Het nieuwe hoofdstuk in Cindy de Konings boek heet ‘TU/e CEC’
Vanaf het nieuwe collegejaar zal Cindy de Koning, bekend als presentator van Omroep Brabant en de NOS Journaal Regio Nieuws-uitzendingen, TU/e’s Communication Expertise Center komen versterken als communicatieadviseur / persvoorlichter. Met een frisse blik zal ze helpen “al het waanzinnig moois dat er op de TU/e gebeurt naar buiten te brengen.”
Wat haar nieuwe baan precies gaat inhouden, is Cindy de Koning nu nog niet helemaal duidelijk, wel weet ze dat ze er klaar voor is. “Na 28 jaar bij Omroep Brabant is het of ik ‘uit huis ga’ en dat is spannend want ik werk er nog steeds met heel veel plezier, maar ik wil me blijven ontwikkelen. En het verzoek van de TU/e kwam op een goed moment op mijn pad. Ik ben net vijftig als ik begin. Ik krijg de ruimte om te ontdekken hoe ik mijn kwaliteiten het beste in kan zetten.”
De communicatiebaan is een nieuw hoofdstuk in een boek dat gaat over een vrouw die het lastig vindt om niks te doen, graag meedenkt met anderen en meestal superenthousiast is voor nieuwe projecten. En die vooral geen negen-tot-vijfmentaliteit heeft.
Klavertje vier
Ze herinnert zich dat ze als – nieuwsgierig – meisje van zeven jaar al journalistje speelde, samen met haar broer. “We begonnen persbureau Klavertje vier. In de buurt haalden we verhalen op, die typten we uit en mochten we bij de supermarkt in tienvoud kopiëren om uit te delen.” Als middelbare scholier stapte ze op de lokale omroepen af. De Koning woonde in Geldrop en kon in de brugklas op zaterdagochtenden terecht bij de ziekenomroep van het Sint Josefziekenhuis in Eindhoven. “Ik begon met het ophalen van muziekverzoekjes bij de mensen in bed, maar mocht later ook wel eens wat aankondigen. Dat vond ik erg leuk.”
Later besteedde ze haar weekenden bij Omroep Eindhoven. “Mijn broer had inmiddels een videocamera – met de recorder in een door onze moeder gemaakte tas op zijn rug – en als we dan samen de hond uitlieten, liet hij me steeds vertellen wat hij filmde. Maar ik bleef erg van radio maken houden.” Tijdens haar studie was dat het belangrijkste dat ze miste, en daarom ging ze als vrijwilliger aan de slag bij Mistral radio, de lokale omroep in Geldrop.
“Op een gegeven moment werd ik gevraagd wat jingles in te spreken bij Omroep Brabant. Daarna, we hebben het over 1995, rolde ik van het ene programma in het andere.” In 2003 stond ze voor het eerst voor de televisiecamera’s en twee jaar later, net moeder van haar oudste kind, ging ze het nieuws presenteren. Acht jaar geleden mocht ze meedenken met de NOS om een regiojournaal op te zetten.
Toen ze zich steeds vaker ook als dagvoorzitter liet inzetten en mediatrainingen gaf – waarvoor ze werd bedankt met bosjes bloemen en boekenbonnen – besloot ze in 2011 daar een bedrijf voor op te richten: Cindy de Koning Media. Dat bedrijf houdt ze in de lucht. Haar banen bij de NOS en Omroep Brabant wisselt ze in voor de nieuwe functie aan de TU/e. Bij Omroep Gelderland blijft ze nog ‘ buitenspelen’, zoals ze het noemt.
Oude bekenden
De campus is geen onbekend terrein voor haar. In 2012 heeft de TU/e al van haar diensten gebruikgemaakt. “In MetaForum, toen brand new, wilde de universiteit een studio maken. Ik heb advies gegeven en vervolgens geholpen met het maken van trainingen en het opnemen van Kennisclips. Doel was het onderwijs deels digitaal aan te bieden. Dat moest nog helemaal ontwikkeld worden.”
Ze leerde er veel enthousiaste docenten kennen: Richard Engeln van Applied Physics, Emiel van Berkum van Applied Mathematics , Caroline Hummels van Industrial Design, Ines Lopez Arteaga van Mechanical Engineering (nu dean van het Bachelor College, red.) en Carlijn Boutens van Biomedical Engineering liggen haar nog vers in het geheugen. Tot het moment dat de COVID-crisis het totale onderwijsaanbod digitaliseerde, leerde De Koning veel docenten clips van maximaal tien minuten op te nemen.
Openingen
Ze gaf niet alleen docenten, maar ook bestuursleden mediatraining. Collegevoorzitter Jan Mengelers, de voorganger van Robert-Jan Smits, hoefde ze niet aan te moedigen méér te vertellen, daar was inperken het devies. Verder heeft De Koning meegedacht om het hele doorlussysteem van de grote hoorcolleges in goede banen te leiden: docenten én operators konden wel advies gebruiken.
Behalve in de opnamestudio is De Koning op veel plekken van de campus aan het werk geweest. “Vaak was ik op leuke momenten op mooie plekken. Ik heb de opening van MetaForum en de Windtunnel mogen modereren. Geregeld stond ik ook in de Blauwe Zaal. Dat vind ik een heel warme prettige zaal. De akoestiek is er heel goed, de wifi niet altijd, haha. Er ging wel vaak iets mis. Toen de drone van Blue Jay moest opkomen bij de opening van het MedTech Innovation Center (e/MTIC), ging dat – ik zou bijna natúúrlijk zeggen – niet door omdat er teveel mensen op de wifi zaten.”
Oogkleppen weg
In haar nieuwe functie bij CEC wil De Koning graag zorgen dat de TU/e een meer proactieve rol richting externe media op zich neemt dan tot nu toe het geval is. “Sta klaar wanneer er in de samenleving iets plotselings gebeurt. Ik zou wetenschappers willen helpen op zo’n podium beter uit de verf te komen. De meeste journalisten weten niet wat er allemaal in huis is bij de TU/e. Dat moeten we zelf gaan vertellen.” Na even nadenken: “Eigenlijk moet al het mooie aan de TU/e meer vindbaar worden. Ik kan dat met mijn frisse blik goed zien.”
Waar ze benieuwd naar is, is of het gaat lukken de ambtelijke molen wat sneller te laten draaien en of de muurtjes tussen de verschillende faculteiten geslecht kunnen worden. “Ik ben verbaasd – en ook wel teleurgesteld – als ik merk dat een goede training die ik bij faculteit A heb ontwikkeld, een tijd later bij faculteit B niet bekend is. Er moet beslist meer helderheid komen over wat er aan de TU/e gebeurt.” Maar bovenal is het een leuke en gezonde spanning waarmee ze het nieuwe avontuur begint. Vanaf 4 september mag ze aan de slag.
Discussie