Nieuw in Nederland: Nederlandse wetten
Als je vanuit het buitenland naar Nederland komt om te studeren, komt er van alles op je af. Niet alleen een nieuwe opleiding, maar ook een compleet andere cultuur, taal en gebruiken. Wij maken je graag wegwijs in Nederland met een serie artikelen over typisch Nederlandse dingen. Deze keer vertellen we je wat er in Nederland, hoewel je dat misschien niet zou verwachten, verboden is.
Roken
Als je rookt moet je er rekening mee houden dat het in Nederland op heel wat plekken niet toegestaan is. Zo geldt in alle publieke gebouwen in Nederland een rookverbod. Ook in de horeca, op schoolpleinen, op de perrons van NS-stations en op het werk mag niet gerookt worden. E-sigaretten vallen trouwens ook onder het rookverbod. Ook goed om te weten: roken is verboden op de hele TU/e-campus, ook buiten dus.
Blowen
Hoewel Nederland bekendstaat als een echte cannabiswalhalla, gelden er meer regels dan je misschien zou denken. Zo is het verhandelen van wiet en hasj in principe illegaal en wordt de verkoop in de coffeeshops slechts gedoogd onder zeer strenge voorwaarden. Rondlopen met wiet of hasj op zak mag eigenlijk ook niet, maar als je alleen een kleine hoeveelheid bij je hebt (maximaal 5 gram), dan worden de softdrugs in beslag genomen, maar zal je niet vervolgd worden. Wiet gebruiken is bij de wet niet verboden, toch is het in de meeste gemeenten van Nederland verboden om een jointje in het openbaar op te steken.
‘s Nachts natuurgebieden betreden
Betreed je een van de beschermde Nederlandse natuurgebieden, dan gelden er heel wat regels waar je je aan dient te houden. Zo mag je deze natuurterreinen niet na de zonsondergang betreden, mag je er geen vuur maken of buiten de aangegeven paden fietsen of wandelen. Check altijd van tevoren de huisregels van het natuurpark om precies te weten wat er wel of niet mag.
Fietsen zonder lampjes
In Nederland mag je in het donker of bij slecht zicht niet fietsen zonder een goed werkend voor- en achterlicht. Volgens de regels moet je fiets voorzien zijn van een wit of geel licht aan de voorkant en een rood licht aan de achterkant. De lampjes mogen niet bevestigd zijn op je hoofd, armen of benen en het licht mag niet knipperen. Voldoet je verlichting niet aan deze eisen? Dan riskeer je een boete van € 60. En nee, als je wel één werkend licht hebt, krijg je geen korting. Ook een werkende bel is verplicht en het vasthouden van elektronische apparaten zoals mobiele telefoons is tijdens het fietsen verboden. Een fietshelm dragen is dan weer niet verplicht.
Wildplassen
Stel, je zit met een groepje vrienden in het park en moet ineens heel nodig plassen, maar een openbaar toilet is in geen velden of wegen te bekennen. Wat doe je dan? In de bosjes hurken of tegen een boom plassen kan je duur komen te staan, op wildplassen staat in Nederland namelijk een boete van wel 150 euro. Je kunt dus beter naar het dichtstbijzijnde café of naar huis gaan.
Wildkamperen
Ben je een echte avonturier die het liefst onder de sterrenhemel bivakkeert? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Zomaar een tent opzetten in het bos, park of langs de weg en daarin overnachten is in Nederland namelijk streng verboden en voor het overtreden kun je een boete van 150 euro krijgen. Wil je toch op een fijne plek in de natuur kamperen? Dat kan op een van de vele natuurkampeerterreinen in Nederland.
Wildplukken
Bramenstruiken vol sappige vruchten aan de rand van het bos of een veldje vol prachtige bloemen kunnen heel verleidelijk zijn, maar helaas is het in Nederland niet toegestaan om zomaar iets in de natuur te plukken. Het wildplukverbod overtreden kan je dan ook een fikse boete opleveren. Als je enkel een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik plukt, zoals een klein bakje bramen, zal het waarschijnlijk gedoogd worden, maar wil je helemaal geen risico lopen doe het dan liever niet.
Wil je meer weten over wat er in Nederland niet mag en welke boete je daarvoor kunt krijgen? In de Boetebase vind je de meest voorkomende lichte overtredingen en het actuele boete-tarief.
Discussie