Cursor legt uit | Zo worden kamerzoekende studenten opgelicht
Nu het nieuwe collegejaar weer begint, start voor veel studenten de zoektocht naar een kamer. Dat wordt steeds lastiger vanwege de krapte op de woningmarkt. Oplichters maken gretig gebruik van de wanhoop onder kamerzoekende studenten. In deze aflevering van Cursor legt uit: hoe gaan die oplichters eigenlijk te werk?
Een mooie kamer midden in de stad voor weinig geld of een appartement voor een paar honderd euro’s klinkt natuurlijk fantastisch, maar is simpelweg fantasie. Betaalbare woonruimtes, in deze economie? Door het zeer krappe aanbod op de woningmarkt bestaat de kans dat studenten tijdens het zoeken naar een kamer te maken krijgen met een oplichter. Vergeet daarom de belangrijkste vuistregel niet: als een aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook.
Dat wil niet zeggen dat elk aanbod dat binnen het budget valt meteen naar oplichting riekt. Gelukkig zijn er genoeg tips en tricks waarmee studenten kwaadwillende scammers gemakkelijk kunnen herkennen. Ze gebruiken namelijk vaak dezelfde technieken om hen geld afhandig te maken voor een woning, die veelal niet bestaat.
Nepadvertenties
Te beginnen met de advertentie. Vooral in online groepen op sociale media barst het van de nepadvertenties. Gelukkig zijn deze scams makkelijk herkenbaar. De Fraudehelpdesk heeft hiervoor wat praktische tips. Check eerst wat andere mensen zeggen over de verhuurder. Zoek naar reviews en klachten op de naam van de verhuurder of de URL van de website. Vaak hebben verhuurders zelf recensies op hun website staan. Haal die weg uit de zoekresultaten door ‘-site:[URL van website] in de zoekbalk te typen. Kijk ook even of de website, het e-mailadres en telefoonnummer van de verhuurder niet al bekend zijn bij de politie.
Controleer daarnaast of het adres van de kamer echt bestaat, bijvoorbeeld met Google Street View. Kijk hierbij ook goed naar de afbeeldingen in de advertentie. Let bijvoorbeeld op de ramen. Is er veel groen te zien in het raam, maar is er geen boom te bekennen op Street View? Dan kan het zijn dat de foto’s niet kloppen. Scammers gebruiken namelijk vaak foto’s van bestaande advertenties. Controleer de afbeeldingen in Google Image Search om te zien of ze niet vaker zijn geplaatst en die mooie kamer in het centrum van Eindhoven niet heel toevallig óók in Amsterdam wordt aangeboden.
Voor wie twijfelt of de woning echt van de verhuurder is, kan het handig zijn om in het kadaster eigendomsinformatie op te vragen. Zo wordt in een oogopslag duidelijk wie de ruimte verhuurt en of die overeenkomt met de naam van de verhuurder. Hier zijn wel kosten aan verbonden (3,35 euro). Al valt dat natuurlijk weg tegen de schade die studenten oplopen als ze opgelicht worden. Vraag tot slot altijd of het mogelijk is om op het adres ingeschreven te staan. Kan dat niet? Dan is het zeer waarschijnlijk een scam of is er sprake van illegale onderverhuur.
Onder druk zetten
In het contact gebruiken oplichters vaak dezelfde trucjes om studenten op te lichten. Zo doen ze er alles aan om studenten te laten betalen voor een woonruimte die ze nog nooit hebben gezien. Betaal dan ook nooit voor een bezichtiging. Een huurder heeft hier recht op en hier mogen geen kosten voor in rekening worden gebracht.
Om studenten toch te laten betalen, voeren oplichters de druk op. Ze benadrukken dat er nog meer belangstellenden zijn of stellen dat het geld snel overgemaakt moet worden, bijvoorbeeld omdat ze naar het buitenland moeten reizen voor een ziek familielid. Spoiler alert: die bestaat niet.
Uiteraard is een bezichtiging lastiger voor internationale studenten die nog niet naar Nederland zijn afgereisd. Vraag dan aan iemand anders om de woning te bekijken zoals een medestudent. In de praktijk zal dit niet altijd mogelijk zijn. Wees dan extra voorzichtig en doe niks voordat het zeker is dat het hier om een legitieme verhuurder gaat.
Vertrouwen winnen
Oplichters weten dat studenten massaal op zoek zijn naar een woning en zullen er alles aan doen om hun vertrouwen te winnen. Ze sturen bijvoorbeeld een ID-bewijs mee. Dit is een red flag. In Nederland werkt dat niet zo. Een legitieme verhuurder doet dit simpelweg niet, want het is aan de huurder om zijn identiteit te bewijzen. Niet andersom. Alleen een scammer zal identiteitspapieren sturen, met als doel het vertrouwen te winnen.
Pas als de huurder het contract wil ondertekenen voor de woonruimte moeten er identiteitspapieren overlegd worden. Maak dan altijd een kopie het paspoort of de ID-kaart. Streep hierbij het BSN-nummer door om identiteitsfraude te voorkomen. Dat kan eenvoudig met de KopieID-app van de overheid. Zo kunnen oplichters er niet mee aan de haal.
Hoge kosten
Oplichters proberen ook vaak bemiddelingskosten in rekening te brengen of vragen geld voor het opstellen van het contract. Een legitieme verhuurder doet dit niet. Moet dat geld ook nog eens overgemaakt worden naar een buitenlandse bankrekening, om welke reden dan ook, dan is het sowieso een oplichter. Betalen voor een maand huur en een borg is wel gebruikelijk, maar doe dit alleen als het honderd procent zeker gaat om een legitieme woning, de sleutels werken en het contract is ondertekend.
Eindelijk een kamer gevonden? Check ook even de huurprijs en andere bijkomende kosten. Regelmatig worden absurde huurprijzen of te hoge servicekosten gevraagd. Soms laat de kwaliteit van de kamer ook te wensen over. Is dit het geval? Overweeg om dan contact op te nemen met het Huurteam. Zij helpen huurders gratis met het opstellen van een melding aan de gemeente Eindhoven en bij mogelijke opvolgende procedures. In sommige gevallen kan de huurprijs zelfs fors naar beneden.
Cursor is benieuwd naar jouw zoektocht naar een woonruimte in en rondom Eindhoven! Geef ons een betere indruk van hoe studenten de krapte op de woningmarkt ervaren en vul deze korte enquête in.
Discussie