- De universiteit
- 04/05/2023
Universiteiten hebben WOO-verzoek ontvangen voor transparantie derde geldstroom
Mapping Fossil Ties Coalition heeft aan bijna alle universiteiten in Nederland een WOO-verzoek gestuurd om de derde geldstroom te onthullen en de banden tussen universiteiten en bedrijven zoals Shell, Aramco en de NAM in kaart te brengen. Daarvoor is ook een website gemaakt: mappingfossilties.org
De interactieve database, mappingfossilties.org, geeft inzicht in de rol van kolen-, olie- en gasbedrijven in de financiering van onderzoek en hoogleraren, sponsoring van studieverenigingen, hun aanwezigheid op carrière-evenementen en het geven van gastlezingen. De database is gebaseerd op decentraal onderzoek en crowdsourcing en zal in de komende maanden verder worden aangevuld, ook met de resultaten van verschillende WOO-verzoeken (Wet Open Overheid) gestuurd door Mapping Fossil Ties Coalition. Ook de TU/e heeft zo’n WOO-verzoek ontvangen (documenten zijn ingezien door Cursor).
Mapping Fossiel Ties Coalition is een samenwerking van onder andere Solid Sustainability Research (SSR) met nog andere lokale en nationale organisaties zoals University Rebellion, Milieudefensie en Scientist Rebellion. Op hun site zeggen ze 'decentraal onderzoek naar relaties tussen universiteiten en fossiele bedrijven te coordineren en ondersteunen middels informatieverzameling op campussen, WOO-verzoeken en crowdsourcing.'
Positiever tegenover gas
In het persbericht van SSR over dit onderwerp staat dat “uit recent onderzoek blijkt dat onderzoekcentra die gefinancierd worden door bedrijven uit de fossiele industrie positiever staan tegenover gas. Financiering kan ook de focus van onderzoek beïnvloeden in de richting van technologieën die het bedrijfsmodel van fossiele bedrijven het minst verstoren in plaats van die welke het meest noodzakelijk zijn voor een energietransitie.”
Of en wanneer de universiteiten ingaan op het WOO-verzoek van de onderzoeksgroep kan nog best even duren: er staan vier weken voor de afhandeling en bij een complex dossier – wat dit zeker is – kan daar nog een verlenging van twee weken voor worden gevraagd. Ook zijn er uitzonderingen waar een organisatie zich op kan beroepen om geen inzage in de gevraagde data te hoeven geven, zoals diplomatieke communicatie of het in het gevaar brengen van de nationale veiligheid. In de praktijk resulteren WOO-verzoeken regelmatig in lange documenten vol weggelakte pagina’s.
Discussie