werkgevers jarenlang gezamenlijk ingespannen om de TH Eindhoven van de grond te krijgen.  

De zussen Tiny en Anny van Doorne, de oudste dochters van DAF-oprichter Hub van Doorne, stopten een deel van hun vermogen in een stichting. Aanvankelijk steunden ze vooral culturele activiteiten in Deurne, waar de familie Van Doorne vandaan komt.

Wetenschappelijke activiteiten

De laatste jaren ondersteunt de stichting ook wetenschappelijke activiteiten. Zo was er een donatie voor Villa Pardoes, een vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen. Ook was er steun voor de Stichting Maxima Medisch Centrum in Veldhoven voor het opzetten van een Vrouw-Moeder-Kind-centrum. En er waren donaties voor onderzoek gericht op de langetermijngevolgen voor extreem vroeggeboren kinderen en voor voor de Stichting Prinses Máxima Centrum Foundation in Utrecht voor onderzoek op het gebied van kinderoncologie.  

Nu volgt dus een donatie van 120.000 euro aan het UFe, dat daarmee een project financiert om bacteriële infecties bij pasgeborenen sneller te kunnen diagnosticeren. Door een simpele bloedtest en een plakker op de huid moeten infecties op simpele wijze zijn vast te stellen. Door deze ‘niet-invasieve’ methode kan de baby bij de moeder blijven. Een klinisch promovendus gaat onderzoek doen in het Biomedische Diagnostieklab van de faculteit Electrical Engineering aan de TU/e. De promovendus werkt samen met experts van het Máxima Medisch Centrum. 

Duurzaamheid en gezondheid

De betrokkenheid van DAF en Philips is niet meer zo innig als in het verleden. Tegenwoordig is het vooral ASML waar de TU/e mee samenwerkt. Maar operationeel directeur Jos Habets van DAF Trucks en voormalig Philips Benelux-directeur Hans de Jong zitten allebei in het bestuur van het UFe.  

Het UFe ondersteunt onderzoeksthema's op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Daarnaast steunt het fonds studenten uit bijvoorbeeld Oekraïne of Iran, die door valutakoersschommelingen of andere oorzaken in de financiële problemen zijn gekomen. Door een donatie van het UFe kunnen ze hun studie voortzetten. 

Deel dit artikel