- Cultuur , Mensen
- 01/06/2023
Het TU/e-tintje van TEDx Eindhoven
Twaalf sprekers betreden morgen het podium tijdens TEDx Eindhoven. Cursor sprak met drie van hen: Industrial Design-afgestudeerde Robbe Nagel die gefascineerd is door steden, student Louise de Laat die het team achter de luchtzuiverende auto ZEM leidde, en TU/e-alumnus en energie-innovator Alexander Suma. Wat willen zij het publiek vertellen tijdens de Eindhovense spin-off van het wereldberoemde event TED in het Muziekgebouw? En hoe spannend is het om in de voetsporen te treden van de grote inspiratoren der aarde?
Behalve via onderstaande sprekers is de TU/e, die officieel partner is van TEDx Eindhoven, tijdens het evenement ook zichtbaar met een zevental studententeams, die zich in stands aan de bezoekers presenteren.
Robbe Nagel: “De stad als levend organisme”
Al sinds zijn vijftiende kijkt Robbe Nagel graag en veel naar TED-talks op YouTube: “Ik droomde er stiekem van zelf eens op dat podium staan.” De inmiddels 22-jarige rondde vorig jaar zijn TU/e-bachelor Industrial Design af.
En waarom zouden dromen geen werkelijkheid kunnen worden? Toen Nagel hoorde van een pitch event op de High Tech Campus, waar twee wildcards voor TEDx Eindhoven te winnen waren, meldde hij zich aan. Met succes: samen met Eksteen de Waal kwam hij afgelopen september als beste van een tiental deelnemers uit de bus.
Wat is het onderwerp van Nagels verhaal? “Ik vertel over steden, over een nieuw perspectief daarop. De naam van mijn talk is ‘Are cities living organisms?’ Als je een stad van bovenaf bestudeert en uitzoomt, zie je met een beetje verbeeldingskracht een levend organisme – als een schimmel – dat groeit en zich steeds verder uitstrekt over de aarde.”
Dat is het startpunt, en Nagel houdt graag nog even spannend welke visie hij aan de hand van die metafoor met het publiek wil delen. “De bron was in elk geval mijn passie voor steden. Mijn ouders hebben me tijdens citytrips veel Europese steden laten zien. Wat me fascineert is hoe al die steden van elkaar verschillen: de mensen, hoe alles functioneert, hoe de infrastructuur in elkaar zit. En bedenk: wereldwijd woont nu meer dan 50 procent van de mensheid in steden, en dat aandeel wordt alleen maar groter.”
Het schaven aan de TED-talk doet hij tussen zijn andere drukke bezigheden door: “Ik geef twee dagen per week les op mijn eigen oude middelbare school, het technasium in Den Bosch. Daarnaast run ik met enkele studievrienden een start-up in wat we ‘fysieke social media’ noemen. Denk daarbij aan een pop-up-ruimte waar mensen niet alleen foto’s en meningen kunnen delen, maar er meteen ook met elkaar over in gesprek kunnen gaan. Dat laatste ontbreekt vaak online.”
Maar Nagel maakt graag tijd om aan zijn talk te werken. “Mijn pitch tijdens de voorronde duurde vijf minuten, terwijl een TED-talk richting de vijftien minuten gaat. Dat betekent meer ruimte om mijn gedachten uit te werken.” Anders is ook dat hij nu een coach heeft, Serge van Rooij. “Hij kijkt mee hoe ik mijn verhaal zo goed mogelijk voor het voetlicht kan brengen. Wat is te moeilijk? Wat kan ik beter anders formuleren? Dat maakt het proces leuker en uitdagender dan in je eentje.”
Louise de Laat: “Je drive? Die vind je buiten je comfortzone”
Vlak na TEDx Eindhoven heeft ze een belangrijke deadline voor haar afstudeerproject, maar “deze kans kon ik niet afslaan”, aldus Louise de Laat (24). “Ik vind het een geweldige eer dat ik ben gevraagd.”
