En hoe is het in Sydney?

Na twee lange vluchten en een kleine tijdreis (naar GMT+10) kwam ik drie maanden geleden aan in Sydney. De grap dat mijn wereld nu op de kop zou staan, aangezien ik aan de andere kant van de planeet ben, is dichterbij de waarheid dan ik van tevoren had gedacht. Aan het tijdverschil en het feit dat ze hier links rijden kon ik redelijk snel wennen, maar dat ik vertrok uit de Nederlandse winter en aankwam in de Australische zomer is nog steeds raar.

door
foto Michael McCloskey

Het kostte ook even tijd om te wennen aan zo’n grote stad. Sydney heeft ongeveer 23 keer meer inwoners dan Eindhoven en qua oppervlakte is het maar liefst 146 keer groter! Even fietsen naar de andere kant van de stad zat er dus niet in, ook omdat ze hier het concept van een fietspad nog erg weinig hebben toegepast. Gelukkig is het openbaar vervoer wel goed geregeld en een stuk goedkoper dan in Nederland. Daarnaast woon ik een prachtig oud Engels townhouse vlakbij de universiteit en de weg ernaartoe heeft toevallig wel een fietspad!

Ik ben hier in Sydney voor de stage van mijn master Mechanical Engineering. De stage voer ik uit op de University of Sydney in het departement van Materials Engineering. De campus doet mij erg denken aan Eindhoven aangezien bijna alle universiteitsgebouwen bij elkaar staan met veel groen ertussen en het grootste gedeelte van de gebouwen is gebouwd in de 20e eeuw. Het grote verschil is wel dat er hier een aantal gebouwen staan die stammen uit 1850 en daardoor voelt het af en toe alsof je in een Harry Potterfilm rondloopt. Helaas is het gebouw waar ik zit niet een van deze prachtige oude gebouwen en lijkt het meer op Gemini. Gelukkig is het lab waar ik zit wel weer hypermodern.

Uiteraard is er buiten de universiteit om ook enorm veel te doen in en buiten de stad. Als je aan Sydney denkt, denk je natuurlijk gelijk aan het Sydney Opera House. Het blijft magisch om dat gebouw keer op keer te kunnen zien. Daarnaast was het een erg fijne verrassing toen ik erachter kwam dat je praktisch alle musea gratis kan bezoeken. Hierdoor kon ik na een drukke stagedag even de trein pakken naar het centrum en rustig een uurtje door een museum wandelen. Binnen en buiten de stad is hier prachtige natuur te bewonderen, in de meerdere parken van Sydney en de National Parks erbuiten.

In de parken van Sydney, en eigenlijk overal in de stad, lopen allerlei bijzondere dieren rond. In ieder geval, bijzonder voor een Nederlander. In plaats van duiven en meeuwen, lopen hier ibissen en hagedissen rond en vliegen er kaketoes en vleermuizen door de lucht. Net buiten Sydney heb je meerdere Nationale Parken waar je fantastische hikes kan doen door gigantische landschappen volledig bedekt met bomen.

Aan de andere kant van Sydney heb je natuurlijk de oceaan en overal langs de kust vind je mooie zandstranden. Echter is de oceaan erg ruw met enorme golven, wat erg leuk is voor de mensen die hier komen surfen, maar even rustig een beetje zwemmen zit er niet in. Naast zwemmen en surfen worden er allerlei watersporten hier beoefend. Op een willekeurige zaterdag ontmoette ik per ongeluk een groep zeilers die mij de dag erna hebben meegenomen om te zeilen met hun boten. Het was een prachtige ervaring om te zeilen door het landschap van Sydney en dat is en blijft een herinnering die ik voor altijd zal bewaren.

Als afsluiter van mijn tijd in Sydney heb ik nog de verjaardag van onze Koning kunnen vieren op een boot met 150 andere Nederlanders met het Sydney Opera House en de Harbor Bridge als uitzicht bij de ondergaande zon.

Deel dit artikel