LoL coach op topniveau
Ralph Tesselhof krijgt aan de TU/e alle ruimte om zijn master Human Technology Interaction te combineren met een carrière als e-sportcoach. Dat is omdat het Studentensportcentrum hem een topsportstatus heeft verleend. De e-sportsafdeling van voetbalclub KRC Genk is onder zijn leiding regerend kampioen in het spel League of Legends in de Benelux. “Nu sta ik aan de top van de Benelux en studeer ik bijna af, dat was me zonder die topsportstatus niet gelukt.” Hoe ziet zijn leven eruit?
Ralph Tesselhof (26) is geen man van de zesjescultuur. Hij weet wat hij wil en hij wil daarin de beste zijn. Dat voorbeeld heeft hij van huis uit meegekregen, daar zitten meer gezinsleden die bloedfanatiek in het een of ander zijn. Bijvoorbeeld in hockey (“mijn vader zat in het jeugdelftal van Nederland Oost”), zwemmen (“wij zwommen behalve voor de lol, ook wedstrijden reddingzwemmen”) of onderwijzen (“iedereen vindt het leuk om les te geven. Zelf gaf ik lang bijles”). Je kunt wel zeggen dat de wedstrijdmentaliteit in het DNA zit van de Tesselhofs.
Vrijheid
Tesselhof weet ook wat hij kán en waarin hij de beste zou kunnen worden. Dat is niet in het gamen zelf, wel in het coachen van League of Legends-spelers. “Toen ik in 2017 aan de TU/e Psychology & Technology kwam studeren, was voor het eerst mijn schermtijd niet beperkt door mijn ouders. Heerlijk was dat, maar het gevolg was dat ik in het eerste halfjaar slechts vijf studiepunten haalde.” De eerstejaarsstudent zette zijn schouders eronder en haalde in de twee daaropvolgende kwartielen 50 punten.” Ik realiseerde me dat ik een keuze moest maken en ik koos voor de studie.” Hij kreeg een ander doel: niet meer de beste zijn in het gamen, wel z’n competitiedrang en opgedane kennis gebruiken om anderen te coachen.
Status
Ralph werkt goed onder druk en maakt zonder problemen lange weken, maar zonder de speciale topsportstatus die het Studentensportcentrum hem verleent, had hij niet kunnen bereiken waar hij nu staat. “Nu kan ik meer focussen op mijn carrière als coach. Het geeft me mentale rust dat ik mag gaan voor m’n passie.” Inmiddels is hij in de top van de Benelux beland als coach. [Op de hoofdfoto zie je Ralph net na het winnen van de wintercompetitie van de Benelux, in de Expohallen van Brussel op 8 oktober 2022.] Dat komt behalve door zijn gedrevenheid, ook door de leerstof die hij bij P&T opdeed.
Proactief
“Bij P&T specialiseerde ik me in sport. Dat kwam ook van pas tijdens mijn coaching van het team Zephyr Manticore.” Toen dat coachen lekker liep, stuurde Ralph alle twaalf professionele teams in de Benelux een mail waarin hij aanbood om te helpen als performance coach. Hoofdtaak daarvan is ervoor zorgen dat spelers op het juiste moment kunnen presteren. “Van KV Mechelen kreeg ik een positief antwoord en kon er aan de slag. Een jaar later werd ik gescout als hoofdcoach door KRC Genk Esports. Ook dat is een e-sportsteam van een voetbalvereniging. Genk is regerend kampioen in de Benelux. De Benelux is een van de twaalf European Regional Leagues en staat daar op de tiende plaats. “Ik wil na het afronden van mijn master bij HTI, naar een sterkere competitie.”
