Studenten in de kou in voormalig Philips-gebouw

Studenten zitten soms dagenlang en vaak meermaals zonder warm water of verwarming in het oude hoofdkantoor van Philips. Ze hekelen ook de gebrekkige communicatie daarover. Kantoren ombouwen tot tijdelijke studentenhuisvesting lijkt een goede oplossing voor schaarse woonruimte in de stad. Maar het komt niet zonder gebreken, ondervinden studenten in het oude Philips-pand.

door
foto Ten Brinke

Voor de ingang van het monumentale gebouw staat student Ibrahim Teymurlu (Data Science & AI). Hij woont er sinds maart dit jaar. Hij slaapt met een draagbare kachel op z’n kamer, omdat zijn verwarming het slecht doet. Dan is het weer te koud, dan weer te warm. Hij trekt zich er niets van aan dat in het huurcontract staat dat het verboden is om een draagbare kachel te gebruiken. Hij heeft ook geen melding gemaakt van het probleem, want “er verandert toch niks”. Hij laat Cursor binnen om meer studenten te spreken. De begane grond is enorm, maar voelt koud en leeg aan. De zes liften met neonkleurige ledverlichting beuren de boel nog wel wat op. “Twee zijn er nu stuk.”

Aan tafel in een lege gezamenlijke ruimte zit Sasha* (Industrial Design) te studeren voor haar examens. Ze woont er sinds september 2023. Toen waren de problemen met de warmte er ook al. Ze heeft er tot nu toe nooit een melding van gemaakt. “Ik wacht gewoon tot iemand anders het doet”, zegt ze zuchtend. Studenten zijn er moedeloos van. Ook als studenten wel klagen, dan haalt het niets uit. En als het probleem dan toch is opgelost, is het een kwestie van tijd voor het weer kapot is. Wanneer ze een online ticket aanmaken om een gebrek te melden, wordt er laat of niet gereageerd. “In het weekend komt er sowieso niemand langs, dus als je dan zonder verwarming zit, ben je twee dagen verder voordat er gereageerd wordt.” Er is ook een noodnummer, maar dat is volgens meerdere studenten niet altijd bereikbaar.  

Tijdens een tweede interview op een vrijdagmorgen, vertelt Sasha* dat ze net voor ons gesprek haar eerste melding heeft gemaakt. De verwarming is helemaal uitgevallen en ze heeft een kachel moeten kopen. Maandagmiddag krijgt ze antwoord. Haar reparatieverzoek is bevestigd. Er wordt binnenkort contact met haar opgenomen, zodat de huismeester de temperatuur in de kamer kan opmeten. Die informatie wordt dan doorgespeeld naar de reparateur, zodat ze de temperatuur kunnen aanpassen. Wanneer of hoe laat staat er niet bij. Ze zegt in de afgelopen drie maanden ‘minstens zes keer’ problemen met de verwarming te hebben gehad.

Het is vervelend waar we nu staan, maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit de komende maanden snel concreet beter gaat worden

Jan-Willem Schellekens
TU/e Real Estate
Kinderziektes

Na het bezoek aan het VB-gebouw, zoals het oude hoofdkantoor heet, vindt er een duo-interview plaats met een van de eigenaren van het pand (het bedrijf Ten Brinke) en de TU/e. “De universiteit mag geen studentenhuisvesting bouwen”, vertelt Jan-Willem Schellekens van de afdeling Real Estate van de universiteit. “Wat wij doen en proberen is partijen bij elkaar te brengen om studentenhuisvesting te realiseren.” Hij geeft aan de geluiden van de studenten te herkennen.

“Het is vervelend waar we nu staan, maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit de komende maanden snel concreet beter gaat worden. De eigenaren hebben namelijk concreet aangegeven met welke punten ze bezig zijn en welke ze verder op gaan pakken. En daar zullen wij ook bij betrokken blijven.” Schellekens benadrukt dat het vooral in de communicatie naar studenten toe beter kan.