De TU/e-bachelorstudent Industrial Design viel op bij de TEDx-organisatie door haar rol bij de ontwikkeling van de ‘CO2-etende’ auto ZEM door studententeam TU/ecomotive. Bovendien sleepte ze afgelopen januari een ‘Knaller’ – voor veelbelovend talent – in de wacht bij de uitreiking van de Eindhovense High Tech Piek Awards.
TU/ecomotive is een studententeam rondom duurzame mobiliteit. In 2022 presenteerde het team ZEM, een personenauto die al rijdend CO2 uit de lucht haalt. De Laat was leider van het project ZEM, en heeft in die rol al de nodige gezelschappen toegesproken.
Maar een TED-talk, dat is andere koek. “Dit ligt volledig buiten mijn comfortzone. Gelukkig word ik goed begeleid door coach Mark Robinson. Hij heeft een boek geschreven over spreken en ik kende zijn naam al, omdat hij ook trainingen geeft bij de TU/e innovation Space.”
Wat is het verschil met een ‘gewoon’ praatje-voor-publiek? “Het is een heel andere manier van spreken, meer story-telling. Ik ben gewend om over de specs van ZEM te praten en over de doelen van ons team. In mijn TED-talk neem ik het publiek juist mee in de figuurlijke reis die we als team hebben afgelegd, en in mijn eigen journey.”
“Dat verhaal gebruik ik als rode draad om tips te delen over hoe je je persoonlijke drive kunt vinden. Mijn talk heet ook – met een verwijzing naar ZEM natuurlijk – ‘What’s your drive?’” De Laats eigen drive vond ze in de duurzame innovatie – na haar bachelor gaat ze daarom de premaster Innovation Management doen.
Maar wat wil ze dat deel van het publiek meegeven dat nog zoekende is? “Dat kan ik nu natuurlijk nog niet uit de doeken doen – dat vertel ik tijdens TEDx Eindhoven! Maar de eerste tip is: stap uit je comfortzone.” En dat is precies wat De Laat 2 juni zelf in praktijk gaat brengen.
Alexander Suma: “Hoop in tijden van klimaatcrisis”
Alexander Suma (43) voltooide twee masters bij Built Environment en werkte vanaf 2011 enige jaren op de TU/e als managing director van de EngD-opleiding Smart Energy Buildings & Cities. Tegenwoordig runt hij op Strijp-S zijn eigen bedrijf IBIS Power. Het product: PowerNEST, een innovatieve constructie om in een stedelijke omgeving energie op te wekken uit wind – ook te midden van (of zelfs op) hoogbouw en óók als er alleen een licht briesje staat.
“Het thema van TEDx Eindhoven luidt ‘Reshaping our future’ en dat is wat wij op energiegebied ook proberen te doen met PowerNEST”, zegt Suma. Wat wil hij het publiek van TEDx meegeven? “Inspiratie en hoop in tijden van klimaatcrisis. Ik heb zeker de hoop dat we hier als mensheid doorheen kunnen komen.”
Suma’s talk heet ‘Unlocking the full potential of people and buildings’. “Ik heb al vaak achter een microfoon gestaan om een publiek toe te spreken, maar TEDx is een aparte tak van sport. Je staat er niet om een pitch af te steken of om reclame te maken, maar het draait om authenticiteit.”
Hij neemt het publiek mee in de ontstaansgeschiedenis van PowerNEST, en in hoe die uitvinding samenhangt met zijn eigen levensverhaal – of er zelfs een product van is.
“Wat mijn opleiding en achtergrond betreft, want in PowerNEST vloeien disciplines als civiele techniek, mechanical engineering en architectuur samen. Maar ook in persoonlijke zin: de waarden waarmee ik ben opgegroeid en de tegenslagen die ik heb doorstaan. Lang niet iedereen geloofde in mijn vinding. En ten slotte ook wat betreft het belang dat ik hecht aan zelfbeschikking – en daar draagt een eigen energiebron aan bij.”
Hoe heeft hij zich voorbereid op het moment suprême? “Ik heb veel tijd gestoken in het schrijven en ik oefen elke ochtend. Het gaat erom dat je je talk ‘voelt’. Spannend vind ik het zeker. Dat is het elke keer, hoe vaak je ook op een podium staat.”
Discussie