Conflict
Ralphs sterke punt is conflictmanagement, zegt hijzelf. “Een conflict is er altijd in een team en dat is ook nodig. Alleen dan zullen leden elkaar pushen het beste uit zichzelf te halen. Af en toe organiseer ik een fysiek trainingskamp, maar vaak zijn we ook online bezig met teambuilding. Ik benader de spelers niet alleen vanuit LoL, maar vanuit coachen in het algemeen. Zoals ik hier coach, kan ik ook bij hockey coachen. Hoe kunnen we de structuur van het team optimaal maken?”
Sociaal leven
De laatste anderhalve maand voor dit gesprek zagen er voor Tesselhof zo uit: “Na drie weken volledige focus op de playoffs voor de Elite Series (hoogste competitie in de Benelux, red.), had ik anderhalve week een Europees toernooi. Daarna had ik vijf dagen om me voor te bereiden op een van m’n laatste TU/e-tentamens. Ik ben al die tijd best asociaal geweest, maar dit is wel de manier waarop ik moet werken, anders haal ik niet de resultaten die ik wil. En nu heb ik weer eens een week waarin ik niets doe voor Genk of de uni, maar waarin ik mijn sociale contacten weer aanhaal. Tsja, dit zijn de cycles waar ik door ga. Alleen heel goede vrienden begrijpen dat.”
Advies
Ralph prijst zichzelf gelukkig dat hij gedurende zijn master Human Technology Interaction, waar hij drie jaar over doet, stage bij SSC kon lopen. Hij onderzocht er wat het studentensportcentrum kan doen om e-sports te begrijpen en beter te begeleiden. “Ik kan heel goed van bovenaf kijken. Ik zag wat beide groepen, e-sporters -die nog gehuisvest zijn in het gebouw Fenix aan de oostrand van de campus- en sporters op de velden en in de zalen van het SSC, aan elkaar kunnen hebben. De eerste groep houdt van taken als podcasts en video’s maken en de tweede wil gewoon lekker sporten. De eerste heeft niet genoeg materiaal om te filmen, de tweede groep ís het oefenmateriaal. Mijn advies was kortom: gebruik elkaar!”
Azië
In Azië is LoL veel groter dan in Europa. Krijgt hij inspiratie van Aziatische coaches? “Er zijn twee grote regio’s. China speelt heel agressief en snel, Zuid-Korea speelt strategischer en meer beheerst. Dat laatste heeft mijn voorkeur want dan blijf je in controle. Het nadeel is dan wel weer dat je voorspelbaar bent… Ik leer van Zuid-Korea hoe ik de juiste stappen kan nemen. Van China leer ik welke stappen een team kan overslaan om het spel te versnellen.”
Rolmodel
Peter Dun is de coach waar Ralph veel waardering voor heeft. “Ook hij ziet zijn rol vanuit een breder coachperspectief, in tegenstelling tot hoe veel oud-spelers hun coachrol zien. Toen ik net coach was, zag ik dat in een interview met hem. Ik heb een online masterclass gevolgd bij Peter Dun en vorige week heb ik zelfs vijf uur persoonlijk met hem gepraat via Discord. Dat was heel bijzonder. Ik had hem een bericht gestuurd dat ik na de zomer fulltime wil gaan coachen en dat ik hem graag wat vragen stelde. Hij kende mijn naam! Dat doet me echt heel veel, ik kan het gevoel niet goed omschrijven. De woorden ‘echt heel mooi’ schieten daarvoor te kort.”
Nog een advies
Zo proactief als Ralph was bij zijn mailtje naar Peter Dun en eerder naar alle twaalf Benelux-teams, zo zijn niet veel e-sporters. Daarom heeft de toenmalige stagiair ook aan het SSC geadviseerd om mensen bewust te maken van het feit dat e-sport een topsport kan zijn. “Dat weten weinigen, want het is -nog- geen Olympische sport. Stel je kent iemand die op hoog niveau Valorant, CS:GO, LoL of misschien een ander spel speelt, vertel diegene dan dat er een topsportstatus aan te vragen is bij het SSC. Ik heb die ook gekregen. En ja, die heb ik zelf gevraagd.”
Discussie