Vici-beurs voor hoogleraar biochemie Patricia Dankers

Wetenschapsfinancier NWO heeft Vici-beurzen van maximaal 1,5 miljoen euro toegekend aan 34 onderzoekers. Van de 266 aanvragen werd 13 procent gehonoreerd, iets meer dan in 2021. Een van de Vici-beurzen gaat naar de TU/e; hoogleraar Biomedische Materialen en Chemie Patricia Dankers sleepte deze in de wacht.

door
foto Hans Dirksen

Met de Vici-beurs kunnen de laureaten vijf jaar lang onderzoek doen. Ze buigen zich bijvoorbeeld over de ontstaansgeschiedenis van sterrenstelsels, het effect van trauma’s bij vluchtelingen op het aanleren van de Nederlandse taal, en de samenwerking tussen zenuw- en immuuncellen bij het uitschakelen van ontstekingspijn. Patricia Dankers wil haar Vici-beurs gebruiken om een kunstmatige versie te maken van het materiaal dat cellen in het menselijk lichaam omgeeft. Dit doet zij binnen het zogenaamde SupReMa-project.

Dankers, die in 2008 en 2017 al respectievelijk een Veni- en een Vidi-beurs kreeg, maakt met de Vici-beurs nu de ‘hattrick’ vol. Daarnaast heeft ze zowel een ERC starting grant als een ERC proof-of-concepts grant op haar naam, evenals de KNCV Gouden Medaille (2020) en de Ammodo Science Award (2021).  

Vernieuwende onderzoekslijn

De meeste Vici-beurzen gaan dit jaar naar wetenschappers in de exacte en natuurwetenschappen (12), gevolgd door de domeinen sociale en geesteswetenschappen (11), zorgonderzoek en medische wetenschappen (7) en toegepaste en technische wetenschappen (4).

De Vici-beurzen zijn onderdeel van het NWO-talentprogramma. Ze zijn bedoeld voor senior-onderzoekers met een eigen vernieuwende onderzoekslijn waaraan ook jonge onderzoekers meedoen. Met de Vici-beurs kunnen ze hun onderzoeksgroep verder opbouwen.

Veelgehoorde kritiek op het talentprogramma is dat het wetenschappers veel tijd en moeite kost om onderzoeksvoorstellen te schrijven terwijl het leeuwendeel uiteindelijk niet wordt gehonoreerd. Dit keer was 13 procent succesvol, tegen 11 procent in Vici-ronde 2021.

NWO vindt dat zelf ook te weinig. “We willen dat 25 procent van de beursaanvragen in de open competitie en het talentprogramma gehonoreerd wordt”, zei NWO-voorzitter Marcel Levi vorig jaar. “Dat is veel. In sommige programma’s zitten we nu dichter bij de 10 procent.”

Deel dit artikel