Promovenda maakt badboekje voor volwassenen

Om niet in een burn out te raken is het goed om te blijven spelen, denkt Monique Hendriks, die promoveert bij Human Technology Interaction. Bovendien heeft een mens volgens haar elke dag rustmomenten nodig. Ze maakte daarom een bijzonder plastic boekje over Bobbie de Burnout-clown die in bad moet. Het verhaal wordt kleurrijker wanneer de zachte bladzijden nat worden. Ze demonstreerde het afgelopen week in café Rozenknop.

door
foto Gabriël Walenberg

Het boekje is uitgegeven door poezie-uitgeverij Opwenteling die zichzelf vermaakt met genre-vervaging. Eerder maakte Monique Hendriks, die in 2010 afstudeerde bij Technische Informatica, al een ‘boek’ met gedichten op een View Master. Een badboekje voor volwassenen, is de nieuwste publicatie. Op een magische manier wordt het zwart-grijs-wit en vaag gekleurde plastic feller van kleur. Dat gebeurt wanneer de speciale inkt nat wordt. Uitgever Arnoud Rigter, die het publiek door de avond loodst, verzekert dat niet per se met water hoeft. “Het gebeurt  ook met whisky of ranja. Zelfs een tong kan de kleuren tevoorschijn toveren. En nee, daar krijg je zelf geen rare uitslag van.” Of de inkt kan opraken, vraagt iemand uit het publiek. “Dat weten we nog niet. Zou wel goed zijn voor de verkoop.”

Voor de clownsact van Hendriks interviewde Rigter in café Rozenknop de tekenaar van het boekje, Maarten Berkers, en kondigde hij stadsdichter Iris Penning aan. Zij is ook wat genre-vervaagd en zegt dat het publiek zelf maar moet uitmaken of het muziek of poëzie is wat ze brengt. Ze zingt: “Dit is mijn huis en ik bepaal”, en ze bedoelt dat zij zelf bepaalt dat ratten in haar huis welkom zijn. Daarna zingt ze een burnout-preventie-lied, zeer geschikt voor een dag waarop alles tegenzit. Titel: ‘Er is niks aan de hand.’

Ervaringsdeskundige

Soms is er wél iets aan de hand, dat weet Hendriks maar al te goed. “Ik heb zelf in coronatijd op het randje gestaan van een burn-out, maar gelukkig op tijd het roer om kunnen gooien. Ik heb in die periode ook veel mensen in mijn omgeving in burn-out zien raken. Maar ook ervoor en erna.”

Zelf is ze hoogsensitief en merkt dat het lastig is om te functioneren in een omgeving die daar niet op is ingesteld. “Denk aan kantoortuinen, overvolle treinen, volle mailboxen en whatsappberichten waarop je direct moet reageren. Ook voor de niet-hoogsensitieve mens is het denk ik moeilijk om rust te vinden. Een keertje op vakantie gaan is niet voldoende, een mens heeft gewoon elke dag rustmomenten nodig.”

Naast rust nemen is het belangrijk om te blijven spelen en om je creativiteit te gebruiken, vindt Hendriks.  “Spelen is iets wat je met je volle aandacht doet én waar geen verwachtingen in zitten. Spelen doe je omdat het leuk is, niet omdat er iets 'af' moet of omdat je iets te bewijzen hebt. Creativiteit is voor mij gelijk aan spelen. Als ik probeer om iets 'goeds' te maken, iets waarvan ik bijvoorbeeld hoop dat het prijzen gaat winnen, dan lukt het niet.” Ze laat zich graag leiden door eigen nieuwsgierigheid.  Zonder druk vindt ze de ruimte om dingen te laten ontstaan.

“In mijn onderzoekswerk aan de TU/e merk ik ook dat ik tijd en ruimte nodig heb om met écht nieuwe ideeën te komen. De goede ideeën komen dan ook vaak in het weekend, of tijdens een koffiepauze.”

Deel dit artikel