Nieuw in Nederland: Nederlandse etenswaren
Als je vanuit het buitenland naar Nederland komt om te studeren, komt er van alles op je af. Niet alleen een nieuwe opleiding, maar ook een compleet andere cultuur, taal en gebruiken. Wij maken je graag wegwijs in Nederland met een serie artikelen over typisch Nederlandse dingen. Deze keer zetten we typische Nederlandse etenswaren voor je op een rijtje.
Gefrituurde snacks
“Het leven is bitter, het leven is zuur, maar alles smaakt beter uit de frituur”, zo luidt het motto van menig Nederlander. Nederlanders zijn dol op hun gefrituurde snacks en een snackbar is dan ook nooit meer dan een paar honderd meter van je verwijderd. Tot de populairste snacks behoren de kroket (een zachte vulling van ragout onder een knapperig laagje paneermeel), de frikandel (een gefrituurd staafje van fijngemalen vlees), de kaassoufflé (een plak gefrituurde kaas in bladerdeeg) en de berenhap (plakken gehaktbal en schijven ui om en om geregen aan een spies). Welbekend zijn ook de volautomatische “snackmuren” waar je een snack naar keuze zelf uit kunt halen.
Friet
Nederlanders staan bekend als “kaaskoppen”, maar het zijn ook behoorlijke friet-eters; een gemiddelde Nederlander eet zo’n 50 porties friet per jaar. De meeste mensen bestellen ‘frietje met’, oftewel friet met mayonaise, maar ook ‘patatje oorlog’ (friet met mayonaise, pindasaus en gesnipperde ui) of friet met joppiesaus (gele saus met onder andere kerriepoeder en ui) behoren tot het vaste assortiment van iedere friettent.
Drop
“You love it or you hate it” is op weinig etenswaren zo goed van toepassing als op drop, het zwartgekleurde snoepgoed gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant. Nederland is het ultieme dropparadijs en telt dan ook een groot aantal dropverslaafden die altijd wel een zakje in de tas of in de auto hebben liggen. De keuze is reuze: je hebt zachte en harde, zoete en zoute drop, dropveters, honingdrop, laurierdrop en de Engelse drop. Je kunt drop bij de supermarkt kopen, maar nog leuker is om je eigen mix samen te stellen; bij vrijwel iedere drogist kun je zelf een zak vol scheppen. Op de markt staat vaak een snoepkraam waar je drop kunt kopen en er zijn speciale snoepgoedwinkels waar je een extra groot assortiment vindt, zoals bij Jamin.
Stroopwafels
Nederland kent vele soorten koeken, maar de meest iconische is zonder twijfel de stroopwafel. Deze Hollandse koek bestaat uit twee ronde, dunne boterwafels met een fudgy vulling van karamelstroop. De lekkerste stroopwafels koop je bij de stroopwafelkraam op de markt waar de wafels van speciale, grote bakijzers komen. Wanneer ze nog lekker warm zijn hebben ze een zachte, bijna vloeibare vulling. Koop je ze bij de supermarkt? Leg ze als een echte Dutchie een paar minuten boven een warm kopje koffie of thee om ze op te warmen.
Haring
Een typische Nederlandse lekkernij die je bij de visboer of op de markt kunt kopen is de rauwe, gezouten haring met uitjes, ook bekend als de “Hollandse Nieuwe”. De traditionele manier waarop je haring eet, heet “haring happen”. Hiervoor pak je de vis bij de staart, haal je hem door de gesnipperde uitjes en buig je wat achterover om de haring in één soepele beweging in je mond te laten zakken. Gaat het je voor de eerste keer een stap te ver, dan kun je gerust oefenen met een broodje haring – een schoongemaakte haring in een zacht briochebroodje, met of zonder uitjes.
Erwtensoep
Zodra de koude herfst- en wintermaanden aanbreken, staat er bij menig Nederlander een grote pan met erwtensoep op het fornuis te pruttelen. Deze traditionele maaltijdsoep is royaal gevuld met groene erwten, blokjes varkensvlees, spek, aardappel en groenten zoals wortel, prei en knolselderij. Erwtensoep smaakt volgens velen de tweede dag het beste en is nog lekkerder als je er roggebrood met plakjes spek bij serveert.
Stamppot
Het bekendste Nederlandse gerecht is ongetwijfeld de stamppot. Het is niet het meest fancy gerecht en ook niet bepaald het meest fotogenieke, maar geef het eens een kans, want het smaakt vele malen lekkerder dan het eruitziet. Stamppot bestaat uit gekookte aardappelen gestampt met gekookte of rauwe groenten, boter en melk tot een smeuïg geheel. Tot de bekendste soorten behoren boerenkool-, andijvie- en zuurkoolstamppot, maar ook hutspot – stamppot met gekookte uien en worteltjes – is een echte klassieker. Traditioneel eet je stamppot met rookworst en uitgebakken spekjes, maar beide worden steeds vaker vervangen door vega(n) varianten. Een schepje mosterd en zilveruitjes of andere pickles maken het geheel helemaal af.
Poffertjes
Deze Nederlandse lekkernij lijkt op hele kleine pannenkoekjes, maar door de toevoeging van gist rijst het beslag en krijgen de pannenkoekjes meer volume. Bij een poffertjeskraam op de markt krijg je een portie van 10-12 stuks in een bakje, meestal met wat stukjes boter en een laagje poedersuiker. Zelf poffertjes maken? Dat kan met een speciale poffertjespan!
Hagelslag
In veel landen is chocoladehagelslag iets waar je enkel taartjes mee versiert, maar in Nederland is het geoorloofd om dit snoepgoed gewoon dagelijks over je boterhammen te strooien. Je hebt hagel in de varianten melk en puur, extra grote hagel, vlokken en ook vruchtenhagel. Wanneer er een baby is geboren, wordt er getrakteerd op beschuit met muisjes – hagel van anijszaadjes met een suikerlaagjes in een witte en roze of lichtblauwe kleur voor een meisje of een jongen, respectievelijk.
Tompouce
Tompouce is een typisch Nederlands gebakje dat vaak op tafel staat als er iets te vieren valt. Ook de Koningsdag vieren veel Nederlanders met een variant die speciaal voor die gelegenheid wordt gemaakt – de oranje tompouce, vaak versierd met Nederlandse vlaggetjes. Het mierzoete taartje bestaat uit twee laagjes knapperig bladerdeeg gevuld met banketbakkersroom en bedekt met roze suikerglazuur. Een tompouce oppeuzelen is een lastig klusje en iedere liefhebber heeft zo z’n eigen techniek om het gebakje naar binnen te werken: de een haalt eerst “het dakje” eraf, een ander zweert erbij om het gebakje eerst op z’n kant te leggen voor je er je vork in zet. Eigen ervaring leert dat het geknoei hoe dan ook onvermijdelijk is, dus maak je niet te druk en geniet.
Pannenkoeken
In veel landen eten ze pannenkoeken, maar alleen in Nederland zijn ze er zo dol op dat er in bijna ieder dorp een pannenkoekenhuis staat. Juist, een restaurant waar alleen diverse soorten pannenkoeken op de kaart staan. En voor de echte liefhebbers vaart er in Rotterdam zelfs een speciale pannenkoekenboot waar je tijdens de rondvaart onbeperkt pannenkoeken kunt eten. Een gemiddelde Nederlander eet 3-4 pannenkoeken per keer en doet er het liefst stroop op, al dan niet in combinatie met gebakken spek en kaas.
Discussie