Heb je last van januariblues? 6 tips tegen winterdips
’s Ochtends moeilijk uit je bed komen en overdag weinig energie hebben en niet vooruit te branden zijn. Heb je last van een winterdip? Dan ben je niet de enige. Veel mensen melden in januari klachten zoals lusteloosheid, een sombere stemming en vermoeidheid. Nu de feestelijke decembermaand achter de rug is en de lente nog ver weg lijkt, kan het een hele opgave zijn om januari vrolijk en energiek door te komen. Daarom geven we je wat tips om je winterdip te lijf te gaan!
1. Zorg voor voldoende vitamine D
Wist je dat je vitamine D nodig hebt om genoeg serotonine – oftewel het gelukshormoon – aan te maken? Een tekort aan serotonine kan leiden tot neerslachtigheid en lusteloosheid, dus het is belangrijk om je vitamine D-gehalte op peil te houden. Normaal gesproken maakt je lichaam voldoende vitamine D aan bij blootstelling aan zonlicht, maar tijdens de donkere wintermaanden is het slim om je dagelijkse dosis aan te vullen met een voedingssupplement. Je kunt je lichaam ook een vitamine D-boost geven door een daglichtlamp te gebruiken en regelmatig vette vis – zoals haring, makreel en zalm – te eten.
2. Blijf bewegen
Als je een energiedip hebt – en zeker wanneer het buiten koud en donker is – dan kan het heel verleidelijk zijn om minder vaak te gaan sporten en lekker lui op de bank te gaan hangen. Maar júíst dan is het belangrijk om actief te blijven. Door te bewegen (bij voorkeur in de buitenlucht), maakt je lichaam namelijk endorfine aan – een ander gelukshormoon waar je niet zonder kan. Je hoeft niet meteen te gaan hardlopen of jezelf naar de sportschool te slepen; vijfduizend stappen per dag zetten kan al een positieve invloed op je mentale gesteldheid hebben. Vind je de drempel te hoog? Spreek af met een vriend om te gaan wandelen – dat is je stok achter de deur om echt eruit te gaan en het wordt dan ook meteen een stuk gezelliger.
3. Drink minder of geen alcohol
Veel mensen associëren een glaasje wijn of bier drinken met ontspanning en gezelligheid, maar wist je dat het drinken van alcohol ook een negatieve impact kan hebben op je humeur? Zo kan je na een avondje drinken last krijgen van depressieve gevoelens, omdat alcohol je slaapkwaliteit vermindert en voor de aanmaak van stresshormonen zorgt, een fenomeen dat ook wel ‘hang-xiety’ wordt genoemd. Een goede reden om mee te doen aan Dry January of je alcoholgebruik in ieder geval te minderen.
4. Plan leuke dingen
Leuke dingen in het vooruitzicht hebben is belangrijk wanneer je dag niet loopt zoals je had gehoopt of wanneer je je wat somber voelt. Dus pak de nieuwe agenda erbij die je van de Kerstman hebt gekregen en plan hem vol activiteiten waar je energie van krijgt, zoals sporten, een avondje bios, een dagje uit of een bezoekje aan een museum, zodat je altijd iets hebt om naar uit te kijken.
5. Leer iets nieuws
Het begin van het nieuwe jaar is het perfecte moment om een nieuwe hobby op te pakken en het zou je zomaar ook veel voordelen kunnen opleveren. Wanneer je iets nieuws leert, moet je daarvoor namelijk inspanning leveren en daardoor raak je in een prettige toestand waarin je volledig opgaat in je bezigheid – ook wel bekend als ‘flow’. Verschillende studies tonen aan dat zoveel mogelijk deze flow-zone opzoeken verband houdt met je gelukkig voelen. Dus heb je altijd al willen leren schaken of piano spelen, er is vast een cursus of club in de buurt waar je terecht kan voor je (mogelijk) nieuwe passie.
6. Maak een praatje
Wanneer we ons niet goed voelen, hebben we soms de neiging om ons voor de buitenwereld af te sluiten. Misschien heb je op dit moment weinig zin in gezelschap, toch is het van belang om in contact te blijven met de mensen om je heen. Verbinding met anderen wordt zelfs als de belangrijkste factor gezien die ons geluksniveau bepaalt. Je hoeft trouwens heus niet naar grote feesten te gaan; een praatje met collega’s of buren maken en oprechte interesse in elkaar tonen kan al een fijne opsteker zijn. En als je toch bezig bent, vraag ze of ze misschien ook last hebben van een winterdip. Wie weet kun je ze na het lezen van dit artikel wat goede tips geven. En anders lucht het gewoon op als je weet dat je niet de enige bent. Hoe dan ook, houd vooral in gedachten: het gaat weer over. Heus!
Discussie