Aan tafel zit ook commercieel directeur Johan Hofmans van Ten Brinke. In 2021 zijn Ten Brinke en Bekke & Partners (BPRE) eigenaar geworden van het monumentale pand. Volgens Hofmans stond het warmtesysteem van het voormalige kantoorpand nog voor die oude functie ingesteld. Toen bleek het correct inregelen van de warmte-installatie meer tijd te kosten dan verwacht.

Het systeem kan simpelweg niet warmer worden ingesteld. Dat kan natuurlijk tegenvallen, vooral voor studenten die gewend zijn aan een warmer klimaat

Zjef Bogers
Hollland2Stay
Verschillende nationaliteiten

Daarnaast moesten studenten nog juist geïnformeerd worden over de werking van het warmtesysteem, gezien meerdere kamers aangesloten zitten op één thermostaat. ‘Dit resulteerde er bijvoorbeeld in dat studenten zelf kachels in hun kamer plaatsten waardoor de thermostaat uitviel en hierdoor de warmtevraag uitviel voor andere studenten op die laag’, laat hij na afloop van het gesprek schriftelijk weten. Of de problemen in de toekomst blijven bestaan, kan de eigenaar nooit helemaal uitsluiten. ‘Verder hebben we met circa 55 nationaliteiten een grote diversiteit aan bewoners in het gebouw, die ieder hun eigen verwachting hebben van temperaturen’, schrijft Hofmans.

Zjef Bogers, eigenaar van Holland2Stay, de beheerder van het pand, benadrukt ook dat culturele verschillen een rol kunnen spelen bij klachten over de verwarming. “Wij ontvangen de klachten en sturen de huismeester aan. Wanneer deze de kamer controleert, blijkt het daar soms al 21 graden te zijn. Het systeem kan simpelweg niet warmer worden ingesteld. Dat kan natuurlijk tegenvallen, vooral voor studenten die gewend zijn aan een warmer klimaat. Dus dan is de klacht ‘opgelost’, maar niet naar tevredenheid. En dat kan wel zuur zijn voor die studenten.”

208 klachten

Sinds augustus 2023 zijn er 208 meldingen binnengekomen. Sinds vorige winter hebben er meerdere reparaties plaatsgevonden aan het warmtesysteem. Daarna zijn er 46 meldingen gemaakt van te koude of te warme kamers.

Op de vraag waarom het kan dat studenten nog steeds problemen ervaren, zegt Bogers: “Dat kan komen doordat een student een heater in de kamer gebruikt. We hebben huurders actief gestimuleerd om te stoppen met het gebruik van de heaters, zodat het syteem goed kan werken. Het kan ook komen door roken in de kamer of gemeenschappelijke ruimtes, wat nog te vaak voorkomt. Bij roken gaat het brandalarm af. Dan gaat de ventilatie aan en stopt de verwarmingsinstallatie totdat dit wordt gereset.”

Dat studenten lang moeten wachten op hulp, komt ook door de werkwijze van Holland2Stay. “Het is standaardprocedure om bij een nieuwe klacht eerst de kamertemperatuur te checken, als die niet binnen de marge van 21 graden +-3 graden is, wordt een verzoek gestuurd naar de reparateur.” De beheerder benadrukt dat er een team aanwezig is op locatie om vragen van huurders te beantwoorden en dat er een wekelijks inloopspreekuur wordt georganiseerd.

Andere gebreken

Via een oproep in de groepsapp van het gebouw ontstaat er contact tussen Cursor en vijf andere studenten. Die bevestigen de verhalen van de problemen met de warme-installatie, al hebben ze er niet allemaal evenveel last van gehad. Ze benoemen ook allemaal de gebrekkige communicatie vanuit Holland2Stay.

Student Konstantinos Kyratsopoulos (Electrical Engineering): “Het noodnummer werkt nooit. Afgelopen weekend hadden we een stroomstoring, maar pas maandag kwam iemand langs, terwijl de koelkasten en inductie het niet deden.” Ook de communicatie kan beter, vindt hij. “We hebben ze gevraagd om uit te leggen wat er aan de hand is, waarom we deze problemen ervaren. We vragen om uitleg en transparantie, maar krijgen een generiek antwoord terug, geschreven met ChatGPT. Ze geven helemaal niks om het gebouw, lijkt het wel.”

