U-raad stemt in met begroting universiteit
De U-raad heeft 11 december tijdens de laatste U-raadsvergadering van het jaar ingestemd met de begroting van de universiteit voor 2024. De raad benadrukte wel dat naast het positieve advies ook enkele aanbevelingen richting het college zijn gegaan, onder andere over het eerder aanleveren van documenten en het beter samenwerken met faculteitsraden en de dienstraad zodat ook zij eerder en beter inzicht hebben in de vorming van hun budgetten.
Het totale budget voor 2024 is toegenomen, maar de kosten ook. In 2023 was er een budget van 499,5 miljoen euro en beraamde kosten van 526,8 miljoen, waarmee een begrotingstekort ontstond van 27,3 miljoen euro. Voor 2024 is een begroting opgesteld van 533 miljoen euro en worden de kosten geschat op 560,4 miljoen euro. Het tekort voor komend jaar wordt geschat op 27,4 miljoen euro, een minimaal verschil met 2023. Een groei in het aantal studenten wordt nog altijd als doel gesteld voor de langere termijn, maar niet meer een verdubbeling zoals eerder werd genoemd. Er wordt nu ingezet op 15.000 studenten in 2026.
Voor 2024 zijn de energiekosten - vorig jaar nog een fikse extra kostenpost op de begroting - flink gedaald door lagere prijzen. Een verschil van 7,8 miljoen euro. Salarisverhogingen van de medewerkers hakken echter weer in op het budget van de universiteit omdat deze niet volledig worden gedekt door de eerste geldstroom van de overheid.
Van strategisch tot tactisch en operationeel
Harold Weffers, voorzitter van de financiële commissie van de U-raad laat weten dat “het CvB betreft de basis van de begroting weliswaar een eerste stap in de goede richting heeft gezet door de strategische doelstellingen als uitgangspunt te nemen, maar we hebben hier al meermaals op aangedrongen. Men moet de begroting volgens ons baseren op de strategische doelstellingen van de universiteit (één tot vijf jaar) en op de doorvertaling daarvan naar doelstellingen voor de komende periode (één tot drie jaar) en daarvoor dan ook indicatoren, metrieken, streefwaarden, prioriteiten, enzovoort definiëren. Deze zouden dan vervolgens moeten leiden tot een voorstel voor de benodigde ‘bestedingen’”, zo geeft Weffers aan.
U-raadslid Martijn Klabbers: “Het is goed om naar de lange termijn kijken, maar op de korte termijn kan daardoor het budget wel wat knellen. We zien in het budget de verwachting dat er op administratieve kosten kan worden bespaard, terwijl wij juist verwachten dat dat moeilijk wordt als men onze verbeterpunten wil realiseren, zoals het eerder indienen van de begroting en het tijdig ophalen van de behoeftes van de faculteiten.”
Verder nog
In de U-raadsvergadering kwam verder nog ter sprake dat voorzitter Trees klaver een verlenging van haar termijn tegemoet mag zien. Daarnaast werden de verkiezingen van 5 en 6 december nog kort besproken waarbij duidelijk werd dat medewerkers van JADS op payroll van de TU/e helaas niet zijn meegenomen in de stemming voor de U-raad. Dat bleek ook al eerder fout te zijn gegaan. De verkiezingen worden niet opnieuw gedaan. Vice-voorzitter van het College van Bestuur Patrick Groothuis heeft beterschap beloofd voor over twee jaar.
Bekijk hier de onderliggende documenten (alle zijn enkel op intranet beschikbaar):
Discussie