Wetenschappers zijn sinds 2020 meer in de schijnwerpers getreden. Dat staat in een dinsdag gepubliceerde studie van Economist Impact en uitgeverij Elsevier gebaseerd op surveydata van meer dan 3.100 wetenschappers in 111 landen van wie 253 uit Nederland.
Foutieve informatie
Wereldwijd zijn het vooral geneeskundigen (12 procentpunt meer) en sociale wetenschappers (9 procentpunt meer) die publiekelijk de strijd aanbinden tegen foutieve informatie. Ze komen daardoor ook vaker in aanvaring met online pestkoppen. Uit de gegevens blijkt dat een derde van de Europese wetenschappers en bijna de helft van de Noord-Amerikaanse wetenschappers online gepest en soms zelfs bedreigd is, of dat heeft zien gebeuren bij een naaste collega.
Zo vertelde TU/e-hoogleraar Bert Blocken in februari vorig jaar aan Cursor dat zijn verschijnen op radio en tv hem “veel kruim” had gekost en dat hij onder meer door Engelstalige tabloids en hun lezers werd aangevallen, middels de socials en met e-mails en anonieme telefoontjes, toen hij zich publiekelijk uitliet over buitensporten, sportscholen en ventilatiesystemen.
Kleine steekproef
Die pesterijen en bedreigingen werpen obstakels op. Een kwart van alle respondenten ziet ze als een uitdaging om door te gaan, maar daartegenover geeft 23 procent aan dat ze zich hierdoor minder uitlaten over klimaat- en sociale en economische problemen.
De onderzoekers relativeren de uitkomst van de studie zelf. De respons lag met 0,8 procent namelijk ongebruikelijk laag, waardoor de steekproef volgens de onderzoekers te klein is om met zekerheid uitspraken te kunnen doen over afzonderlijke landen.
Discussie