De wereld verbeteren, zo effectief mogelijk
Vraag jij je ook wel eens af welke goede doelen het meeste goed doen? En hoe jij, als simpele student, écht kunt bijdragen aan een betere wereld? De nieuwe studentencommunity Effective Altruism Eindhoven zoekt het antwoord op deze vragen. Aanstaande woensdag is er een open introductie voor geïnteresseerden. Oprichter en TU/e-student Jelle Donders vertelt Cursor over het gedachtegoed van de Effective-Altruism-beweging, die rond 2010 ontstond in Oxford.
Jelle Donders (23) kwam met Effective Altruism (EA) in aanraking toen hij zich anderhalf jaar geleden afvroeg: wat zijn eigenlijk de beste – in de zin van: doelmatigste – goede doelen? Al googelend kwam hij eerst terecht op de website ‘Give Well’, die uitzoekt welke ngo’s per gedoneerde dollar de meeste levens redden en/of verbeteren. Verder klikkend kwam hij uiteindelijk terecht bij Effective Altruism.
“De beweging werd rond 2010 opgericht door morele filosofen uit Oxford, en verspreidde zich van daaruit, eerst in het VK en daarna internationaal. Sinds enkele jaren zijn er ook groepen in Nederland”, vertelt Donders, die na zijn bachelor Medical Science and Technology nu een tussenjaar heeft, om zich te oriënteren op een master.
Het aantal EA-community’s op universiteiten is afgelopen jaar explosief gegroeid: “Van eentje – in Rotterdam – naar elf, waaronder die in Eindhoven.” De kick-off op de TU/e vindt morgen tijdens de lunchpauze plaats in de filmzaal in de Zwarte Doos. Hoeveel geïnteresseerden ze mogen verwachten, kan Donders moeilijk voorspellen, al heeft hij tijdens het flyeren veel interessante gesprekken gevoerd. Ook ligt voor hem en mede-oprichter Irene Hulsen (masterstudent Chemical Engineering) nog niet vast welke vorm de EA-beweging op de TU/e krijgt: die van een studententeam of een vereniging.
Geld en tijd
Veel mensen kiezen de goede doelen die zij steunen op grond van persoonlijke voorkeur: noodhulp na een schokkende ramp, het redden van een geliefde diersoort of onderzoek naar de ziekte waaraan een familielid lijdt. De aanhangers van EA kijken daar anders naar, rationeler. Volgens hen is elk leven evenveel waard, en is het daarom zaak te bepalen welke doelen het mogelijk maken de meeste mensen – en dieren – te redden of helpen met de beschikbare middelen.
Die middelen zijn geld en tijd. Donders: “Een vijftal jaar geleden lag de nadruk binnen EA op die eerste: earning to give. Het idee was, even simpel gesteld: je kunt zelf voor een ngo gaan werken, maar als je zorgt dat je met een lucratieve baan heel veel verdient, kun je met dat geld veel meer mensen voor dat goede doel laten werken.” EA’s kunnen ervoor kiezen een giving pledge te ondertekenen om structureel een percentage (1 of 10%) van hun inkomen te doneren.
Intussen is de focus verschoven naar tijd, onder de noemer 80.000 hours. “Dat is het gemiddelde aantal uren in je carrière. Kun je die uren het nuttigst besteden door arts te worden? Of door – wederom een vereenvoudigd voorbeeld – er als politicus voor te zorgen dat er veel meer artsen aan het werk kunnen dan nu het geval is?”
Te mooi
Bij studenten ligt de focus binnen EA op het voorsorteren op een carrière waarmee je zo effectief mogelijk de wereld kunt verbeteren. Donders neemt het EA-gedachtegoed mee in zijn zoektocht naar een passende master, vertelt hij. “In mijn vakgebied kom je dan bijvoorbeeld uit bij een thema als pandemic preparedness.”
De scepsis die hij anderhalf jaar geleden had tegenover EA, is verdwenen. “Iedereen klonk zo nobel, het leek te mooi om waar te zijn. Intussen ben ik ervan overtuigd dat iedereen echt gedreven wordt door altruïsme en bovendien staat iedereen erg open voor kritiek. Ik heb erg veel zin om iets moois op te zetten op de TU/e.”
De Introduction Talk van Effective Altruism Eindhoven vindt plaats op woensdag 14 september, 12.40-13.20 uur, in de filmzaal in de Zwarte Doos.
Discussie