Nieuwe koffieautomaten ook top voor theeliefhebbers
De koffieautomaat: het is een onmisbaar apparaat op de campus. Menig student en medewerker is er elke dag bij te vinden voor een shot cafeïne of een praatje. Per 1 mei maken de huidige automaten plaats voor een nieuwe variant, die niet alleen duurzame koffie en chocomel in de aanbieding heeft, maar ook zes smaken thee in drie verschillende temperaturen. Maar hoe gaat die nieuwe koffie eigenlijk smáken? Daar mochten studenten en medewerkers over meebeslissen.
De automaten komen er omdat het contract van de huidige leverancier Maas afloopt. Bij de aanbesteding kwam het bedrijf opnieuw als beste uit de bus, wat betekent dat Maas ook de komende zeven jaar nog koffie, thee en chocomel zal blijven schenken op de TU/e-campus. Hoewel de leverancier – en de prijs van de warme dranken – hetzelfde blijft, gaat er toch ook een hoop veranderen. De universiteit grijpt deze nieuwe aanbesteding aan om een grote slag te maken op het gebied van duurzaamheid en om punten te verbeteren waar gebruikers bij de huidige machines niet tevreden over waren.
Thee
Een van die kritiekpunten was de thee, vertelt Bertie Fijneman-Sloots, coördinator bij Facility Services. “Theedrinkers vonden die nu vaak niet lekker. We gaan dus losse theezakjes aanbieden van zes verschillende theesoorten. De automaat kan ook drie verschillende temperaturen water schenken.” Ook storingen zullen in het vervolg als het goed is minder plaatsvinden, omdat de nieuwe automaten die van tevoren al aan kunnen zien komen.
Bij de keuze voor een nieuwe aanbesteding keek de universiteit verder vooral naar kwaliteit en impact op het gebied van duurzaamheid, vertelt Bregje Portier-van der Steijn, beleidsmedewerker bij Facility Services. “Ik ben vooral trots op hoe duurzaam het nieuwe contract is. Maas is een superduurzaam bedrijf dat ook hoog scoort op het gebied van sociaal ondernemen. De koffie, cacao en thee zijn allemaal Rainforest Alliance gecertificeerd. En koffieleveranciers gaan zelf stuk voor stuk nog een heel stuk verder op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. We nemen ook deel aan de Made Blue Foundation: voor elke liter water die door de apparaten gaat, doneren we een liter water aan ontwikkelingslanden.”
Koffie proeven
De TU/e-gemeenschap mocht op 27 en 28 februari meebeslissen over de koffiesoort die straks uit de automaat komt. Studenten en medewerkers konden gratis drie koffiesoorten proeven en een stem uitbrengen. Op schermen naast de automaten was het duurzame verhaal achter elke koffie te zien. Zo blonk BLENDSTAR Single Origin uit in ketenverantwoordelijkheid in Ethiopië, de Optimist in sociale en lokale impact en de Circle of Beans in cirulariteit. Hoewel veel proevers het duurzame aspect zeker konden waarderen, vonden velen smaak toch het belangrijkst. BLENDSTAR Single Origin kreeg na de twee proefdagen de meeste stemmen (223) en zal vanaf 1 mei in alle standaard automaten verkrijgen zijn. De Optimist kwam daar met 209 stemmen zo dicht achteraan, dat Facility Services besloten heeft die koffie in de duurdere luxe koffiestations op de campus aan te gaan bieden.
Vanaf 1 mei zullen er ook geen losse bekertjes meer uit de automaat komen. Fijneman-Sloots: “We lopen daarmee vooruit op nieuwe wetgeving. Per 1 januari 2024 mogen er geen wegwerpbekers meer verstrekt worden. Daar hebben we bij het nieuwe contract op geanticipeerd.” De bedoeling is dat TU/e’ers hun eigen beker meenemen. Ze kunnen ook gebruikmaken van de Billie Cup, die verstrekt wordt in kantines. Medewerkers kunnen de voorzieningen van de pantry’s gebruiken. Voor bijvoorbeeld gasten die geen beker bij zich hebben, wordt nog naar een oplossing gezocht. “We zijn een dienstverlenende dienst, dus we willen studenten en medewerkers er wel in faciliteren dat ze koffie kunnen halen, ook als ze geen eigen beker hebben”, aldus de coördinator.
Vegan
Naast de standaard automaten, zal er in alle grote gebouwen een automaat komen met een vegan topping zoals havermelk. De prijs van die koffie is net als bij de gewone automaten 55 cent. Dat de verkoopprijs voor (vegan) warme dranken hetzelfde zou blijven, was voor de universiteit erg belangrijk, zegt Portier-van der Steijn. “Het mag niet zo zijn dat mensen om financiële redenen worden tegengehouden om een duurzame keuze te maken.”
Vegetarische werklunches
Naast de koffieautomaten wil Facility Services ook op andere gebieden verduurzamen. Daarom zijn de werklunches van cateraars Appèl en Vermaat die worden aangeboden in de banquetingmap sinds eind februari standaard vegetarisch. Wie wel nog vlees of vis wil eten bij de lunch, kan daar specifiek voor kiezen. Fijneman-Sloots hoopt dat de variatie van wraps, luxe broodjes en salades ervoor zorgt dat mensen niet alsnog voor vlees of vis gaan. “Ik denk dat er vooral behoefte is aan een mooi product. Als het maar lekker, smaakvol en gevarieerd is, dan maakt het niet zoveel uit of het vegetarisch is of niet.”
Discussie