- Medewerker , Onderzoek
- 21/02/2024
Met matroesjka's eierstokkankeronderzoek financieren
Energiek, creatief en positief zijn woorden die Mabel van Eck kenmerken. Als je haar ziet rondspringen denk je niet aan chemotherapie, eierstokkanker en merchandising. En toch is dat waar we over gaan praten, want de TU/e-medewerkster heeft een missie: “Er moet meer aandacht en onderzoeksgeld komen voor eierstokkanker.”
Mabel van Eck (47) werkt bij Industrial Design op de studentenadministratie. In haar vrije tijd ontwerpt ze graag mooie dingen en sport ze bij het Studentensportcentrum. Vorig voorjaar merkte ze dat haar onderbuik boller was dan ze gewend was. De huisarts stuurde haar door en zo werd er een cyste ontdekt. Deze zou worden weggehaald en Mabel zou daarna weer lekker verder werken en sporten. “Maar hij bleek kwaadaardig en er waren al uitzaaiingen.”
Eierstokkanker is weinig zichtbaar. In het ziekenhuis zie je het niet geschreven staan op de borden van de looproutes (“wel staat daar baarmoederhalskanker en endometriose”) en in het lichaam zijn de eierstokken diep verstopt. De kanker geeft in het begin weinig klachten, maar zaait erg makkelijk uit. Het heeft dan ook de bijnaam ‘silent lady killer’. Ook bij Mabel uitten de symptomen zich pas toen er al uitzaaiingen waren.
De ziekte - met een vijf-jaaroverlevingskans van 35 procent - is zeldzaam, in Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 1200 vrouwen de diagnose. Haar gynaecologisch oncoloog Jurgen Piek van het Catharina Ziekenhuis ziet gemiddeld iedere week twee nieuwe patiënten. “Dat is omdat patiënten met deze ziekte vanuit de gehele regio Brabant worden doorverwezen naar het Catharina Ziekenhuis omdat wij hier een oncologisch centrum hebben”, zegt Piek.
Buikholte spoelen
Mabel kreeg driemaal chemotherapie om de tumoren en uitzaaiingen kleiner te laten worden. Daarna werd ze geopereerd om het resterende tumorweefsel te verwijderen en om de HIPEC toe te passen. Piek: “Dan wordt tijdens de operatie de buikholte anderhalf uur lang gespoeld met verwarmde chemo om achtergebleven kankercellen te pakken te krijgen.” Na deze intensieve operatie volgde weer driemaal chemotherapie. “Je bent zo dertig weken weg, kreeg ik te horen bij het slechtnieuwsgesprek”, zegt Van Eck. In overleg met de arbo-arts maakt ze nu - bijna elf maanden later - een plan om terug te keren naar haar werkplek op vloer 3 van Atlas.
Nanomedicijnen
De tumor in haar buik onderdrukt het afweersysteem, en ‘kaapt’ zelfs bepaalde afweercellen waardoor tumorcellen gaan vermenigvuldigen en mogelijk andere organen aantasten. Het team van TU/e-hoogleraar Precision Medicine Willem Mulder ontwikkelt nanomedicijnen die het afweersysteem herprogrammeren, zodat afweercellen hun normale taken weer gaan uitvoeren en heel gericht de tumorcellen aanvallen en opruimen. Voorlopig slikt Mabel medicijnen die haar hele lijf beïnvloeden. “Ik voel me wel goed hoor, ik ben nog steeds positief en ik ga gewoon verder.”
Een van haar belangrijkste wensen is om eierstokkanker een gezicht te geven. “Pink Ribbon verkoopt bh’s voor borstkankeronderzoek, ik wil onderbroeken verkopen voor eierstokkanker”, zegt ze energiek. En ze is al begonnen met wat nu bereikbaar is; ze heeft tassen ontworpen die te koop zijn en waarvan de opbrengst naar onderzoek gaat.
Koningin Máxima
Ze vond in de traditionele matroesjka-poppen een mooi symbool voor merchandising. “Ik begin met tassen, want die zijn tenminste goed zichtbaar. Maar ik droom ook van een sieradenlijn. En ik wil daar goede ambassadeurs bij vinden. Ik heb het liefst dat koningin Máxima mijn oorbellen of sjaaltjes gaat dragen om eierstokkanker een gezicht te geven.”