Naast de gebrekkige communicatie en de gebreken aan het warmtesysteem, is de kelder ondergelopen in december 2023. Sinds maart is die watervrij. Er worden nog structurele aanpassingen gedaan om te zorgen dat het ook in de toekomst zo blijft. Ook was de schoonmaak ondermaats. Inmiddels is het schoonmaakbedrijf weg. Per 1 november is er een nieuw bedrijf begonnen.

Het is een groot commercieel bedrijf, ze mogen winst maken en dat is te begrijpen. Ze doen het niet uit liefdadigheid

Nick de Liège
Huurteam Eindhoven
Servicekosten

Een ondergelopen kelder, gebrekkige verwarming, ondermaatse schoonmaak, trage communicatie en dan valt in september de jaarrekening van de servicekosten op de mat: 450 euro per persoon voor de laatste vier maanden van 2023. Hofmans laat weten dat de servicekosten eigenlijk hoger lagen, maar dat Ten Brinke en BPRE zelf 70.000 euro hebben meebetaald.

Dat de jaarrekening pas in september kwam en niet per juli, zoals wettelijk verplicht is, lag volgens Ten Brinke aan het feit dat ze aan het wachten waren op geld uit de zogeheten Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluitingen (TTB), een tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen van 2023. Omdat de woning alleen in de laatste vier maanden bewoond werd, kregen ze die regeling niet. De betrokken partijen hebben een bezwaarschrift ingediend om alsnog aanspraak te maken op de vergoeding, voor de laatste vier maanden van het jaar. Mocht de TTB-regeling alsnog doorgaan dan wordt dat geld ‘rechtstreeks 100 procent geretourneerd naar de studenten toe’, benadrukken Hofmans en Bogers.

Huurteam Eindhoven, een bureau dat huurders helpt bij conflicten met verhuurders, herkent de geluiden van de studenten over de gebreken met de verwarming. Ook de hoge servicekosten zijn bij hen bekend. “Wanneer er vragen binnenkomen van de huurder, is Holland2Stay altijd wel bereid om de dialoog aan te gaan”, zegt consulent Nick de Liège. “In sommige gevallen leidt dat tot een oplossing. Het is een groot commercieel bedrijf, ze mogen winst maken en dat is te begrijpen. Ze doen het niet uit liefdadigheid.”

Verbetering

Hofmans (Ten Brinke) laat schriftelijk nog weten dat er verschillende maatregelen worden genomen om de woonsituatie te verbeteren. Naast de reparaties aan de warmte-installatie is de temperatuur in de algemene ruimte verhoogd. Het liftonderhoud is in volle gang en er komt een sfeervolle indeling van de begane grond. Ook wordt de communicatie vanuit Holland2Stay verbeterd, door de reactiesnelheid te verhogen en studenten maandelijks te informeren met een nieuwsbrief.

Ibrahim Teymurlu heeft ondertussen weer geen verwarming en slaapt nog steeds met een draagbare kachel op z’n kamer. Alhoewel zijn kamergenoten een melding hebben gemaakt, heeft hij geen idee of er iets gefikst is.

Een week nadat Sasha* de melding heeft gemaakt, appt ze dat er iemand is langsgekomen om de temperatuur op te meten. Vijf dagen later appt ze: ‘Ik weet niet of ze iets hebben gedaan. Maar het is beter, behalve donderdagnacht toen het weer koud was, maar niet zo erg als een paar weken terug.’ Ze geeft verder aan dat er verbeteringen te zien zijn. In de communicatie, bijvoorbeeld. ‘Het brandalarm ging af om vijf uur ’s nachts. We hebben toen gebeld naar het noodnummer en om zes uur was het voorbij. In het algemeen doen ze (red; de beheerder) beter hun werk dan vorig jaar.’ Andere studenten bevestigen dat de communicatie erop is vooruitgegaan.

*Naam is gefingeerd, volledige naam is bekend bij de redactie.

Deel dit artikel