Miljoenen subsidie voor wetenschappelijke infrastructuur

Onderzoeksfinancier NWO steekt 22,7 miljoen euro in zeven projecten waarin wetenschappers uit heel Nederland hoogwaardige onderzoeksapparatuur, dataverzamelingen en software ontwikkelen. Ook DIFFER ontvangt 4,7 miljoen euro subsidie voor een nieuwe onderzoeksfaciliteit.

door
foto Bart van Overbeeke

Met het geld wil NWO bevorderen dat wetenschappers er samen voor zorgen dat de wetenschappelijke infrastructuur van Nederland up-to-date blijft. Volgens NWO-voorzitter Marcel Levi maken de zeven gehonoreerde projecten nieuw onderzoek mogelijk dat grote toegevoegde waarde heeft voor de samenleving.

Zo bouwt een consortium onder aanvoering van de TU Delft een nieuwe radar die beter in staat is om extreem weer te voorspellen. Andere subsidies gaan naar de ontwikkeling van een database voor kinderkanker en naar een nieuwe radiotelescoop die kleurenfilms van zwarte gaten mogelijk maakt.

DIFFER onvangt 4,7 miljoen euro voor het ontwikkelen van een onderzoeksfaciliteit die gecontroleerde dunne films (membranen) kan produceren. In die faciliteit, het Pulsed Laser Lab, kunnen ook nieuwe materialen voor katalysatoren en batterijen onderzocht worden. De uitrusting van het lab leent zich zowel voor fundamenteel onderzoek als voor daadwerkelijke implementatie. De TU/e is aangesloten bij het PLD4Energy-consortium dat de aanvraag voor de subsidie deed en zal analytische apparatuur leveren.

Er zijn in totaal 35 aanvragen ingediend. De NWO-bijdrage varieert van 2,3 tot 4,7 miljoen euro per project.

In februari nog kende NWO samen met het ministerie van OCW nog 140 miljoen euro toe vanuit de ‘nationale roadmap’ voor uitzonderlijk grote onderzoeksapparatuur en databanken.

Nieuwe materialen voor groene chemie en transport

Een van de toegekende projecten is PLD4Energy van DIFFER. Hier worden nieuwe materialen voor groene chemie en transport onderzocht.

De energietransitie vereist nieuwe materialen voor het vergroenen van chemie en transport. Voor elektrolyzers en brandstofcellen zijn efficiëntere elektroden en robuustere membranen nodig. Schaarse materialen vragen om alledaagse alternatieven. PLD4Energy is een Pulsed Laser Deposition (PLD)-faciliteit voor de productie van dergelijk dunne films (membranen). Ze is speciaal afgestemd voor onderzoek naar energietoepassingen. PLD4Energy heeft de juiste in-situ diagnostiek om gecontroleerd van kleine naar grotere films te gaan. De faciliteit leent zich zowel voor fundamenteel onderzoek als voor de volgende, essentiële stap: daadwerkelijke implementatie.

Deel dit artikel