De AOb-prijs wordt sinds 2017 elk jaar op 14 februari uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere wijze inzet voor de wetenschap. Dit jaar stond de prijs in het teken van academische vrijheid.
De jury looft een artikel dat de Groningse wetenschapper Susanne Täuber met enkele collega’s in mei heeft gepubliceerd in de Groene Amsterdammer. TU/e-hoogleraar Remco Tuinier was een van de vier co-auteurs van dat artikel. Volgens de schrijvers van het stuk heeft het beleid rond sociale veiligheid aan de universiteiten averechts gewerkt en voor meer misstanden gezorgd. Dat zou zelfs de academische vrijheid bedreigen.
Onbedoelde machtsposities
Täuber denkt dat je beter iets kunt doen aan de vele flexcontracten aan universiteiten. Die zouden leiden tot onbedoelde machtsposities voor sommigen met alle risico’s van dien.
Andere genomineerden voor de AcademieKus waren de politicoloog Sarah de Lange van de Universiteit van Amsterdam, die heeft bijgedragen aan de komst van het nationale meldpunt voor bedreigde wetenschappers. Actiegroep OccupyEUR zette eind november met de bezetting van de Erasmus Universiteit Rotterdam de samenwerking tussen instellingen en fossiele bedrijven op de agenda. Een week na de actie in Rotterdam werd op 5 december aan de TU/e de bestuurskamer in Atlas bezet door activisten van University Rebellion en End Fossil Occupy.
Discussie