De website Stopeierstokkanker.nl die ze ontwierp bevat basisinformatie. “Mensen weten weinig van eierstokkanker, ik wist er eerst ook niets van.” De boodschap op enkele modellen van de tassen is duidelijk. ‘Eierstokkanker: steek er een stokje voor’.
De volgende stap is een bedrijf te vinden om de tassen te produceren. Op dit moment worden ze op individueel verzoek geprint via bedrijf Zazzle. “Mooier is het wanneer ik een lijn met producten verkocht kan krijgen via de Hema of de Bijenkorf. Als ik in de Linda mijn verhaal mag doen of cosmeticabedrijf L’Oréal achter me kan krijgen, is die stap eerder gezet.” Het gaat de ongeduldige Mabel wat te langzaam, maar het begin is er.
Research
Wat onderzoek betreft staan de ontwikkelingen al zo’n veertig jaar bijna stil. “Er was tien jaar geleden een kleine doorbraak met de eerder genoemde HIPEC, maar verder zijn er geen noemenswaardige innovaties. Telkens weet de kanker de behandeling te omzeilen. Een belangrijke reden is dat de kankercellen heel erg snel delen, er kunnen dan veel mutaties ontstaan in het DNA”, legt oncoloog Piek uit.
Onderzoek aan de TU/e
Toch wordt er veel geprobeerd in heel veel studies, meent Piek. Momenteel loopt er aan de TU/e onderzoek op verschillende gebieden; de medicijnen zelf, de scans voorafgaand aan de operaties en de afgifte van de medicijnen.
Ten eerste is er medicijnenontwikkeling. Jurgen Piek en Willem Mulder kennen elkaar omdat het Catharina Ziekenhuis samen met het Mulderlab een onderzoek aan het opzetten is naar het onderdrukte immuunsysteem bij vrouwen met eierstokkanker. Mulder heeft met collega’s van het Radboudumc in 2019 een bedrijf opgericht dat zich richt op het herprogrammeren van het immuunsysteem voor eierstokkanker. Los hiervan ontwikkelt de groep van hoogleraar Chemical Biology Luc Brunsveld moleculen tegen kanker.
Wat betreft efficiëntie van operaties is er ook nog winst te behalen. Piek onderzoekt met de groep Video Coding bij Electrical Engineering van Peter de With en Fons van der Sommen of, op basis van informatie van CT-scans van vrouwen met uitgezaaide eierstokkanker, goed te voorspellen is of een operatie mogelijk is en hoe groot de ingreep zal gaan worden. Het is niet ongebruikelijk dat naast al het kankerweefsel in de buikholte, ook de eierstokken en de baarmoeder weg moeten.
Slow release gel
Tenslotte wordt de afgifte van medicijnen geoptimaliseerd. Het Dankerslab, onder leiding van Patricia Dankers, ontving in december bijna een half miljoen euro van KWF kankerbestrijding voor onderzoek naar buikvlieskanker, een ziekte die vaak ontstaat na uitzaaiingen van tumoren aan een eierstok. Het bedrijf UPyTher, een start-up van het Dankerslab, onderzoekt medicijnafgifte in de buikholte. Ze ontwikkelt een gel die werkt als een depot en de chemotherapie geleidelijk afgeeft. Hierdoor worden de tumoren langer blootgesteld aan de chemotherapie en dat maakt de behandeling effectiever. “Het ligt in de bedoeling in de toekomst deze gel ook te gaan gebruiken voor vouwen met eierstokkanker in het Catharina Ziekenhuis”, zegt Piek.
Mabel klinkt dat als muziek in de oren. “Die slow release gel zou fantastisch zijn. Want dan kan de kanker doelgericht gestopt worden. Met chemo is dat nu heel moeilijk.” Ze benadrukt dat wanneer iemand uit de TU/e-gemeenschap zich geroepen voelt om ook iets te willen betekenen voor eierstokkanker, deze contact met haar mag opnemen.
Discussie